het Verenigd Koninkrijk

Indicatieve stemmingen

Beste mensen, zet u schrap. Als u denkt dat het Brexitspektakel niet meer verder kan worden opgeschroefd, kunt u zich wel eens vergissen. De komende week belooft dramatiek van de overtreffende trap te gaan bieden. Wat u als ondernemer moet doen? Duimen voor een goede afloop, adviseert columinst Mathijs Schiffers.

Nadat de Brexitdeal van premier Theresa May op 12 maart voor de maal werd afgewezen door het Lagerhuis, ging het snel. Op 13 maart stemde het Britse parlement voor het uitsluiten van een Brexit zonder deal, een dag later voor het naar achteren schuiven van 29 maart als vertrekdatum.

De voorzitter van het Lagerhuis, John Bercow, deed vervolgens ook een duit in het zakje. Toen hij er lucht van kreeg dat May haar deal voor een derde keer in stemming wilde brengen, hief hij zijn vinger op. Hij greep terug op een eeuwenoud verbod om een motie, eenmaal afgewezen, in ongewijzigde vorm nogmaals aan het parlement voor te leggen en waarschuwde May dat hij gaat dwarsliggen als zij het toch gaat proberen.

Uitstel, mits

Daarmee leek Mays deal zo dood als een pier. Maar dat was voordat May de EU om uitstel ging vragen. Want Brussel geeft de Britten nu inderdaad tot en met 22 mei de tijd mits de deal van May alsnog wordt goedgekeurd. Zo niet, dan moeten de Britten uiterlijk op 12 april aangeven wat ze dan wel willen of zonder deal vertrekken.

May zal genegen zijn het nog een keer te proberen. Ze zal de Lagerhuis-voorzitter er op willen wijzen dat de situatie nu substantieel anders is dan voorheen, doordat 29 maart niet langer als vertrekdatum op de agenda staat. Misschien komt ze ermee weg. Maar het lijkt weinig te veranderen aan het feit dat haar deal simpelweg niet gepruimd wordt door het Lagerhuis.

Alternatieven

Misschien kiest May ervoor zich nog een keer te laten vernederen, waarschijnlijk ziet ze daar vanaf en laat ze haar deal verder voor wat het is. Het lijkt hoe dan ook onvermijdelijk dat er komende week wordt overgegaan tot dat wat een groot deel van het Lagerhuis al een tijdje wil: een serie zogeheten indicatieve stemmingen over alternatieven. Dat moet helpen vast te stellen voor welke oplossing wel een meerderheid is.

Wat die alternatieven zijn? Denk aan Brexit met een douaneunie of aan Brexit met een douaneunie plus interne markt, een model dat ‘Noorwegen Plus’ is gaan heten. Een tweede referendum – met de vraag: Mays deal of lid blijven - en zelfs het eigenhandig afblazen van Brexit behoren ook tot de mogelijke alternatieven.

Patstelling

Het goede nieuws van deze oplossing is dat de kans bestaat dat de Lagerhuisleden hun partijpolitieke overtuigingen loslaten en nu eindelijk eens vrij kiezen voor wat het beste is voor het land. Het risico bestaat echter dat blijkt dat er voor geen enkele optie een meerderheid bestaat, waardoor de patstelling voortduurt. In dat geval lijken nieuwe verkiezingen de enige uitweg. Maar het lijkt onmogelijk dat allemaal nog te organiseren voor 12 april.

Zoals gezegd: zet u maar schrap.

Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Deal or no deal. Weet wat er speelt en bereid je goed voor. Brexit-nieuws voor ondernemers
Mathijs Schiffers

Schrijver en journalist. Als correspondent voor onder meer Het Financieele Dagblad volg ik vanuit Londen het Brexitdebat. In 2018 verscheen mijn boek 'Brexitland, een onverenigd koninkrijk'. Gastcolumnist op KVK.nl.

InspiratiePage