Leuk die Brexit-deal, toch betaal ik invoerrechten
- Achtergrond
- Marco Platvoet
- 19 mrt 2021
- 4 min lezen
- 402
Vrijstelling van invoerrechten geldt alleen voor goederen die van preferentiële oorsprong zijn. Voldoet jouw product niet aan deze oorsprongsregels? Dan betaal je invoerrechten. In dit artikel lees je wat oorsprong en preferentiële oorsprong van een product betekenen en waarom je soms toch invoerrechten betaalt.
Oorsprong
De oorsprong van goederen kun je vergelijken met de ‘nationaliteit’ ervan. Om de oorsprong van een product te bepalen, kijk je naar verschillende zaken:
- In welk land het product is voortgebracht of geheel en al verkregen. Oftewel, het land waar een product is gemaakt, geoogst, gewonnen of geboren.
- In welk land het product een ‘belangrijke verandering’ ondergaat waardoor de oorsprong mee verandert.
Voorbeeld
Een aardappel die groeit in de Hollandse klei heeft Nederlandse oorsprong.
Een machine die bestaat uit onderdelen, van oorsprong uit verschillende landen, laat zich wat moeilijker in een hokje zetten. Alleen als in Nederland voldoende waarde wordt toegevoegd, bijvoorbeeld door arbeid, wordt de oorsprong Nederlands.
Je bepaalt dus makkelijker de oorsprong als een product in 1 land is geproduceerd of groeit dan bij een product waarbij onderdelen vanuit verschillende landen zijn verwerkt in je eindproduct.
Preferentiële oorsprong
In het Brexitakkoord tussen de EU en het VK spraken beide landen verlaging en vrijstelling van invoerrechten op elkaars producten af. Dit noem je ‘preferentie’. Producten moeten van preferentiële oorsprong zijn om te profiteren van verlaagd invoerrecht of vrijstelling.
Of jouw handel voldoet aan de oorsprongsregels hangt samen met het handelsverdrag tussen de EU en het VK waarin normen voor de preferentiële oorsprong van producten staan. Je vindt de basisregels over oorsprong in de Access2Markets van de Europese Commissie.
Beoordelen
Of een product van preferentiële oorsprong is beoordeel je op basis van preferentiële oorsprongsregels. In deze oorsprongsregels staan bewerkingscriteria per product. Alle producten hebben een goederencode. Dit is een code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. Voor het bepalen van de preferentiële oorsprong van een product is er vaak sprake van een maximumpercentage aan onderdelen of halfproducten die uit een ander land mag komen dan waar het product wordt gemaakt.
Invoerrechten
Import uit het VK
Voor vrijstelling van invoerrechten heb je bewijs voor de douane nodig dat je producten voldoen aan preferentiële oorsprongsregels. Hiervoor heb je een Attest van Oorsprong of importer’s knowledge nodig van je Britse klant. Zonder dit bewijs betaal je de heffing voor zogeheten ‘derde landen, landen buiten de EU.
Export naar het VK
Als je producten naar het VK exporteert betaalt je klant in het VK invoerrechten als jouw producten niet van preferentiële EU-oorsprong zijn. Je klant krijgt vrijstelling als je met een verklaring op je factuur aantoont dat jouw producten voldoen aan de preferentiële oorsprongsregels. Deze factuurverklaring heet Attest van Oorsprong.
Voor zendingen met een factuurwaarde onder 6.000 euro maak je een factuurverklaring op zonder toestemming van de douane. Boven een factuurbedrag van 6.000 euro heb je een registratienummer van de douane nodig. Deze zogeheten REX-registratie betekent dat je bij de Nederlandse Douane bekend bent als geregistreerd exporteur. Het REX-registratienummer vermeld je op je verkoopfactuur.
Voorkom dubbele invoerrechten
Bedenk welke impact Brexit heeft op je goederenstroom, invoerrechten en logistieke processen. Wanneer je alle extra kosten en papierwerk in kaart brengt, kun je hierin andere keuzes maken. Krijg je bijvoorbeeld een zending kleding uit China? Dan kan het voordeliger zijn als je deze zending zonder inklaring bij de Nederlandse Douane rechtstreeks naar het VK verzendt. Zo voorkom je dat je dubbele invoerrechten betaalt. Dit versterkt je concurrentiepositie, en scheelt tijd en geld.
Opslag in douane-entrepot
Door opslag van goederen in een douane-entrepot voorkom je onnodige kosten. Je slaat de goederen uit niet-EU-landen dan bij binnenkomst in Nederland op ‘onder douaneverband’ zonder ze dat je ze invoert. Dit betekent dat je zending onder toezicht van de douane staat. Je betaalt geen invoerrechten, accijns, antidumpingheffing en btw.
Voorbeeld
Je importeert kleding uit China. De zending uit China komt aan in de haven van Rotterdam. Bij inklaring door de Nederlandse Douane betaal je standaard invoerrechten en btw. Je exporteert deze komende tijd naar verschillende klanten in het VK en naar afnemers in de VS en Canada. Door het opslaan van de kleding in een douane-entrepot betalen je afnemers pas bij inklaring in het VK, de VS en Canada invoerrechten en btw. En je betaalt bij inklaring in Nederland geen heffingen.
Als je producten importeert of exporteert heb je vaak documenten nodig. Van transportdocumenten tot KVK exportdocumenten en vergunningen.

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.