Zakendoen in het VK, dit moet je weten

No deal Brexit, mogelijke gevolgen btw

Nu het VK de EU heeft verlaten, bestaat er nog steeds een kans dat het beide partijen niet lukt om uiterlijk 31 december 2020 afspraken te maken over hun nieuwe relatie. Mogelijk wordt het dan alsnog een no deal. Hoe zit het met je goederen en de btw als er sprake is van een no deal Brexit?

Onderstaande situaties gelden voor de aankoop van goederen in het VK en de verkoop van goederen aan het VK. Het VK blijft namelijk lid van de Europese markt en de douane-unie tot en met 31 december 2020. Binnen deze overgangsperiode maken de EU en het VK nieuwe afspraken over hun relatie.

Goederen en btw in overgangsperiode

Hieronder staat een toelichting op de btw-regels als je goederen uit het VK koopt of aan het VK verkoopt in de overgangsperiode. Dit is de huidige werkwijze.

Goederen en btw in overgangsperiode

Producten kopen uit het VK

Koop je goederen van klanten uit het VK dan brengt de verkoper je meestal 0% btw in rekening. Je betaalt Nederlandse btw. Deze btw draag je af via jouw btw-aangifte. Hiervoor moet je wel een btw-plichtige ondernemer zijn. De Britse verkoper laat zien dat de producten het land hebben verlaten. Dit bewijst de Britse verkoper door bijvoorbeeld een vrachtbrief of rekening.

Producten verkopen aan het VK

Voor de verkoop van je producten verstuur je een factuur met 0% btw. Belangrijk is dat zowel jijzelf als jouw klant btw-plichtig zijn. Beide btw-identificatienummers zet je op je factuur. Check of het btw-nummer klopt. En laat zien dat de producten Nederland hebben verlaten. Dit bewijs je door bijvoorbeeld een vervoersdocument, rekening of orderbevestiging. Lever je producten aan particulieren? Dan breng je de Engelse btw (VAT) in rekening. Gebruik bij twijfel het handige hulpmiddel van de Belastingdienst.

Drempelbedragen bij afstandsverkopen

De EU-landen spraken drempelbedragen af. Deze drempelbedragen voorkomen de verplichting tot registratie bij afstandsverkopen voor 1 levering aan een particulier in een ander EU-land. Tot deze drempelbedragen mag je Nederlandse btw in rekening brengen. Voor het VK is het drempelbedrag 80.197 euro. Daarboven bereken je de Engelse btw. En laat je je verplicht registreren bij de Britse fiscus.

Goederen en btw na no deal

Wanneer de EU en het VK er niet in slagen om tot nieuwe afspraken te komen is er alsnog sprake van een no deal. De btw-wetgeving bij aankoop en verkoop van goederen werkt dan anders. Hieronder staat een toelichting als je na een no deal goederen uit het VK koopt of aan het VK verkoopt.

Goederen en btw na no deal-Brexit

Producten kopen uit het VK

Bij import van producten uit het VK naar Nederland betaal je btw aan de Nederlandse douane. De btw bereken je over de douanewaarde en invoerrechten. De douanewaarde = prijs goederen + vervoers- en verzekeringskosten tot de grens (of haven) van de EU. Als je een vergunning artikel 23 hebt geef je de btw aan in je btw-aangifte. Deze vergunning vraag je aan bij de Belastingdienst.

Producten verkopen aan het VK

Bij export van producten naar het VK breng je 0% btw in rekening. Afhankelijk van de afgesproken incoterms geef jij of de koper btw aan in het VK. Na een no deal-Brexit wordt de btw altijd in het VK geheven. Voor het gebruiken van het 0% tarief moet je wel laten zien dat de producten uit Nederland komen en de EU verlaten. Dit bewijs je door bijvoorbeeld een vrachtbrief, aangifte ten uitvoer of een factuur. Bij twijfel gebruik dan het handige hulpmiddel van de Belastingdienst.

3 tips

  1. Vraag een EORI-nummer aan. Dit is een identificatienummer van de Douane. Dit gebruik je bij internationaal zakendoen.
  2. Verdiep je in starten met exporteren.
  3. Verdiep je in starten met importeren.

Meer informatie

  • Advies van de Brexit Preparedness Notice van de Europese Commissie over de veranderingen van btw-heffing voor de levering van goederen en diensten aan het VK en btw-teruggave.
  • De No Deal Notice VAT van de Britse regering over de voorgenomen veranderingen wat betreft de manier en het tijdstip van heffing en teruggave van btw (VAT) in het VK.
  • De Trade Tariff database van het VK geeft de hoogte van de btw per product.
Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.
Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage