het Verenigd Koninkrijk

Op tournee ná de Brexit? Zo doe je dat

Je bent zanger of muzikant en wil een tournee plannen in het Verenigd Koninkrijk (VK). Nu neem je nog eenvoudig je gitaren, drums en geluidsapparatuur mee. Na de Brexit gaat dat niet meer zo makkelijk. Bekijk welke maatregelen nodig zijn om probleemloos op tournee te gaan door Engeland wanneer de Brexit een feit is.

Na Brexit sta je voor een fysieke grenspost. Om je eigen apparatuur Engeland in te krijgen doe je bij de Britse douane aangifte voor tijdelijke invoer (temporary admission). Bij de Engelse douane betaal je borg. Deze borg staat gelijk aan het bedrag voor invoerrechten en btw wat je betaalt bij definitieve invoer van de apparatuur. Voor zover nu duidelijk is heft het VK geen invoerrechten op muziekinstrumenten. Maar betaal je wel een borg van 20% VAT (bron: gov.uk).

Je mag met de goederen 2 jaar binnen het VK blijven. En wanneer je na je tour weer terug naar Nederland gaat, haal je natuurlijk eerst je borg op.

Papierwerk

Tijdens die aangifte voor tijdelijke invoer vul je ter plekke de formulieren in. Zonder kennis van douanetermen is dit invullen lastig. En je moet een goederenlijst bij je hebben. Op deze lijst vermeld je alle apparatuur die je meeneemt. Met serienummers en al.

Terug naar Nederland

Het bijzondere is dat je ook weer bij de Nederlandse douane moet aantonen dat de apparatuur van jou is. En zet je bij de Nederlandse douane dezelfde stappen als in Engeland.

ATA-carnet

Maar er is een makkelijkere manier voor deze tijdelijke invoer. Het ATA-carnet helpt je hiermee. Je geeft namelijk voor je vertrek op je gemak aan wat je mee gaat nemen. En je hoeft geen borg te betalen bij de douane. KVK maakt het ATA-carnet voor je op. Het scheelt je tijd en moeite bij de douane.

Kosten ATA-carnet

KVK rekent administratiekosten van € 199,00 voor het opmaken van het ATA-carnet. Daarnaast betaal je een premie voor verzekering. De hoogte van de premie is afhankelijk van de waarde van jouw goederen.

Geldigheid

Een ATA-carnet is maximaal 12 maanden geldig. Het document is pas geldig wanneer de Nederlandse douane het voor vertrek heeft getekend. Laat ook je apparatuur zien wanneer je het ATA-carnet daar laat tekenen.

Terugsturen naar KVK

Wanneer je het ATA-carnet niet meer nodig hebt stuur je het deze terug naar KVK. Je mag het ATA-carnet alleen gebruiken en je wordt hier geen eigenaar van. Laat je informeren door KVK hoe je het document terugstuurt.

Band merchandise

Een belangrijke bron van inkomsten tijdens een tour is de band merchandise. Je posters, albums en T-shirts zorgen naast de optredens voor brood op de plank. Mag je die goederen dan ook op het ATA-carnet zetten? Het antwoord is nee. De bedoeling is om deze producten niet meer mee terug te nemen, je wilt ze zoveel mogelijk verkopen. De woorden 'tijdelijke invoer' zeggen het eigenlijk al. Tijdelijke invoer met de bedoeling de goederen weer mee terug te nemen. En dat doe je niet met de merchandise.

Dat betekent dat je deze merchandise definitief moet invoeren. Voor posters en albums zal de schade beperkt zijn. Daarvoor geldt alleen VAT (geen invoerrechten). Maar voor T-shirts geldt dat niet. Het percentage invoerrechten op kleding bedraagt 12%.

Ga je na de Brexit touren door het VK? Vraag dan voor het beroepsmateriaal dat je mee terugneemt een ATA-carnet aan bij KVK.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage