het Verenigd Koninkrijk

Turbulente tijden voor het Britse pond

Van het Britse vertrek uit de Europese Unie wordt niemand beter, zeg ik altijd, behalve de buitenlandse correspondenten in Londen. De meeste van hen, ik ook, worden in euro’s betaald. En daarvoor krijg je sinds het referendum van juni 2016 behoorlijk wat meer ponden, bevestigt Brexit-expert Mathijs Schiffers in zijn eerste column op KVK.nl.

Voor Nederlandse ondernemers die zakendoen in het Verenigd Koninkrijk geldt natuurlijk het omgekeerde. Hun Britse inkomsten hebben omgerekend naar euro’s een knauw gekregen. En misschien wordt het nog wel erger.

Binnenkort stemt het Britse parlement namelijk over de brexitdeal die premier Theresa May met Brussel sloot. Die deal voorziet in een overgangsfase van bijna twee jaar. Dat betekent dat na het geplande vertrek van de Britten op 29 maart 2019 alles voorlopig bij het oude blijft en bedrijven de tijd hebben om zich in alle rust voor te bereiden op de nieuwe situatie.

Probleem is dat premier May in eigen land veel kritiek krijgt op de deal. Er is dan ook een meer dan reële kans dat het Britse parlement ‘nee’ zegt tegen de gemaakte afspraken. Het risico op een abrupt vertrek zonder deal – en dus zonder overgangsperiode - zou dan weer toenemen.

Dit zogeheten ‘no deal’-scenario, dat zich dus al over iets meer dan drie maanden kan gaan aandienen, kan een nieuwe daling van het pond inluiden. De Bank of England, de Britse centrale bank, houdt in dat geval zelfs een val van de munt van liefst 25% voor mogelijk.

Valutarisico

Toen ik een Nederlandse ondernemer met Britse activiteiten laatst vroeg hoe hij met zo’n onzekerheid omgaat, zei hij dat hij er niet zo heel veel aan kan doen. Hij maakt wat kosten op het eiland, dus op die manier worden de valutaschommelingen enigszins rechtgetrokken.

Zijn inkomsten zijn niet dusdanig dat het afdekken van het valutarisico middels zogeheten ‘hedgeproducten’ voor hem interessant is. Wel heeft deze ondernemer inmiddels een Britse bankrekening geopend en stuurt hij facturen naar klanten op het eiland tegenwoordig in ponden. Dan kan hijzelf bepalen wanneer deze over te boeken naar euro’s. Dat laatste lijkt verstandig en kan ook best wel eens voordelig gaan uitpakken. Want hoewel de papieren voor May en haar brexitdeal niet gunstig zijn, valt niet uit te sluiten dat het parlement er straks toch mee akkoord gaat.

De Britse politiek is erg grillig en het zou niet de eerste keer zijn dat de uitkomst van een parlementaire stemming anders is dan velen hadden voorzien. Als de deal wordt goedgekeurd zou dat een hoop onzekerheid wegnemen. Het pond zou in dat geval wat moeten aansterken.

Koudwatervrees

En weet je? Ook bij een afwijzing van de deal is het niet uitgesloten dat het pond na een aanvankelijke val weer stevig gaat opleven. Het is namelijk goed mogelijk dat de Britten koudwatervrees krijgen als een chaotisch vertrek nabij komt. De roep om een nieuw referendum kan dan wel eens luider gaan klinken, waardoor de kans bestaat dat de Britten het hele brexitavontuur toch maar besluiten af te blazen.

Toegegeven: dat is wel heel speculatief. Maar in deze turbulente tijden is niets uitgesloten.

Gevolgen van valutaschommelingen

Doe je zaken buiten de eurozone? Dan bepaalt de wisselkoers of een product of dienst goedkoper of duurder uitvalt. Wat betekent het bijvoorbeeld voor jou als exporteur of importeur als de koers van de euro hoog is ten opzichte van het Britse pond?

Lees meer
Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Deal or no deal. Weet wat er speelt en bereid je goed voor. Brexit-nieuws voor ondernemers
Mathijs Schiffers

Schrijver en journalist. Als correspondent voor onder meer Het Financieele Dagblad volg ik vanuit Londen het Brexitdebat. In 2018 verscheen mijn boek 'Brexitland, een onverenigd koninkrijk'. Gastcolumnist op KVK.nl.

InspiratiePage