het Verenigd Koninkrijk

Wat betekent een Brexit-deal voor jou als ondernemer?

Premier May heeft in het Britse Lagerhuis geen steun gekregen voor haar Brexit-deal met de EU. Ze zal nu met een alternatief moeten komen. Voorwaarden waaraan Brexit moet voldoen, die wel op een meerderheid in het parlement kunnen rekenen. En waarmee vervolgens ook de 27 regeringsleiders van de EU-landen akkoord gaan. Lees meer over de stand van zaken rond Brexit. Wat betekent het als het tot een deal komt? Een geordend vertrek van de Britten uit de EU. De 5 belangrijkste zaken op een rij.

1. Voorlopig vrij verkeer van goederen en diensten

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig in een douane-unie met de EU, tot er een andere oplossing is. Dit betekent dat het vrije verkeer van goederen en diensten blijft bestaan. Tot die tijd kan het VK niet zelfstandig handelsakkoorden sluiten.

Een douane-unie is een samenwerkingsverband tussen landen waarbinnen vrij verkeer van goederen is geregeld. Ook hebben de aangesloten landen gezamenlijke handelsafspraken met derde landen. Landen in een douane-unie hanteren dus dezelfde import- en exporttarieven ten opzichte van landen buiten die samenwerking. Bij een Brexit-deal verandert er dus weinig in de handel tussen het VK en de EU.

2. Overgangsperiode

Binnenkort verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Dan volgt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Het is de bedoeling dat er voor eind 2020 afspraken zijn gemaakt. Lukt dit niet, dan bestaat nog een mogelijkheid om te verlengen.

3. Grens met Ierland

Een groot struikelblok in de onderhandelingen vormt de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Want bij een Brexit komt de buitengrens van de EU op de Iers-Noord-Ierse grens te liggen. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier komt er geen harde grens met Ierland. En komen er dus geen fysieke grenscontroles. Dit belemmert de handel gelukkig minimaal. De onderhandelaars nemen hiervoor meer tijd. Er wordt nog gezocht naar een definitieve oplossing. Het liefst voor 1 juli 2020.  Lukt dit niet, dan is er een vangnet. Er komt dan een douane-unie tussen EU en VK, zonder bijvoorbeeld invoerrechten. De Noord-Ieren houden toegang tot de interne Europese markt. Er komen wel regels als het VK via Noord-Ierland wil handelen. Bijvoorbeeld voor risicovolle producten als dieren, groente en fruit.

4. Wonen en werken

De huidige inwoners houden hun rechten om te blijven wonen en werken. Ook mensen die tijdens de overgangstermijn emigreren worden op dezelfde wijze behandeld.

5. Koers van het pond

Bij een Brexit-deal verwachten de specialisten dat de koers van het pond stijgt. Wat betekent een koersstijging of -daling voor jou? De stijging of daling van de koers van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta bepaalt of importeren en exporteren voor jou gunstig of minder gunstig wordt. Bekijk in onderstaand schema de gevolgen voor je prijs.

Infographic valutaschommelingenGevolgen van valutaschommelingen voor importeurs en exporteurs

Bereid je goed voor

Denk goed na over de gevolgen voor jouw bedrijf. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen als: met welke administratieve rompslomp krijg ik te maken? Welke investeringen moet ik doen in bijvoorbeeld douanesoftware, personeel en logistiek? En welke kosten bereken ik door? Ga ik voorraad houden en waar? Zijn mijn overeenkomsten Brexitproof? Breng de gevolgen en risico’s zo volledig mogelijk in kaart.

De gesprekken lopen nog en er is nog geen definitieve overeenkomst. Dus blijven alle scenario’s van Brexit mogelijk. Blijf je voorbereiden. Kijk regelmatig op onze site. Wij houden je graag op de hoogte van de actuele situatie.


5 tips om je optimaal voor te bereiden op Brexit

Gevolgen van valutaschommelingen voor ondernemer

Brexit-nieuws voor ondernemers

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen helpt hij ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Hij verbindt en deelt zijn kennis en beschikt over een internationaal netwerk. Hij focust zich op het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage