het Verenigd Koninkrijk

Invoerrechten bij no deal-Brexit

Bij Brexit verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Het VK en de EU hebben een akkoord gesloten over de voorwaarden. Het Britse parlement heeft dit akkoord nog niet goedgekeurd. De 27 overige EU-landen en de Britse regering besloten daarom de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 januari 2020. Wat betekent dat voor de invoerrechten van jouw goederen uit het VK? En voor je verkoopprijs? Als voorbeeld bekijk eens het importtarief van Engelse drop.

De kans bestaat dat het niet lukt om met het VK tot een akkoord te komen. Een no deal-Brexit . Dan ontstaat er grote overlast. Denk aan lange wachtrijen bij grenzen, in de havens en vliegvelden. Veel partijen werken hard aan het beperken van het ongemak van een no deal. Bereid je voor op alle scenario’s, inclusief no deal. Op dit moment is nog niet duidelijk wat de uitkomst zal zijn en daarmee de gevolgen voor Nederlandse importeurs. Een harde no deal Brexit, blijft een reëel scenario.

Het VK wordt zonder overgangsperiode gezien als derdeland, buiten de interne markt en de douane unie. Er ligt verder geen (preferentiële) afspraak op verlaging van invoerrechten. Het VK valt dan terug op de regels binnen de World Trade Organization (WTO). Deze WTO-regels beperken de openheid van handel en economie sterk. En voor hoelang nog? Het stelsel staat al een tijd onder druk van Trump.

De douanetarieven in alle EU-landen blijven gelijk. Maar voor de tarieven van invoerrechten tussen de EU en het VK gaan de WTO-regels gelden. Omdat er niet op landen gediscrimineerd mag worden gaan de Most Favoured Nations (MFN) tarieven gelden. De tarieven op import vanuit India gelden ook voor de import vanuit het Verenigd Koninkrijk. En hierdoor kunnen de tarieven van invoerrechten erg hoog zijn. Maar dat verschilt per product. En er zijn zelfs goederen die vrij van invoerrechten blijven.Invoerrechten

Hoe bereken je invoerrechten?

Invoerrechten bereken je over de douanewaarde. De douanewaarde is de waarde die de goederen hebben aan de buitengrens van de EU. Dus naast de prijs die je betaalt voor de goederen moet je ook kosten als vervoers- en verzekeringskosten tot aan de grens (of haven) van binnenkomst in de EU meetellen. De EU kent een gemeenschappelijk buitentarief. Daardoor maakt het niet uit of je goederen invoert in Nederland of in een andere lidstaat.

Hoe bepaal je een goederencode?

Om de invoerrechten van een product te kunnen bepalen heb je de juiste goederencode nodig. Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een 10-cijferige code waarmee producten zijn ingedeeld. Deze indeling wordt wereldwijd toegepast. De eerste 6 cijfers zijn internationaal gelijk. Engelse drop moet in ieder geval gezocht worden in 170490…. 1704901000 (zoethoutextract (drop) bevattende meer dan 10 gewichtspercenten sacharose, zonder andere toegevoegde stoffen. De indeling is afhankelijk van de ingrediënten.

Hoe duid je invoerrechten?

Voor een overzicht van invoerrechten, documenten, procedures en formaliteiten gebruik je de Market Access Database. Om een indicatie van de invoerrechten te krijgen, kies je een willekeurig derde land. Bijvoorbeeld de Verenigde Staten (VS). Voor de VS geldt een percentage van 13,4 % aan invoerrechten voor Engelse drop. Besteed je de aangifte ten invoer uit? Dan berekent de douane-expediteur kosten om de douaneformaliteiten bij invoer voor je te verzorgen. In praktijk hangt de verdeling van de (extra) kosten samen met de afspraken die je met de verkoper hebt gemaakt en vastgelegd in de Incoterms.

Bereken je een hogere verkoopprijs?

Naast 13,4% aan invoerrechten, extra douanekosten, voorraadkosten en eventuele sectorspecifieke markttoegangsvereisten krijg je te maken met oponthoud aan de grens. Dit alles werkt behoorlijk prijsverhogend. Reken je de kosten door aan je klant? Of deel je de pijn samen met je leverancier en afnemer. Overigens wordt Engelse drop tegenwoordig in verschillende landen geproduceerd. Kijk hier ook eens naar. Wees creatief. Maak een analyse voor je eigen producten met als uitgangspunt een harde Brexit.

Kijk naar de gevolgen voor de BTW

Hoe zit het met je goederen en de btw. Bij import van producten uit het VK naar Nederland betaal je btw aan de Nederlandse douane. De btw bereken je over de douanewaarde en invoerrechten. De douanewaarde = prijs goederen + vervoers- en verzekeringskosten tot de grens (of haven) van de EU.

Met een artikel 23 vergunning betaalt je btw niet bij de Douane. Je geeft de btw bij import aan in je btw-aangifte. Dat is handig. Zoek uit of je voldoet aan de voorwaarden en vraag een artikel 23 vergunning aan.

Vraag een EORI nummer aan

Is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw? Vraag een EORI-nummer. Je hebt dit nummer nodig bij je douaneaangifte of een vergunning. Dit nummer vraag je gratis aan te vragen via de Douane.

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage