het Verenigd Koninkrijk

Wat betekent een no-deal Brexit voor ondernemers?

Bij Brexit verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU). Het VK en de EU hebben een akkoord gesloten over de voorwaarden. Het Britse parlement heeft dit akkoord nog niet goedgekeurd. De 27 overige EU-landen en de Britse regering besloten daarom de Brexit-datum uit te stellen tot uiterlijk 31 januari 2020. Wat betekent het voor ondernemers als het niet tot een Brexit-deal komt?

De kans bestaat dat het niet lukt om met het VK tot een akkoord te komen. Een no deal-Brexit . Dan ontstaat er voor beide partijen grote overlast. Denk aan lange wachtrijen bij grenzen, in de havens en vliegvelden. Veel partijen werken hard aan het beperken van de overlast van een no deal. Kortom, voorlopig blijft de onzekerheid voortbestaan en is er een kans op een no-deal Brexit. Het is belangrijk een aantal begrippen goed op een rij te hebben.

1. Harde Brexit

Bij een harde Brexit verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese interne markt en de Europese douane-unie. De Britten krijgen controle terug over de grenzen en dus over welke personen en goederen het land in en uit gaan. Je krijgt waarschijnlijk te maken met grenscontroles, douaneprocedures en importtarieven. Dit vertraagt de handel en leidt tot meer kosten. Maar er worden wel afspraken gemaakt.

2. No deal

We spreken van een ‘no deal’ of als er geen overeenkomst is. Denk hierbij aan de actuele situatie door bijvoorbeeld het niet akkoord gaan van de Europese Unie met het conceptplan of doordat het Lagerhuis het plan afwijst. Je krijgt ook dan te maken met grenscontroles, douaneprocedures en importtarieven.

Komt er geen overeenkomst dan treden de WTO-regels in werking. De EU en VK zullen proberen de problemen te beperken door ad hoc-overeenkomsten te sluiten. Bijvoorbeeld over het verplaatsen van goederen en personen, invoerrechten, grenscontroles en financiële zaken.

3. WTO-regels

Zonder akkoord valt alle handel tussen het VK en de EU onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat betekent importtarieven en controles bij de grens. Met een grote kans op vertraging.

Brexit TimelineDe Brexit tijdslijn

4. Forse invoerheffingen

Houd er rekening mee dat goederen zo maar tussen de 10 en 30% duurder kunnen worden. Komt er geen akkoord, dan worden alle banden doorgesneden en is het Verenigd Koninkrijk voor EU-importeurs en -exporteurs een derde land. Dit betekent dat wanneer je goederen inkoopt vanuit het VK je dan ook een aangifte ten invoer gaat doen bij de douane en te maken krijgt met invoerrechten. En wanneer je goederen gaat leveren aan het VK geldt dat je als exporteur een aangifte ten uitvoer gaat doen. Je kunt na de Brexit geen gebruik meer maken van de intracommunautaire levering of verwerving. Ook de procedures voor btw zullen veranderen, net als alle andere afspraken voor onderlinge handel binnen de EU, zoals producteisen en etiketteringsvoorschriften. Nogmaals dit gebeurt er als de Europese Unie niet akkoord gaat met het huidige plan.

5. Koers van het pond

Bij een no Brexit-deal verwachten de specialisten dat de koers van het pond daalt. Wat betekent een koersstijging of -daling voor jou? De stijging of daling van de koers van de ene valuta ten opzichte van de andere valuta bepaalt of importeren en exporteren voor jou gunstig of minder gunstig wordt. Bekijk in onderstaand schema de gevolgen voor je prijs.

Infographic valutaschommelingenGevolgen van valutaschommelingen voor importeurs en exporteurs

Bereid je goed voor

Denk goed na over de gevolgen voor jouw bedrijf. Stel jezelf bijvoorbeeld de vragen als: met welke administratieve rompslomp krijg ik te maken? Welke investeringen moet ik doen in bijvoorbeeld douanesoftware, personeel en logistiek? En welke kosten bereken ik door? Ga ik voorraad houden en waar? Zijn mijn overeenkomsten Brexitproof? Breng de gevolgen en risico’s zo volledig mogelijk in kaart.

De gesprekken lopen nog en er is nog geen definitieve overeenkomst. Dus blijven alle scenario’s van Brexit mogelijk. Blijf je voorbereiden. Kijk regelmatig op onze site. Wij houden je graag op de hoogte van de actuele situatie.


5 tips om je optimaal voor te bereiden op Brexit

Gevolgen van valutaschommelingen voor ondernemers

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage