Zakendoen in het VK, dit moet je weten

Werken in het VK als zzp’er

Binnen de Europese Unie (EU) is er vrije markttoegang. Je mag je diensten zonder problemen in andere EU-landen aanbieden. Maar wat nu als het Verenigd Koninkrijk (VK) bij een no-deal Brexit geen deel meer uitmaakt van de EU? Mag je dan zomaar in het VK werken?

Het VK volgt na uittreding de regels van het ‘General Agreement on Trade and Services’ (GATS-verdrag). Met dit verdrag beperkt het VK sommige werkzaamheden voor buitenlandse ondernemers. De Britse overheid publiceerde een lijst waarin staat voor welke diensten dit geldt (vanaf pagina 54).

Bovenin de lijst staan de 'Modes of supply' oftewel de manier hoe je de dienst aanbiedt. Er zijn 4 manieren van het leveren van de dienst:

  • Mode 1, je levert de dienst vanuit Nederland (de meest voorkomende manier)
  • Mode 2, je klant komt naar jou toe
  • Mode 3, je hebt een eigen vestiging in het VK
  • Mode 4, je gaat zelf naar het VK toe

De kolommen geven verder aan welke beperking geldt voor welke sector. In de lijst kom je de afkorting BV ('Business Visitor') tegen. De Britse overheid bedoelt daarmee jou als buitenlandse zzp’er.

De Nederlandse ambassade in Londen helpt je met vragen hierover.

Btw

Na Brexit valt het leveren van diensten aan het VK buiten de EU-wetgeving. En dat betekent dat je de btw niet meer kunt verleggen naar je klant. De standaardregel is dat je het btw-tarief van dat land berekent (‘Plaats van dienst’). In dit geval moet je dus de Engelse Value Added Tax (VAT) in rekening brengen. En deze draag je in het Verenigd Koninkrijk af. Hoe dit werkt, vind je op de website van de Britse Overheid.

Dubbele inkomstenbelasting

Als je inkomen uit werk in het VK hebt, dan betaal je over dat inkomen belasting. Maar die betaal je ook in Nederland. Om te voorkomen dat je dubbele Inkomstenbelasting betaalt is er de ‘Double Taxation Agreement’. Nederland heeft met het VK deze overeenkomst getekend. Daar verandert na een no-deal Brexit niets door. Maar je moet wel formulieren voor de Britse overheid invullen om te voorkomen dat je dubbele belasting betaalt. Vul het formulier zelf in of vraag een boekhouder/accountant om advies.

Sociale premies

Het VK kent de 'National Insurance'. Deze betaalt iedereen en geeft recht op verschillende uitkeringen zoals pensioen, werkloosheid en doorbetaling bij zwangerschap. Ook zelfstandige ondernemers betalen deze. Met de A1 verklaring toon je aan dat je in Nederland sociale premies betaalt. Maar na een no-deal Brexit is deze verklaring niet meer geldig. Informatie over Brexit en sociale verzekeringen lees je op de site van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Vanuit de Britse overheid is aangegeven dat je als zelfstandige na Brexit geen National Insurance hoeft af te dragen in het VK. Dit staat vermeld op de website van de overheid van het VK. Voorwaarde is dat je als zelfstandige voornamelijk je werkzaamheden verricht in een EU lidstaat (bijvoorbeeld Nederland). En dat je tijdelijk werk in het VK verricht. Hoe lang ‘tijdelijk’ is wordt niet vermeld. De invulling volgt na de uittreding van het VK uit de EU. Je blijft dan in Nederland verzekerd.

Regelen bij Britse douane

Stel je krijgt een opdracht voor een fotoshoot in Londen. En je neemt je fotoapparatuur mee. Bij de Britse Douane doe je aangifte voor tijdelijke invoer (Temporary Admission). Je neemt je apparatuur namelijk ook weer mee terug naar Nederland. Een praktisch hulpmiddel voor deze aangifte is het ATA Carnet. Deze vraag je aan bij KVK.

Goederen die je van plan bent te verkopen voer je daar definitief in. Je exporteert deze uit Nederland. In het VK betaal je daarover invoerrechten en btw.

Reizen en verblijven

Ook voor jezelf regel je een aantal zaken. Voor het uitvoeren van tijdelijk werk heb je een ‘Temporary Worker’ visa nodig. Dit visum vraag je 3 maanden voor je vertrek aan.

Wat mag je aan persoonlijke goederen meenemen? Informatie hierover vind je via de Britse douane. En ga je met je eigen auto? Zorg dan voor een geldige groene verzekeringskaart. Deze moet je bij je hebben. De groene kaart blijft geldig.

Vergunning aanvragen

Meestal kan je zonder vergunning je diensten blijven aanbieden in het VK. Er is een aantal uitzonderingen. Denk hier bijvoorbeeld aan het werken in de asbestverwijdering. Of wanneer je docent wordt bij een regulier opleidingsinstituut. Je vraagt dan een ‘license’ aan bij de Britse overheid.

Verzekeringen

Je bent in Nederland verplicht een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Maar word je tijdens het werk in het VK ziek? De Nederlandse verzekeraar dekt niet automatisch de kosten buiten de EU. Na de uittreding uit de EU heeft het VK geen toegang meer tot het European Health Insurance Card (EHIC)-systeem. Controleer daarom bij je eigen verzekeraar of je polis ook dekking heeft buiten de EU. Check ook je andere verzekeringen. De groene kaart voor de autoverzekering blijft overigens gewoon gelden na uittreding.

Contracten

Afspraken met je klant leg je juridisch vast in een contract. Hiermee weten jij en je zakenpartner waar jullie aan toe zijn. Contracten geven je duidelijkheid. Lees onze tips over juridische zaken bij internationaal ondernemen.

Heb je al contracten met het VK lopen? En zijn die voor een langere periode afgesproken? Bekijk dan of je de afspraken uit het contract nog wel na kunt komen. Worden je kosten misschien hoger door aanvullende administratie? Of word je in Britse ponden betaald en daalt mogelijk de waarde hiervan? Probeer met je opdrachtgever opnieuw te onderhandelen.

Koers Britse pond

Zelf heb je geen invloed op de koers van buitenlandse valuta. Maar koersverschillen hebben impact op jouw bedrijf. Een daling of stijging van het Britse pond betekent meer of minder winst voor jou.

Ruim 77.000 Nederlandse bedrijven krijgen te maken met Brexit. Volg het Brexitnieuws voor ondernemers.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage