Zakendoen met het VK, dit moet je weten

Werken in het VK als zzp’er

Het Verenigd Koninkrijk (VK) is vanaf 1 januari 2021 volledig uit de EU en is een derde land geworden. Na de uittreding uit de EU is er geen vrije markttoegang meer voor ondernemers die tijdelijk werk in het VK verrichten. De Handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK biedt voor het verrichten van diensten in het VK geen oplossing.

Als je als zzp’er in het VK aan de slag gaat moet je je aan de regels van het VK houden. Zoals een visum voor tijdelijk werk uitvoeren in het VK en het berekenen van btw voor het verlenen van diensten.

Actualiteit

Er geldt een quarantaineplicht voor reizigers die per vliegtuig of met de veerboot terug naar Nederland komen. Deze verplichting geldt voor onbepaalde tijd vanaf 15 juni 2021. Ook moeten reizigers een negatieve COVID-19-test laten zien. In het reisavies van de Rijksoverheid staan de actuele ontwikkelingen.

In het VK staat Nederland als 'amber country' aangewezen. Hierdoor geldt dat je voor reizen naar het VK een negatieve COVID-19-test moet laten zien. Daarnaast moet je in het VK 10 dagen in quarantaine en moet je nog 2 keer een COVID-19 test in die periode af laten nemen. Deze testen boek je voordat je naar het VK afreist.

Reizen en verblijven

Voor jezelf regel je een aantal zaken. Voor het uitvoeren van tijdelijk werk heb je een ‘Temporary Worker’-visum nodig. Dit visum vraag je 3 maanden voor je vertrek aan.

Je moet aantonen dat je minimaal 1.270 Britse pond (GBP) op je rekening hebt staan om jezelf te onderhouden. En je moet een Certificate of Sponsorship hebben. Dit is een registratie die je opdrachtgever in het VK moet regelen. Hieraan is een nummer gekoppeld dat hij aan jou geeft. Dit nummer is 3 maanden geldig. Wanneer je opdrachtgever tijdens de registratie vermeldt dat hij jou onderhoudt en dat je geen gebruik maakt van sociale mogelijkheden in het VK dan zijn de vereiste 1.270 Britse pond op je rekening niet nodig.

De Britse douane geeft informatie over welke persoonlijke goederen je mag meenemen. Wanneer je naar het VK reist met je eigen auto heb je een geldige groene verzekeringskaart nodig. Deze moet je bij je hebben.

Beroepskwalificaties

In de Handels- en samenwerkingsovereenkomst (HSO) tussen de EU en het VK staan afspraken over dienstverlening. In dit verdrag ontbreekt welke beroepskwalificaties gelden voor buitenlandse ondernemers zoals zzp’ers. De Britse overheid publiceerde een lijst waarin staat voor welke diensten je welke beroepskwalificatie nodig hebt (vanaf pagina 54). Op pagina 59 en 60 vind je de algemene vereisten die je als Contractual Service Supplier, afgekort CSS, nodig hebt. Vanaf pagina 61 vind je de onderverdeling naar soort dienstverlening. De kolommen geven verder aan welke beperking geldt voor welke sector. Met de afkorting CSS bedoelt de Britse overheid jou als buitenlandse zzp’er.

Bovenin de lijst staan de 'Modes of supply' oftewel de manier hoe je de dienst aanbiedt. Er zijn 4 manieren van het leveren van de dienst:

  • Mode 1, je levert de dienst vanuit Nederland.
  • Mode 2, je klant komt naar jou toe.
  • Mode 3, je hebt een eigen vestiging in het VK.
  • Mode 4, je gaat zelf naar het VK toe.

De EU en het VK blijven onderhandelen over diverse onderdelen van het HSO. Het wederzijds erkennen van beroepskwalificaties kan ook een onderwerp van onderhandeling worden. Als jouw beroepskwalificaties erkend worden, kun je deze vanuit Nederland aantonen, zonder dat je Britse diploma's nodig hebt. Laat aan je branchevereniging weten dat je erkenning van je diploma's in het VK wilt. Je branchevereniging kan dit dan weer met de overheid bespreken. Voor nu check je bij de Britse overheid of jouw beroepskwalificatie erkend is. De Nederlandse ambassade in Londen helpt je met vragen hierover.

Btw

De standaardregel voor het leveren van diensten aan Britse bedrijven is dat je het Britse btw-tarief van het VK berekent. De ‘plaats van dienst’ of ‘Place of supply of services’ van de afnemer is hiervoor bepalend. Wanneer je diensten aan particulieren levert bereken je Nederlandse btw.

In de meeste gevallen kun je de Britse VAT verleggen naar je Britse afnemer. Op jouw factuur vermeld je dan het Britse VAT-nummer van je afnemer en vermeld je de tekst ‘reverse charge mechanism’. Je afnemer draagt de Britse VAT in het VK af. Er zijn ‘special rules’ voor gevallen dat je de VAT niet kunt verleggen, zoals bij bouwwerkzaamheden aan onroerend goed. Jij bent dan verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van de Britse VAT. Je vraagt dan een VAT-nummer aan bij de Britse overheid en doet aangifte in het VK. De Britse overheid legt uit hoe dit werkt.

Je kunt ook gebruikmaken van een Engelse agent, een 'fiscal representative', die namens jou de VAT in het VK afdraagt. Je hoeft je bedrijf dan niet in het VK registreren. Bespreek met je boekhouder of accountant of dit verstandig is en hoe je dit doet.

Dubbele inkomstenbelasting

Als je inkomen uit werk in het VK hebt, dan betaal je over dat inkomen belasting. Maar die betaal je ook in Nederland. Om te voorkomen dat je dubbele Inkomstenbelasting betaalt is er de ‘Double Taxation Agreement’. Nederland heeft met het VK deze overeenkomst getekend. Je moet formulieren voor de Britse overheid invullen om te voorkomen dat je dubbele belasting betaalt. Vul het formulier zelf in of vraag een boekhouder of accountant om advies.

Sociale premies

Het VK kent de 'National Insurance'. Deze betaalt iedereen en geeft recht op verschillende uitkeringen zoals pensioen, werkloosheid en doorbetaling bij zwangerschap. Ook zelfstandige ondernemers betalen deze. Met een A1-verklaring toon je aan dat je in Nederland sociale premies betaalt. A1-verklaringen die zijn afgegeven met een looptijd tot na 1 januari 2021 blijven geldig tot de einddatum van de verklaring. Informatie over nieuwe A1-verklaringen, Brexit en sociale verzekeringen geeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De Britse overheid stelt dat je als zelfstandige na Brexit geen National Insurance hoeft af te dragen in het VK. Voorwaarde is dat je als zelfstandige voornamelijk je werkzaamheden verricht in een EU-lidstaat (bijvoorbeeld Nederland). En dat je tijdelijk werk in het VK verricht.

Regelen bij Britse douane

Stel je krijgt een opdracht voor een fotoshoot in Londen. En je neemt je fotoapparatuur mee. Bij de Britse douane doe je aangifte voor tijdelijke invoer (Temporary Admission). Je neemt je apparatuur namelijk ook weer mee terug naar Nederland. Een praktisch hulpmiddel voor deze aangifte is het ATA Carnet. Deze vraag je aan bij KVK.

Goederen die je van plan bent te verkopen voer je definitief in het VK in. Je exporteert deze uit Nederland. In het VK betaal je hierover invoerrechten en btw.

Vergunning aanvragen

Meestal kun je zonder vergunning je diensten aanbieden in het VK. Er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je werkt in de asbestverwijdering. Of wanneer je docent wordt bij een regulier opleidingsinstituut. Je vraagt dan een ‘license’ aan bij de Britse overheid.

Verzekeringen

Je bent in Nederland verplicht een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Wanneer je tijdens het werk in het VK ziek wordt dekt je Nederlandse verzekeraar niet automatisch de kosten buiten de EU. Het VK en de EU hebben afspraken gemaakt in het TCA waardoor je tijdens kort verblijf in het VK recht hebt op spoedeisende gezondheidszorg. Het is nog onduidelijk of je de European Health Insurance Card (EHIC) mag gebruiken. Afspraken hierover worden nog in de TCA uitgewerkt. Voor updates check je de Rijksoverheid. Controleer bij je eigen verzekeraar of je zorgverzekering dekking biedt buiten de EU. En check ook je andere verzekeringen op dekking in het VK.

Contracten

Afspraken met je klant leg je juridisch vast in een contract. Hiermee weten jij en je zakenpartner waar jullie aan toe zijn. Contracten geven je duidelijkheid. Lees deze tips over juridische zaken bij internationaal ondernemen.

Bekijk of je afspraken uit langlopende contracten met het VK nog na kunt komen. Misschien zijn je kosten hoger door aanvullende administratie of krijg je met valutaschommelingen te maken. Probeer met je opdrachtgever opnieuw te onderhandelen.

Blijf op de hoogte van het nieuws over zakendoen met het VK na Brexit. Lees de dossierpagina Brexit.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage