Zakendoen met het VK, dit moet je weten

Zo werken btw-regels bij handel met het VK

Wanneer je zakendoet met het VK; Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, is de btw-wetgeving voor een land buiten de EU van toepassing. Dit geldt voor de inkoop en verkoop van zowel producten als diensten. Noord-Ierland vormt hierop een uitzondering.

Voor landen buiten de EU, zogeheten ‘derde landen’, gelden andere btw-regels dan wanneer je binnen de EU handelt. In dit artikel lees je hoe je de btw-wetgeving toepast nu het VK, met Engeland als grootste markt, buiten de EU valt.

Producten kopen in het VK

Bij import van producten uit het VK naar Nederland doe je een invoeraangifte bij de douane. Van je leverancier in het VK ontvang je een factuur zonder btw. De douane berekent btw bij invoer doorgaans over de douanewaarde. Wanneer de goederen een VK-preferentiële oorsprong hebben, gelden geen invoerrechten.

Tips

  1. Vraag een vergunning artikel 23 aan bij de Nederlandse Belastingdienst wanneer je vaker goederen uit niet-EU-landen importeert. Met deze vergunning geef je de btw aan in je btw-aangifte. Dit scheelt tijd, papierwerk en voorfinanciering van btw.
  2. Wanneer je in bulkgoederen handelt, ga dan na of deze goederen in aanmerking komen voor opslag in een btw-entrepot. Onder voorwaarden mag je dan het 0% btw-tarief toepassen.
  3. Gebruik Incoterms®. Maak met je buitenlandse zakenpartners afspraken over het vervoer van de goederen. Zo weten beide partijen wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer, de kosten rondom het vervoer en het risico op schade aan, of verlies van de goederen tijdens het vervoer.

Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK. Invoer van producten van Noord-Ierland naar Nederland blijft voor de btw een zogeheten intracommunautaire levering, een levering binnen de EU. Zendingen vanuit Noord-Ierland zijn voor de btw een intracommunautaire verwerving. Dit betekent dat je goederen koopt die vanuit een ander EU-land naar Nederland worden vervoerd en waarbij de leverancier een ondernemer is. De levering door de verkoper is in het andere EU-land belast met 0%. De verwerving is belast met Nederlandse btw.

Producten verkopen aan het VK

Op de factuur aan je klant breng je 0% btw in rekening. Dit mag alleen wanneer je kunt aantonen dat de producten de EU verlaten hebben. Dit bewijs je bijvoorbeeld met een vrachtbrief of aangifte ten uitvoer. Bij twijfel gebruik je dit hulpmiddel van de Belastingdienst. Bij export ben je geen Nederlandse btw verschuldigd. Wel vul je de omzet van je export in op je btw-aangifte. Dit doe je onder rubriek 3a, leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer).

Engelse btw (VAT)

Het VK heft de btw. Wie deze Engelse VAT betaalt hangt af van je klant en de gebruikte Incoterm®. Bij Incoterm® Delivered Duty Paid (DDP) bijvoorbeeld ben je als verkoper verantwoordelijk voor het afdragen van de Engelse btw. Laat dit door een Engelse fiscaal vertegenwoordiger doen of registreer jezelf in het VK voor de btw.

E-commerce

De regeling voor afstandsverkopen bij e-commerce geldt niet langer na Brexit. Leveringen aan particulieren in het VK vallen onder export naar een land buiten de EU. In Nederland pas je hierop het 0%-tarief toe. Dit betekent dat je geen Nederlandse btw verschuldigd bent.

Import-btw verleggen

Net als in Nederland kun je ook in het VK de import-btw naar je aangifte verleggen. Bij import in het VK betaal je bij invoer de Engelse btw bij de douane. Deze afdracht valt samen met de aangifte ten invoer. Wanneer je veel zakendoet met het VK en btw-plichtig bent, kun je mogelijk deze import-btw naar je aangifte verleggen. Toestemming aanvragen voor deze verlegging doe je bij HM Revenue & Customs. Dit systeem lijkt op de verleggingsregeling, ‘de artikel 23-vergunning’, zoals we die in Nederland kennen.

Tips

  1. Vraag een EORI-nummer aan. Dit identificatienummer van de douane heb je nodig bij internationaal zakendoen.
  2. Wanneer je zelf invoeraangifte in het VK doet of aan Britse consumenten levert, vraag dan een VAT-nummer aan.
  3. Met de status Authorised Economic Operator (AEO) krijg je privileges bij de douaneafhandeling. Denk aan minder controles en voorrang als je wel controle krijgt. Daarnaast laat je met een AEO-vergunning zien dat je onderdeel uitmaakt van een veilige logistieke keten.
  4. Check de Trade Tariff database van het VK voor de hoogte van de btw per product.

btw en goederen in het VK

Diensten ontvangen uit het VK

Als je een dienst uit het VK ontvangt geef je de btw op in je periodieke btw-aangifte. De dienstverlener in het VK verlegt de btw naar jou. Je ontvangt een rekening zonder btw. Hierop staat dat de btw is verlegd. Als de dienstverlener de btw niet mag verleggen, betaal je Engelse btw. Mogelijk kun je deze terugvragen in het VK. In het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland staat wie de btw aangeeft. Deze tool houdt rekening met de uitzonderingen.

Diensten leveren aan het VK

De standaardregel voor het leveren van diensten aan Britse bedrijven is dat je het btw-tarief van dat land berekent Dit is de ‘plaats van dienst’ of ‘Place of supply of services’. In dit geval geldt de Britse Value Added Tax (VAT). Wanneer je diensten aan particulieren levert bereken je Nederlandse btw.

In de meeste gevallen kun je de Britse VAT verleggen naar je Britse afnemer. Op jouw factuur vermeld je dan het Britse VAT-nummer van je afnemer en vermeld je de tekst ‘reverse charge mechanism’. Je afnemer draagt de Britse VAT in het VK af. Er zijn ‘special rules’ voor gevallen dat je de VAT niet kunt verleggen, zoals bij bouwwerkzaamheden aan onroerend goed. Jij bent dan verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van de Britse VAT. Je vraagt dan een VAT-nummer aan bij de Britse overheid en doet aangifte in het VK. De Britse overheid legt uit hoe dit werkt.

Je kunt ook gebruikmaken van een Engelse agent, een 'fiscal representative', die namens jou de VAT in het VK afdraagt. Je hoeft je bedrijf dan niet in het VK registreren. Bespreek met je boekhouder of accountant of dit verstandig is en hoe je dit doet.

Noord-Ierland

In tegenstelling tot de aparte status ‘goederen’ geldt deze status niet voor diensten. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland geen EU-lidstaat meer is. Je behandelt de btw dan zoals vermeld bij ‘Diensten leveren aan het VK’.

btw en diensten in het VK

Betaalde btw terugvragen

De btw die je betaalt over goederen en diensten die je zakelijk in het VK koopt of gebruikt, kun je terugvragen. Zoals bedrijfsmatige kosten voor accommodaties en maaltijden, beurzen, reiskosten en 50% van de btw die je betaalt voor het huren of leasen van een auto.

Je vraagt btw terug als je bedrijf geregistreerd is buiten het VK, je daar niet woont en geen btw- registratieplicht hebt. Je vraagt geen btw terug bij de aanschaf van een auto, of voor goederen en diensten die je hebt gekocht voor wederverkoop, gebruikt voor zakelijk entertainment of gebruikt voor niet-zakelijke activiteiten.

Je vraagt de in het VK betaalde btw terug bij de belastingdienst in het VK met formulier BTW65A. De Britse overheid geeft meer informatie over de teruggaaf van btw.

Blijf op de hoogte van het nieuws over zakendoen met het VK na Brexit. Lees de dossierpagina Brexit.

Marco Platvoet

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers kansen te benutten in het buitenland. Ik verbind en deel kennis en help je verder met mijn internationaal netwerk. Mijn specialiteit is het Verenigd Koninkrijk en Brexit.

InspiratiePage