Zakendoen met ...

Importeren uit China

Sinds de achttiende eeuw importeren Nederlandse bedrijven producten uit China. Door de gunstige ligging van ons land, goede infrastructurele verbindingen en de aanwezigheid van grote centrale havens wordt ongeveer twee derde van onze invoer uit China weer uitgevoerd naar vooral andere landen in de EU. Voordat je zakendoet met een Chinese leverancier of fabrikant check je of deze partij betrouwbaar is, welke documenten je nodig hebt en of je op extra kosten moet rekenen, zoals invoerrechten.

Via internet kom je als Nederlandse ondernemer snel in contact met een Chinese fabrikant of leverancier. In dit artikel lees je hoe je de import van producten uit China aanpakt.

Chinese zakenpartner

Je vindt een Chinese leverancier en wilt graag zaken met hem doen. Check eerst of je met een betrouwbare partij in zee gaat. De meeste landen kennen een handelsregister waar een bedrijf ingeschreven moet staan. Dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een leverancier. Maar wel of zijn bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In China beheert het National Enterprise Credit Information Publicity System dit register. Hierin vind je bedrijfsinformatie zoals de bedrijfsnaam, het registratienummer en de activiteiten van de onderneming. Deze website is alleen in het Chinees beschikbaar.

Een geregistreerd bedrijf in Hong Kong controleer je op de officiële website van de overheid in Hong Kong ‘The Cyber Search Centre of the Integrated Companies Registry Information System (ICRIS). En vraag het lokale ambassadenetwerk om ondersteuning hierbij. Op verzoek voeren zij een company check voor je uit. Zo weet je zeker dat het Chinese bedrijf bestaat.

Offerte

Controleer in de aangeboden offerte of de leverancier de juiste producten aanbiedt, de transportwijze en de verzekering van de zending. Spreek ook een Incoterm® af. Dit zijn internationale leveringsvoorwaarden. Beide partijen weten dan wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer, de kosten rondom het vervoer en wie het risico draagt van schade aan, of verlies van de goederen tijdens dit vervoer. Check ook hoe lang de offerte geldig is en in welke valuta je moet betalen.

Douane

Bij import van goederen uit China worden douanekosten berekend. Voor de invoer van goederen in de EU doe je een elektronische aangifte ten invoer bij de Nederlandse Douane. Een douane-expediteur kan deze aangifte voor je bedrijf regelen, zeker als je hiermee geen tot weinig ervaring hebt. Voor douanehandelingen heb je een EORI-nummer nodig. EORI staat voor ‘Economic Operators Registration and Identification’. Met dit nummer wissel je gegevens met de douane uit.

Invoerrechten vanuit China

Bij zakelijk importeren uit China betaal je meestal invoerrechten. De hoogte van deze invoerrechten hangt af van de goederencode of TARIC-code van je product. Ga na hoeveel invoerrechten en eventuele andere importheffingen je betaalt als je producten vanuit China importeert.

Btw

Bij invoer in Nederland betaal je naast eventuele invoerrechten ook Nederlandse btw. In je standaard btw-aangifte trek je de betaalde btw als voorbelasting af. Dit werkt hetzelfde als bij je inkopen in Nederland. Tenminste, als je recht hebt op btw-aftrek. Als je regelmatig importeert en recht hebt op btw-aftrek, vraag dan een vergunning artikel 23 aan bij de Belastingdienst. Met deze vergunning betaal je op het moment van invoer geen btw. In je aangifte geef je de btw aan en trek je deze weer af als voorbelasting. Per saldo betaal je dan niets.

Als Chinese leveranciers een btw-identificatienummer in Nederland hebben, mogen zij Nederlandse btw in rekening brengen. Zij verzorgen dan ook een btw-aangifte in Nederland. Als je recht hebt op btw-aftrek, trek je de betaalde btw aan je Chinese leverancier als voorbelasting af in je standaard btw-aangifte. Per saldo betaal je dan niets.

Importdocumenten

Welke importdocumenten je nodig hebt, hangt af van het product dat je importeert. Een factuur, een transportdocument en een paklijst zijn standaard importdocumenten. Voor bepaalde goederen zijn soms aanvullende documenten nodig. Bijvoorbeeld als het om goederen gaat die mogelijk risico opleveren voor de veiligheid, gezondheid, economie en het milieu (VGEM). Informeer vooraf bij de douane of een douane-expediteur welke documenten je nodig hebt voor het importeren van producten uit China.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Als je producten invoert uit een niet-EU-land als China gelden Europese en nationale eisen en regels voor deze producten. Ze moeten veilig en bruikbaar zijn. Je bent als importeur aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Wanneer een product risico's met zich meebrengt, overweeg dan het afsluiten van een productaansprakelijkheidsverzekering.

Betalingsverkeer

Chinese leveranciers leveren liever niet op factuur en vragen vaak om vooruitbetaling. Met vooruitbetaling loop je het risico dat je leverancier de goederen niet levert. Je kunt verschillende betalingsvormen gebruiken. Informeer bij je bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste past bij de transactie.

Oplichting en fraude

Zakendoen met landen buiten Europa brengt risico’s met zich mee. Je bent niet de eerste die mogelijk een oplichter of fraudeur tegenkomt. Betaal zo min mogelijk vooruit, en onderhandel over een andere betalingsvorm. Bijvoorbeeld 25% vooruit, 25% bij verscheping en 50% bij levering. Of werk met een Letter of Credit (L/C). Als er toch een handelsgeschil komt, weet de Nederlandse Ambassade wat je moet doen.

Cijfers import uit China

Nederlandse ondernemers importeerden in 2021 meer goederen uit China dan ooit. Het totaalbedrag kwam uit op 53,6 miljard euro. Het aandeel van goederen uit China in de totale import groeide de laatste 30 jaar van 0,5% in 1988 naar 8,9% in 2018 (bron: CBS). Veel geïmporteerde producten zijn bijvoorbeeld toestellen voor telecommunicatie, elektrische apparaten en kleding en toebehoren.

Er zijn verschillende bronnen met cijfers over de handel tussen Nederland en China.

Read this article in English

Wil je gratis praktische informatie en tips over het importproces ontvangen? Meld je aan voor de e-mailserie ‘Succesvol starten met importeren’.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce en btw. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage
Internationaal