Dienstverlening

Ook voor de zakelijke dienstverlener biedt India groeimogelijkheden. De Nederlandse kennis op het gebied van land- en tuinbouw, water- en milieumanagement alsook gezondheidszorg staat hoog aangeschreven.

Taalbarrière

Van een taalbarrière is nauwelijks sprake. In het algemeen spreekt een Indiër uitstekend Engels. Naast Hindi - de primaire officiële taal - spreken de Indiërs nog meer dan 400 talen en dialecten. Op strategische momenten kan een tolk belangrijk zijn.

Btw bij diensten

Btw is een belangrijk aandachtspunt bij dienstverlening aan India. Je moet weten of jouw dienst in Nederland of India met btw belast is. Raadpleeg hiervoor het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Let extra op wanneer je digitale diensten verleent. Hiervoor heeft de Belastingdienst een speciaal hulpmiddel Digitale diensten in en uit het buitenland op haar website. Verricht je ter plekke een dienst? Zoek dan uit of je dienstverlening onderhevig is aan andere lokale belastingen. Laat je hierover vooraf infomeren door een fiscaal specialist.

Visum

Om in India te mogen werken heb je een visum nodig. Meer informatie over het aanvragen van een visum vind je onder andere bij de Indiase Ambassade in Den Haag.

Sociale zekerheid

Gaat een medewerker van je bedrijf tijdelijk werkzaamheden in India verrichten? Met India is een verdrag over sociale zekerheid gesloten. Het verdrag regelt dat de medewerker die tijdelijk in India werkt verzekerd blijft voor de Nederlandse sociale verzekeringen. Het bewijs hiervoor is het formulier A1/certificate of coverage. Je vraagt dit formulier voor je werknemer aan bij de Sociale Verzekeringsbank. Ga je zelf (als zelfstandige of DGA) tijdelijk werken in India? Dan is een formulier A1/certificate of coverage niet mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Internationale detachering van de Sociale Verzekeringsbank.

Tip: kijk voordat je (of je medewerker) voor langere tijd naar India vertrekt ook naar de ziektekostenverzekering. Indiase ziekenhuizen erkennen niet alle internationale verzekeringsmaatschappijen. Het is belangrijk dit vooraf te controleren.

ATA Carnet voor India

Neem je deel aan een beurs in India? En neem je tentoonstellingsmateriaal mee zoals een beursstand en producten om te tonen? Met een ATA-carnet regel je de tijdelijke uitvoer uit Nederland (EU), de tijdelijke invoer in India, de wederuitvoer uit India en de wederinvoer in Nederland (EU) van de beursgoederen. Voordeel van het carnet is dat je geen invoerrechten, btw of borgsom betaalt bij zowel de tijdelijke invoer in India als de wederinvoer in Nederland (EU).
Je kunt het ATA-carnet voor India ook gebruiken als je tijdelijk materiaal meeneemt bestemd voor journalistieke doeleinden (pers). Maar ook voor bepaalde geluids- en televisieomroepapparatuur, testapparaten en sportartikelen en -materialen mag je het ATA-carnet gebruiken. Het overzicht vind je in ‘Notification No. 4/2018’ van de Indiase Central Board of Excise and Customs (CBEC).

ATA Carnet niet mogelijk?

Heb je een tijdelijke klus in India waarvoor je het ATA-carnet niet mag gebruiken? Neem dan contact op met een douane-expediteur voor de benodigde douaneaangiften in Nederland/EU voor tijdelijke uitvoer en de douaneaangiften in India voor tijdelijke invoer en wederuitvoer van het beroepsmateriaal. Wel is het mogelijk dat je in dit geval invoerheffingen moet betalen in India welke je (deels) weer terugkrijgt als je India verlaat met het beroepsmateriaal.

InfoPage