Rusland

Dienstverlening in Rusland

Lever je diensten aan Rusland? Dan krijg je te maken met verschillende regels en formaliteiten. Dit artikel beschrijft een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij dienstverlening aan Rusland.

Boycot

Voor Rusland gelden sinds de zomer van 2014 sancties. Deze sancties zijn opgelegd door de Europese Unie (EU) naar aanleiding van het conflict in Oost-Oekraïne. Hierdoor geldt onder andere een boycot op de export van diensten die bestemd (kunnen) zijn voor militair gebruik en op het leveren van bepaalde diensten voor de olie-industrie. Ook zijn er financiële sancties en is het verboden te leveren aan bepaalde Russische personen en bedrijven. Er is ook een boycot op de uitvoer van bepaalde diensten naar de Krim en Sebastopol. Houd vooraf al rekening met deze sancties. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geeft op haar website uitgebreide informatie over de sanctiemaatregelen. Of stel je vraag aan het Ondernemersloket sancties Rusland.

Visum

Verricht je een dienst in Rusland dan moet je een visum aanvragen. Hiervoor heb je een uitnodigingsbrief van je Russische zakenrelatie nodig. Meer informatie over het aanvragen van een visum vind je bij het Russische Consulaat in Nederland.

ATA Carnet

Heb je een klus in Rusland en neem je gereedschappen mee? Met een ATA-carnet regel je de tijdelijke uitvoer uit Nederland (EU), de tijdelijke invoer in Rusland, de wederuitvoer uit Rusland en de wederinvoer in Nederland ( EU) van je gereedschappen. Voordeel van het carnet is dat je geen invoerrechten, btw of borgsom betaalt bij zowel de tijdelijke invoer in Rusland als de wederinvoer in Nederland (EU). Het ATA-carnet voor Rusland is te gebruiken voor beroepsmateriaal (zoals gereedschappen), tentoonstellingsmateriaal en handelsmonsters. Het carnet is alleen bedoeld voor goederen die je weer mee terugneemt naar Nederland. Het carnet is 1 jaar geldig.

Sociale zekerheid

Als je (of een medewerker) tijdelijk werk verricht in Rusland, dan ben je niet langer automatisch verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringen. Met Rusland is namelijk geen verdrag over sociale zekerheid gesloten. Neem voor informatie over sociale zekerheid contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Btw bij diensten

Het is belangrijk te weten of je dienst in Nederland of in Rusland belast is met btw. Raadpleeg hiervoor het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Lever je diensten die volgens de Russische wet belast zijn met Russische btw en je hebt geen belasting-/btw-registratie in Rusland? Dan is je Russische zakenpartner verantwoordelijk voor de betaling van de door jouw verschuldigde btw aan de Russische belastingdienst. In dat geval houdt hij 20% (standaard Russisch btw-tarief) van het aan jou te betalen factuurbedrag in. Je krijgt dan niet het volledige bedrag voor de geleverde dienst uitbetaald. Verhogen van de prijs van je dienst met 20% is dan misschien een optie. Vraag je accountant of belastingadviseur tijdig hoe hiermee om te gaan.

Btw bij elektronische diensten

Lever je rechtstreeks elektronische diensten aan Russische consumenten of bedrijven? Dan moet je je in Rusland registreren voor de btw en daar btw afdragen. Het Russische btw-tarief voor elektronische diensten is 16,67%. Elektronische diensten zijn diensten die over het internet of een digitaal netwerk worden geleverd zoals e-books, online gaming, streaming van muziek en video, online software, online gegevensopslag en hosting van websites.

Wil je meer weten over importeren, exporteren en klanten vinden in Rusland? Alles over Rusland.
Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage