Cultuurverschillen

Nederlanders houden erg van de Spaanse gastvrijheid en vriendelijkheid. Dit maakt zakendoen met Spanjaarden aangenaam. Spanje is echter groot, er zijn regionale cultuurverschillen, zeker tussen noord en zuid. In het noorden is men wat serieuzer en gedisciplineerder. In het zuiden is men vaak toegankelijker. Maar er zijn meer culturele verschillen. Verdiep je hierin en luister goed naar je zakenpartner. Je kans van slagen vergroot hierdoor aanzienlijk.

De werktijden

In Spanje houdt men nog altijd een siësta. De werktijden zijn anders dan wij gewend zijn. De lunch is van 14.00 tot 16.00 of 17.00 uur. Daarna werkt men door tot 19.00 of 20.00 uur. In de zomer werkt men vaak 's middags niet. Veel bedrijven zijn het hele jaar door op vrijdagmiddag gesloten. Bedrijven zijn ook vaak de hele maand augustus gesloten.

Spreek de taal

Houd rekening met taalverschillen. Beheersing van de Spaanse taal is belangrijk. Spreek je deze niet neem dan een tolk mee. In de regel spreekt alleen de jongere generatie Engels. Het is verstandig je offerte, website, teksten en folders te laten maken door een deskundige. Je maakt hiermee een goede indruk.

De mens

Spanjaarden besteden veel aandacht aan hun uiterlijk. Ze zijn zakelijk meestal klassiek en formeel gekleed. Dit verwacht men ook van hun zakelijke gesprekspartners. Ondanks het warme klimaat blijven pak en das gebruikelijk. Spreek je niet uit over politieke voorkeur en religie. Het is een aanrader over bijvoorbeeld voetbal te praten. Maar beken geen voorkeur. De mentaliteit en handelswijze verschillen per deelstaat. Over het algemeen kan men zeggen dat de mensen uit het noorden wat serieuzer zijn. Vaak geldt afspraak is afspraak. Mensen uit het zuiden zijn vaak wat vrolijker, toegankelijker, maar minder gedisciplineerd.

InfoPage