Dienstverlening

Als dienstverlener aan de slag in Spanje? Dan krijg je te maken met zaken op het gebied van vakbekwaamheid, sociale verzekeringen, belastingen en arbeidsvoorwaarden.

Mag ik alle werkzaamheden uitvoeren?

Als inwoner van de Europese Unie (EU) heb je geen werkvergunning nodig om te werken in Spanje. Lidstaten mogen wel vakbekwaamheidseisen stellen. In de Regulated Professions Database controleer je of er vakbekwaamheidseisen gelden voor uw branche in Spanje. Een aantal beroepen vereist lidmaatschap van een brancheorganisatie. Op de website EUGO vind je een overzicht van deze brancheorganisaties in Spanje.

Elke EU-lidstaat, dus ook Spanje, heeft een Point of Single Contact. Dit is een centraal contactpunt waar je terecht kan met vragen over de lokale regels voor tijdelijke dienstverlening. Ook geeft het contactpunt informatie over de erkenning van beroepskwalificaties en gereguleerde beroepen en over het lokaal oprichten van een bedrijf.

Posting

Stuur je medewerkers tijdelijk naar een ander EU-land dan heet dit detachering. Bij detachering krijg je te maken met de regels van posting. Hierdoor moet je voorafgaand aan de werkzaamheden melding doen van deze werkzaamheden en een lokaal vertegenwoordiger aanstellen. Informatie over de regels van posting in Spanje vind je op de website van het Spaanse ministerie van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid. Gedetacheerde werknemers genieten grotendeels dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechten als andere werknemers in het land van arbeid. Je werknemers vallen onder de Spaanse arbeidsvoorwaarden mits deze gunstiger zijn dan Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Sociale zekerheid

Om aan te tonen dat je (sociaal) verzekerd bent in Nederland, vraag je bij de Sociale Verzekeringsbank een A1/certificate of coverage aan. Je betaalt dan in Spanje geen sociale premies. Vraag je zorgverzekeraar om de Europese ziektekostenverzekeringskaart (EHIC). Je krijgt dan de kosten vergoed voor medische hulp in Spanje. Meer informatie over sociale zekerheid in Spanje vraag je op bij Seguridad Social.

Btw

Lever je een dienst aan een Spaans bedrijf? Dan mag je vaak de btw verleggen. Je factureert dan zonder btw. Jouw Spaanse afnemer geeft de btw aan in zijn eigen land. Op de factuur noteer je jouw btw-identificatienummer en dat van je Spaanse afnemer. Ook vermeld je op de factuur: 'btw verlegd' (in het Engels: 'reverse charge').

Voor bepaalde diensten gelden uitzonderingen waardoor je mogelijk Spaanse btw in rekening moet brengen en je dus moet registreren bij de Spaanse belastingdienst.

Tip: Controleer altijd of het btw-identificatienummer dat jouw Spaanse afnemer opgeeft klopt.

Lever je diensten aan een Spaanse particulier of rechtspersoon zonder btw-identificatienummer? Dan breng je meestal Nederlandse btw in rekening. Ook hier gelden soms uitzonderingen.

Gebruik het hulpmiddel ''Ik lever diensten in en uit het buitenland'' om na te gaan waar jouw dienst met btw is belast.

Lever je digitale diensten? Dan gelden ook afwijkende regels voor de btw.

De 183-dagenregeling

Werk je minder dan 183 dagen in Spanje? En word je betaald door of namens een werkgever die niet in Spanje is gevestigd? En werk je niet in een vaste inrichting van deze werkgever in Spanje? Dan hoef je jouw inkomen niet op te geven aan de Spaanse belastingdienst. Dit is geregeld in de 183-dagenregeling.

InfoPage