Zakendoen met Turkije

Je wilt zakendoen met Turkije? Waar moet je dan op letten? Het is in ieder geval verstandig rekening te houden met de culturele verschillen. De douane-unie zorgt ervoor dat de import van de meeste producten vrij is van invoerrechten. Dit geldt zowel bij invoer in de Europese Unie (EU) als bij invoer in Turkije. Mogelijk biedt dit kansen voor jouw bedrijf. De KVK zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij. Dit geeft vaart aan je ideeën, plannen of besluiten.

Nieuwsupdate Turkije

De afgelopen periode was hectisch voor de Turkse politiek en economie. Dit had als gevolg dat de Turkse lira in een vrije val terechtkwam. Daarnaast staat de relatie met de Verenigde Staten onder druk. Beide landen verhoogden de onderlinge importtarieven.

Koersschommeling Turkse lira

Begin augustus kwam de Turkse Lira in een vrije val terecht. In de dagen daarna vond licht herstel plaats. Momenteel is de Turkse lira een gevoelige munt, onderhevig aan koersschommelingen. Doe je zaken in Turkije? Spreek dan duidelijk af wanneer de betaling plaatsvindt en in welke valuta. Bij export biedt (gedeeltelijke) vooruitbetaling de meeste zekerheid.

Wederzijdse verhoging importtarieven

Onlangs verdubbelde de VS de importtarieven voor staal en aluminium afkomstig uit Turkije naar respectievelijk 50% en 20%. In antwoord daarop verhoogde Turkije de tarieven op verschillende producten afkomstig uit de Verenigde Staten. Dit geldt o.a. voor auto’s, alcohol en tabak.

Voor de handel tussen Turkije en de EU gelden geen tariefswijzigingen.

Zakendoen met Turkije