Dienstverlening

Lever je diensten in Turkije? Dan krijg je te maken met verschillende regels en formaliteiten. Dit artikel beschrijft een aantal aandachtspunten die van belang zijn bij dienstverlening aan Turkije.

E-visum

Bezoek je een Turkse klant of beurs? Vraag dan via het digitale loket van de Turkse overheid een e-visum aan. Ga je tijdelijk werken in Turkije? Dit is soms ook mogelijk met een e-visum. Bijvoorbeeld indien je een door jou verkochte machine in Turkije installeert, repareert of onderhoudt. Je mag in ieder geval niet in dienst zijn bij een werkgever in Turkije. Met een e-visum mag je maximaal 90 dagen verblijven in Turkije. Vraag voor de zekerheid altijd na bij het Turkse consulaat of een e-visum ook geldig is voor de werkzaamheden of activiteiten die jij tijdelijk wilt verrichten in Turkije. Mogelijk dat in jouw geval andere regels of specifieke visa gelden.

Sociale zekerheid

Nederland en Turkije hebben afspraken gemaakt over sociale zekerheid en detachering. Werk je tijdelijk in Turkije, dan blijf je meestal in Nederland sociaal verzekerd. Je vraagt bij de Sociale Verzekeringsbank een A1/certificate of coverage aan. Hiermee toon je de Turkse arbeidsinspectie aan, dat je (sociaal) verzekerd bent in Nederland en betaal je geen premies in Turkije.

Belastingen

Bij export van diensten (en producten) krijg je te maken met omzetbelasting. Vanwege de vele uitzonderingen is het lastig om te bepalen of jouw dienst belast is in Nederland of Turkije. Je bepaalt eenvoudig wat je verplichtingen zijn met één van de drie hulpmiddelen van de Belastingdienst:

Beurs bezoeken of gereedschappen meenemen?

Plannen om een beurs in Turkije te bezoeken en je neemt een stand en goederen mee? Of je installeert op een locatie in Turkije een machine en je neemt gereedschap mee? Met een ATA-carnet regel je de tijdelijke uitvoer (uit de Europese Unie), tijdelijke invoer (in Turkije), wederuitvoer (uit Turkije) en de wederinvoer in de Europese Unie van de goederen. Het gebruik van een ATA-carnet voorkomt dat je invoerrechten, btw of een borgsom betaalt bij tijdelijke invoer in Turkije en wederinvoer in de Europese Unie. Het ATA-carnet is in Turkije geldig voor beroepsmateriaal, tentoonstellingsgoederen en handelsmonsters. Het carnet is 1 jaar geldig.

InfoPage