Turkije

Importeren uit Turkije

Kleding, lederwaren, levensmiddelen en vele andere producten komen uit Turkije. De douane-unie zorgt ervoor dat je voor de meeste producten uit Turkije geen invoerrechten betaalt. Dit is natuurlijk erg aantrekkelijk. Heb je ook plannen om producten te importeren uit Turkije? KVK zet de aandachtspunten voor jou op een rij!

Jouw Turkse zakenpartner

De basis van iedere goede zakenrelatie is vertrouwen. Maar hoe weet je of jouw Turkse leverancier betrouwbaar is? De meeste landen hebben een handelsregister. Dat zegt nog niets over de betrouwbaarheid van een bedrijf. Maar wel of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven en bestaansrecht heeft. In Turkije staan bedrijven ingeschreven bij de lokale Trade Registry Office van de Turkse Kamers van Koophandel. Ga na of het bedrijf hier geregistreerd staat. Lukt dit niet, vraag dan de Nederlandse ambassade om ondersteuning.

Douane-unie EU en Turkije

Als je goederen importeert uit Turkije krijg je te maken met de Douane. Om goederen in te mogen voeren in de Europese Unie (EU) heb je een aangifte ten invoer nodig. Dit is een elektronische douaneaangifte. Meestal regelt de vervoerder of een douane-expediteur dit. Importeer je consumenten- of industriële producten uit Turkije? Dan betaal je meestal geen invoerrechten. Dit is een voordeel van de douane-unie tussen de Europese Unie en Turkije. Betaal je bij import van kleding uit China of de Verenigde Staten meestal 12% invoerrechten, bij import uit Turkije is dit 0%. Dit scheelt aanzienlijk in jouw kostprijsberekening.

Bewijs van Turkse herkomst: ATR certificaat

Gebruik maken van de vrijstelling van invoerrechten door de douane-unie? Dan overleg je bij invoer in de EU een door de Turkse douane afgegeven en ondertekend ATR certificaat. Je toont hiermee aan dat jouw importproduct van Turkse herkomst is. Voor verzending van de goederen vraag je het ATR certificaat aan bij jouw Turkse leverancier. Hij regelt dit document bij de Turkse Douane.

EUR.1 certificaat voor landbouw- en staalproducten

Hoewel het ATR certificaat voor de meeste producten geldt, zijn er een aantal uitzonderingen. Zo geldt de douane-unie niet voor veel landbouwgoederen en sommige staalgoederen. Wil je voor deze goederen minder invoerrechten betalen? Dan heb je een EUR 1 certificaat uit Turkije nodig. De Turkse leverancier vraagt dit certificaat aan bij de Turkse Douane. Voor zendingen met een beperkte waarde (minder dan 6.000 euro) mag de Turkse leverancier een factuurverklaring gebruiken als alternatief voor het EUR.1 certificaat.

Let op: een EUR.1 certificaat of een factuurverklaring is alleen mogelijk voor preferentiële oorsprongsproducten. Het gaat dan om producten die geheel en al verkregen zijn (bijvoorbeeld geoogst in Turkije) of toereikend bewerkt zijn in Turkije. Is een EUR.1 certificaat of factuurverklaring niet mogelijk dan betaal je bij invoer alsnog het verschuldigde invoerrecht.

Goederencodes en invoerrechten

Zonder ATR-certificaat of EUR.1 certificaat betaal je bij invoer het algemene tarief van invoerrechten. De hoogte van het tarief verschilt per product en hangt af van de zogenaamde goederencode of TARIC-code van het product. De tarieven en de goederencodes zijn te raadplegen op onderstaande websites:

  • Gebruikstarief (website Belastingdienst Douane)
  • Access2Markets (website van de Europese Commissie, met aanvullend vermelding van importvoorschriften)

De juiste goederencode bepalen is soms lastig. Neem bij twijfel altijd contact op met de Nederlandse Douane (0800 01 43) of met een douane-expediteur.

Btw bij invoer

Bij invoer in Nederland betaal je naast eventuele invoerrechten ook Nederlandse btw. Deze btw mag je in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting als je recht hebt op btw-aftrek. Je betaalt dan per saldo geen btw. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel 23 van de belastingdienst hoef je de btw niet op het moment van invoer te betalen. Je vult het btw bedrag in plaats daarvan in op jouw btw-aangifte. Mag je btw aftrekken? Dan geef je deze btw in dezelfde aangifte op als aftrekbare voorbelasting. Per saldo betaal je dan geen btw.

Importdocumenten

Meestal is een ATR certificaat gewenst en in sommige gevallen een EUR.1 certificaat. Een factuur, een transportdocument en een paklijst zijn standaard importdocumenten. Welke importdocumenten je verder nodig hebt, hangt af van het soort product dat je importeert. Voor bepaalde producten gelden specifieke invoervoorschriften. Bijvoorbeeld als het om goederen gaat die mogelijk risico opleveren voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Informeer vooraf bij jouw douane-expediteur of via de Access2Markets database welke documenten jij nodig hebt voor de invoer van jouw product uit Turkije. Maak vooraf goede afspraken met jouw Turkse leverancier over het transport van de goederen. Spreek met elkaar een Incoterm® af en neem deze op in het contract.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Houd rekening met de Europese en nationale producteisen als je importeert uit Turkije. Het product moet veilig en bruikbaar zijn. Jij bent als importeur aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Brengt het product risico met zich mee? Dan is het raadzaam een productaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Betalingsverkeer Turkije

Vooruitbetaling is niet aan te raden. Je loopt dan het risico dat jouw leverancier de goederen niet levert. Er zijn verschillende betalingsvormen mogelijk. Informeer altijd bij jouw bank naar de betalingsvorm en valuta die het beste past bij de transactie.

Parallelimport en namaakartikelen

Wil je merkartikelen importeren uit Turkije? Het is mogelijk dat er al een officiële importeur is aangesteld en dat de merknaam is geregistreerd in het officiële merkenregister. Je mag de goederen dan niet invoeren zonder toestemming van de producent/merkhouder. Import buiten de officiële distributiekanalen om heet parallelimport.

Let op: je mag geen namaakartikelen importeren en verhandelen. Ook dat is strafbaar.

Contracten Turkije

Leg afspraken met jouw Turkse zakenpartner bij voorkeur schriftelijk vast. Laat je bij het opstellen of het beoordelen van een contract bijstaan door een jurist met kennis van het Turkse recht. Naast een gerechtelijke procedure kan een geschil ook worden opgelost door arbitrage. Informeer bij jouw jurist naar de voor- en nadelen van beide mogelijkheden.

Wil je meer weten over het proces van importeren? Neem dan het importstappenplan door.

Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage