Zakendoen met Turkije, dit moet je weten

Importeren uit Turkije

Uit Turkije worden door Nederlandse importeurs producten als kleding, lederwaren en levensmiddelen geïmporteerd. Dankzij de douane-unie tussen de EU en Turkije betaal je voor de meeste producten geen invoerrechten. Dit levert concurrentievoordeel en een ruimere winstmarge op.

Goederen invoeren uit Turkije brengt verplichtingen met zich mee. Zoals je zending aangeven bij de douane. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je producten uit Turkije importeert.

Belangrijke importproducten

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ons land importeerde in 2019 voor bijna 4 miljard euro aan goederen uit Turkije. Veel importproducten zijn textielproducten zoals kleding, garens en weefsels. Verder importeert Nederland veel groenten en fruit, ruwe aardolie en aardolieproducten uit Turkije.

Je Turkse zakenpartner

Ben je op zoek naar een Turkse leverancier? Je vindt leveranciers op beurzen, of je vraagt hulp bij het vinden van zakenpartners bij RVO of het Europese Enterprise Network (EEN). Zij ondersteunen ondernemers bij het leggen van contacten. Houd rekening met cultuurverschillen tussen Nederland en Turkije en check de betrouwbaarheid van je zakenpartner. Vraag wanneer mogelijk om gratis samples en vergelijk zo de producten van verschillende leveranciers.

Douane-unie EU met Turkije

Je betaalt voor de meeste producten uit Turkije geen invoerrechten. Dit komt door de douane-unie tussen de EU en Turkije. Betaal je bij import van kleding uit China of de Verenigde Staten meestal 12% invoerrechten, bij import uit Turkije is dit tarief 0%. Dit maakt verschil voor je kostprijsberekening. Je moet je zending voor invoer aangeven bij de douane omdat Turkije geen EU-lidstaat is. Meestal regelt de vervoerder of een douane-expediteur de douane-aangifte.

Geen invoerrechten met ATR-certificaat

Om vrijstelling van invoerrechten door de douane-unie te krijgen, overleg je bij invoer in de EU een ATR-certificaat. Je toont hiermee aan dat jouw importproduct van Turkse herkomst is. Van Turkse herkomst betekent dat het product in Turkije is gemaakt of eerder vanuit een ander land is ingevoerd in Turkije.

Je vraagt het ATR-certificaat aan bij je Turkse leverancier. Hij regelt dit document bij de Turkse douane. De Turkse douane ondertekent het ATR-certificaat. Ontbreekt een handtekening van de Turkse douanebeambte dan verlies je het recht op vrijstelling van invoerrechten.

EUR.1-certificaat en factuurverklaring

De douane-unie en het ATR-certificaat gelden niet voor veel landbouwgoederen en sommige staalgoederen. Als je voor deze goederen minder invoerrechten wilt betalen, heb je in plaats van een ATR-certificaat een EUR 1-certificaat uit Turkije nodig. De Turkse leverancier vraagt dit certificaat aan bij de Turkse douane. Voor zendingen met een beperkte waarde, te weten minder dan 6.000 euro, mag de Turkse leverancier een factuurverklaring gebruiken als alternatief voor een EUR.1-certificaat.

Let op: een EUR.1-certificaat of een factuurverklaring is alleen mogelijk voor preferentiële oorsprongsproducten. Dit zijn producten die geheel en al verkregen zijn of toereikend bewerkt zijn in Turkije. Geheel en al verkregen wil zeggen dat het product in Turkije geoogst, gewonnen of geboren is. Is een EUR.1 certificaat of factuurverklaring niet mogelijk dan betaal je bij invoer alsnog het verschuldigde invoerrecht.

Btw bij invoer

Bij invoer in Nederland betaal je Nederlandse btw. Deze btw mag je in je btw-aangifte aftrekken als voorbelasting als je recht hebt op btw-aftrek. Je betaalt dan per saldo geen btw. Importeer je regelmatig? Met een vergunning artikel 23 van de Belastingdienst betaal je geen btw op het moment van invoer. Je vult het btw bedrag in plaats daarvan in op jouw btw-aangifte. Als je btw mag aftrekken, geef je deze in dezelfde aangifte op als aftrekbare voorbelasting. Per saldo betaal je dan geen btw.

Importdocumenten

Een ATR-certificaat of een EUR.1-certificaat zorgt voor een korting op invoerrechten. Naast de gebruikelijke factuur, paklijst en transportdocumenten heb je voor een aantal producten aanvullende papieren nodig. Bijvoorbeeld voor goederen die mogelijk risico opleveren voor veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Informeer vooraf bij jouw douane-expediteur welke importdocumenten je nodig hebt voor de invoer van je product uit Turkije.

Afspraken over transport

Maak met je Turkse leverancier afspraken over het vervoer van de goederen. Met een Incoterm® spreek je af wie van beiden verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer en de kosten rondom het vervoer. En wie het risico draagt van schade aan, of verlies van de goederen tijdens dit vervoer.

Producteisen en productaansprakelijkheid

Houd rekening met de Europese en nationale producteisen als je importeert uit Turkije. Je mag alleen veilige producten op de Europese markt brengen. Je bent als importeur aansprakelijk voor (letsel)schade die ontstaat door een ondeugdelijk product. Brengt het product risico met zich mee? Informeer dan bij je verzekeraar naar de mogelijkheden van een productaansprakelijkheidsverzekering.

Parallelimport en namaakartikelen

Je mag niet zomaar merkartikelen importeren uit Turkije. Vaak is er al een officiële importeur van het product en is de merknaam geregistreerd in het merkenregister. In dat geval mag je de merkproducten uit Turkije alleen invoeren als je toestemming hebt van de producent of merkhouder. Import buiten de officiële distributiekanalen om heet parallelimport.

Let op: het importeren en verhandelen van namaakartikelen is altijd strafbaar.

In het artikel Zakendoen met Turkije, dit moet je weten lees je informatie over betalingsverkeer, culturele aspecten en contractuele afspraken.

Marcel Hoebink

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen help ik ondernemers bij hun importplannen. Ik ben specialist op het gebied van importregels, invoerbelastingen, incoterms en importdocumenten. Mijn kennis deel ik via KVK.nl, nieuwsbrieven en social media.

InspiratiePage