Zakendoen met ...

Zo werken btw-regels bij handel met het VK

Wanneer je zakendoet met het VK; Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, pas je de btw-wetgeving voor een land buiten de EU toe. Dit geldt voor de inkoop en verkoop van zowel producten als diensten. Noord-Ierland vormt hierop een uitzondering.

Voor landen buiten de EU gelden andere btw-regels dan wanneer je binnen de EU handelt. Landen buiten de EU noem je ‘derde landen’. In dit artikel lees je hoe je de btw-wetgeving toepast nu het VK, met Engeland als grootste markt, buiten de EU valt.

Producten kopen in het VK

Bij import van producten uit het VK naar Nederland doe je een invoeraangifte bij de douane. Van je leverancier in het VK ontvang je een factuur zonder btw. De douane berekent btw bij invoer over de douanewaarde inclusief de invoerrechten. Wanneer de goederen een VK-preferentiële oorsprong hebben, gelden geen invoerrechten.

Tips

  1. Vraag een vergunning artikel 23 aan bij de Nederlandse Belastingdienst wanneer je vaker goederen uit niet-EU-landen importeert. Met deze vergunning geef je de btw aan in je btw-aangifte. Dit scheelt tijd, papierwerk en voorfinanciering van btw.
  2. Bulkgoederen kun je opslaan in een btw-entrepot. Onder voorwaarden mag je dan het 0% btw-tarief toepassen.
  3. Maak gebruik van Incoterms®. Hierdoor weet je wie verantwoordelijk is voor het regelen van het vervoer en de kosten rondom het vervoer. Ook regel je hiermee wie het risico loopt op schade aan of verlies van de goederen tijdens het vervoer.

Noord-Ierland

Noord-Ierland heeft een aparte status binnen het VK en volgt de btw-regels van de EU. Als je vanuit Nederland producten aan Noord-Ierland levert, blijft dit voor de btw een zogeheten intracommunautaire levering, een levering binnen de EU. Je Noord-Ierse klant berekent zelf de Britse Value Added Tax (VAT).
Zendingen vanuit Noord-Ierland zijn voor de btw een intracommunautaire verwerving. Voorwaarde is dat je Noord-Ierse leverancier een ondernemer is. Je neemt dan zelf de Nederlandse btw over deze levering op in je btw-aangifte.

Producten verkopen aan het VK

Op de factuur aan je klant breng je 0% btw in rekening. Dit mag alleen wanneer je kunt aantonen dat de producten de EU verlaten hebben. Dit bewijs je bijvoorbeeld met een vrachtbrief of aangifte ten uitvoer. Bij twijfel gebruik je dit hulpmiddel van de Belastingdienst. Bij export ben je geen Nederlandse btw verschuldigd. Wel vul je de omzet van je export in op je btw-aangifte. Dit doe je onder rubriek 3a, leveringen naar landen buiten de EU (uitvoer).

Britse btw (VAT)

De Britse overheid heft de btw. Wie deze Britse VAT betaalt hangt af van je klant en de gebruikte Incoterm®. Bij Incoterm® Delivered Duty Paid (DDP) ben je als verkoper verantwoordelijk voor het afdragen van de Britse btw. Laat dit door een Britse fiscaal vertegenwoordiger doen of registreer jezelf in het VK voor de btw. VAT geef je digitaal aan bij de Britse overheid. Hiervoor heb je software nodig.

E-commerce

Online leveringen aan particulieren noem je e-commerce. E-commerce in het VK valt onder export naar een land buiten de EU. In Nederland pas je hierop het 0%-tarief toe. Dit betekent dat je geen Nederlandse btw verschuldigd bent. Is de waarde van je zending hoger dan 135 GBP, dan ben jij verantwoordelijk voor de afdracht van Britse VAT.

Import-btw verleggen

Net als in Nederland kun je ook in het VK de import-btw naar je aangifte verleggen. Bij import in het VK betaal je bij invoer de Engelse btw bij de douane. Deze afdracht valt samen met de aangifte ten invoer. Wanneer je veel zakendoet met het VK en btw-plichtig bent, mag je deze import-btw naar je aangifte verleggen. Je vraagt toestemming voor deze verlegging bij HM Revenue & Customs. Dit systeem heet ‘postponed VAT accounting’ en lijkt op de Nederlandse verleggingsregeling, de vergunning artikel 23.

Tips

  1. Vraag een EORI-nummer aan. Dit identificatienummer van de douane heb je nodig bij internationaal zakendoen.
  2. Wanneer je zelf invoeraangifte in het VK doet of aan Britse consumenten levert, vraag dan een VAT-nummer aan. Daarnaast heb je een Brits EORI-nummer nodig voor de Britse invoeraangifte.
  3. De status Authorised Economic Operator (AEO) vereenvoudigt douaneafhandelingen. Denk aan minder controles en voorrang als je wel controle krijgt. Daarnaast laat je met een AEO-vergunning zien dat je onderdeel uitmaakt van een veilige logistieke keten. Deze vergunning vraag je aan bij de douane.
  4. Check de Trade Tariff database van het VK voor de hoogte van de btw per product.

btw en goederen in het VK

Diensten ontvangen uit het VK

Als je een dienst uit het VK ontvangt geef je de btw op in je periodieke btw-aangifte. De dienstverlener in het VK verlegt de btw naar jou. Je ontvangt een factuur zonder VAT-bedrag. Hierop staat dat de btw is verlegd, 'reverse charged' genoemd. Als de dienstverlener de btw niet mag verleggen, betaal je Britse btw. Mogelijk kun je deze terugvragen in het VK. In het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland staat wie de btw afdraagt en waar. Deze tool houdt rekening met de uitzonderingen.

Diensten leveren aan het VK

De standaardregel voor het verrichten van diensten aan Britse bedrijven (B2B) is dat de btw betaald wordt in het land waar je opdrachtgever gevestigd is. Het VK is de ‘plaats van dienst’ of ‘Place of supply of services’. In dit geval geldt de Britse VAT-wetgeving. Wanneer je diensten verricht aan particulieren (B2C) die in het VK wonen, bereken je standaard Nederlandse btw.
Zowel voor B2B- als B2C-leveringen gelden soms uitzonderingen. Dit hangt af van de soort diensten die je levert. Gebruik het hulpmiddel ‘Ik lever diensten’ van de Belastingdienst en ga na wat je met de btw moet doen.

Als je B2B diensten verricht in het VK kun je de Britse VAT soms verleggen naar je Britse afnemer. Op jouw factuur vermeld je dan het Britse VAT-nummer van je afnemer en vermeld je de tekst ‘reverse charge mechanism’. Onder deze lokale verleggingsregeling draagt je afnemer de Britse VAT in het VK af. Er zijn ‘special rules’ voor gevallen dat je de VAT niet kunt verleggen, zoals bij bouwwerkzaamheden aan onroerend goed of het verlenen van toegang tot evenementen in de VK. Jij bent dan verantwoordelijk voor het berekenen en afdragen van de Britse VAT. Je vraagt dan een VAT-nummer aan bij de Britse overheid en doet aangifte in het VK. De Britse overheid legt uit hoe dit werkt.

Je kunt ook gebruikmaken van een Britse agent, een 'fiscal representative', die namens jou de VAT in het VK afdraagt. Je hoeft je bedrijf dan niet in het VK te registreren. Bespreek met je boekhouder of accountant of dit verstandig is en hoe je dit doet.

Noord-Ierland

In tegenstelling tot de aparte status ‘goederen’ geldt deze status niet voor diensten. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland geen EU-lidstaat meer is. Je behandelt de btw dan zoals vermeld bij ‘Diensten leveren aan het VK’.

btw en diensten in het VK

Betaalde btw terugvragen

De btw die je betaalt over goederen en diensten die je zakelijk in het VK koopt of gebruikt, kun je terugvragen. Zoals bedrijfsmatige kosten voor accommodaties en maaltijden, beurzen, reiskosten en 50% van de btw die je betaalt voor het huren of leasen van een auto.

Je vraagt btw terug als je bedrijf geregistreerd is buiten het VK, je daar niet woont en geen btw-registratieplicht hebt. Je vraagt geen btw terug bij de aanschaf van een auto, of voor goederen en diensten die je hebt gekocht voor wederverkoop, gebruikt voor zakelijk entertainment of gebruikt voor niet-zakelijke activiteiten.

Je vraagt de in het VK betaalde btw terug bij de belastingdienst in het VK met formulier BTW65A. De Britse overheid geeft meer informatie over de teruggaaf van btw.

Read this article in English

Wil je gratis praktische informatie en tips over het importproces ontvangen? Meld je aan voor de e-mailserie ‘Succesvol starten met importeren’.
Marco van Hagen

Als KVK-adviseur en spreker ben ik gespecialiseerd in internationaal ondernemen. Mijn focus ligt bij douane-zaken, import, export, accijns, btw, invoerrechten, in- en uitvoerdocumenten en Brexit. Via blogs en social media deel ik mijn kennis.

InspiratiePage
Internationaal