Praktische hulp bij voorbereiding op Brexit

Het is nog niet duidelijk met welke afspraken het Verenigd Koninkrijk straks de EU verlaat. Waar krijg je mee te maken en hoe bereid je je goed voor, bijvoorbeeld op eventuele grenscontroles? Hieronder een aantal instanties die je op weg kunnen helpen.

Verschil harde en zachte Brexit

In het geval van een 'harde' Brexit gelden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) . Douanetarieven, aangifte en administratieve lasten aan de grens komen terug. Dus oponthoud door grenscontroles en allerlei extra rompslomp. Dat kost veel tijd en geld.

Bij een 'zachte' Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk deelnemen aan de interne Europese markt. Omdat het VK in de douane-unie blijft, verandert het principe van  de vrijhandel in goederen en diensten niet.

Consequenties harde Brexit

Bij een harde Brexit maken de EU en het VK geen handelsafspraken. Dus het VK wordt een ‘derdeland’, vergelijkbaar met landen als China en Australië. Het vrijhandelsverkeer verdwijnt. Je wordt opeens importeur/exporteur. Waar krijgt je mee te maken en hoe bereid je je goed voor? En belangrijker nog: wie helpt je dan verder? Bereid je voor op het ergste Brexit-scenario met hulp van onderstaande instanties.

1.    KVK
KVK brengt je met (digitale) kennis en praktische tips een stap verder met je voorbereiding op de Brexit. Denk hierbij ook aan onderwerpen als importeren, exporteren en documenten. Belangrijk als de VK de EU verlaat en grenscontroles terugkomen.
Zakendoen met het VK

2.    Brexitloket
Het Brexitloket voor ondernemers is een initiatief van de Rijksoverheid en haar uitvoeringsorganisaties. Het loket helpt je bij het beantwoorden van vragen en het inventariseren van mogelijke problemen rondom Brexit.
Brexitloket

Brexit Impact Scan en Brexit-voucher
Brexit kan je ook raken als je dat niet vermoedt. Doe de Brexit Impact Scan om de onverwachte gevolgen voor jouw bedrijf te ontdekken. Zo kun je je goed voorbereiden!
Heb je daarna advies op maat nodig? Dan kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een Brexit-voucher aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren.

3.    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De landenoverzichten van RVO.nl helpen je om goed voorbereid aan de slag te gaan.  Met markt- en sectorinformatie, do's and don'ts and hulp bij het zoeken van een betrouwbare zakenpartner.
Landenoverzicht VK

4.    Hulp bij Brexit
HulpBijBrexit is een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en de Rijksoverheid. Deze site biedt je praktische tips om, ondanks alle onzekerheid, aan de gang te gaan met uw Brexit-voorbereiding.
HulpbijBrexit.nl

Heeft deze informatie je geholpen?