Praktische hulp bij voorbereiding op Brexit

Het is nog niet duidelijk met welke afspraken het VK straks de EU verlaat. Een veel gehoorde advies is uit te gaan van het worst case scenario. Maar is dit reëel en wat betekent dat voor jou? Lees wat je moet doen als de grenscontroles terugkomen en waar je terecht kunt voor meer praktische informatie.

Verschil harde en zachte Brexit

In het geval van een 'harde' Brexit gelden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) . Douanetarieven, aangifte en administratieve lasten aan de grens komen terug. Dus oponthoud door grenscontroles en allerlei extra rompslomp. Dat kost veel tijd en geld.

Bij een 'zachte' Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk deelnemen aan de interne Europese markt. Omdat het VK in de douane-unie blijft, verandert het principe van  de vrijhandel in goederen en diensten niet.

Consequenties harde Brexit

Bij een harde Brexit maken de EU en het VK geen handelsafspraken. Dus het VK wordt een ‘derdeland’, vergelijkbaar met landen als China en Australië. Het vrijhandelsverkeer verdwijnt. Je wordt opeens importeur/exporteur. Waar krijgt je mee te maken en hoe bereid je je goed voor? En belangrijker nog: wie helpt je dan verder? Bereid je voor op het ergste Brexit-scenario met hulp van onderstaande instanties.

1.    Brexitloket
Het Brexitloket voor ondernemers is een initiatief van de Rijksoverheid en haar uitvoeringsorganisaties. Het loket helpt je bij het beantwoorden van vragen en het inventariseren van mogelijke problemen rondom Brexit.
Brexitloket

Brexit Impact Scan en Brexit-voucher
Brexit kan je ook raken als je dat niet vermoedt. Doe de Brexit Impact Scan om de onverwachte gevolgen voor jouw bedrijf te ontdekken. Zo kun je je goed voorbereiden!
Heb je daarna advies op maat nodig? Dan kun je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een Brexit-voucher aanvragen voor subsidie om een externe adviseur in te huren.

2.    KVK
KVK brengt je met (digitale) kennis en praktische tips een stap verder met je voorbereiding op de Brexit. Denk hierbij ook aan onderwerpen als importeren, exporteren en documenten. Belangrijk als de VK de EU verlaat en grenscontroles terugkomen.
Zakendoen met het VK

3.    Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De landenoverzichten van RVO.nl helpen je om goed voorbereid aan de slag te gaan.  Met markt- en sectorinformatie, do's and don'ts and hulp bij het zoeken van een betrouwbare zakenpartner.
Landenoverzicht VK

4.    Hulp bij Brexit
HulpBijBrexit is een initiatief van VNO-NCW, MKB Nederland en de Rijksoverheid. Deze site biedt je praktische tips om, ondanks alle onzekerheid, aan de gang te gaan met uw Brexit-voorbereiding.
HulpbijBrexit.nl

Heeft deze informatie je geholpen?