Voor import uit ontwikkelingslanden

Als u importeert uit bepaalde ontwikkelingslanden, dan kunt u mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten krijgen met een Form A. De officiële term is ‘GSP Certificate of Origin Form-A’ en dit is een bewijs van oorsprong.

Waarom een Form A?

De EU heeft samen met andere industrielanden het APS-akkoord gesloten met veel ontwikkelings- en minder ontwikkelde landen. Het doel is om de handel met en import uit deze landen te bevorderen. Als u bepaalde producten uit deze landen de EU invoert, kunt u vrijstelling of korting op de invoerrechten krijgen. De voorwaarde is dat deze goederen voldoen aan de oorsprongsnormen in het APS-protocol.

Hoe komt u aan een Form A?

Voordat u de producten laat verzenden, moet u aan uw leverancier in het ontwikkelingsland om een Form A vragen. Uw leverancier moet in zijn land een Form A aanvragen bij een daartoe bevoegde autoriteit. Dit document moet bij invoer in de EU getoond kunnen worden aan de Douane.

Donor Country Content: voor grondstoffen of productonderdelen uit de EU

U kunt goederen in ontwikkelingslanden laten produceren en hiervoor grondstoffen en productonderdelen uit de EU gebruiken. Dit heet ‘Donor Country Content’. De Kamer van Koophandel kan u alles vertellen over deze regeling en uitzoeken of u er gebruik van kunt maken.