Exporteerwijzer

U wilt producten in het buitenland gaan verkopen? Dan heeft u vast veel vragen. Strategische vragen zoals ‘Is mijn interne organisatie klaar om te exporteren?’ en ‘Wat wil ik bereiken op de korte en lange termijn op mijn nieuwe afzetmarkt?’ Maar ook praktische vragen als ‘Welk land is het meest geschikt?’ en ‘Welke douaneformaliteiten moet ik regelen?’ zijn van belang.

De Exporteerwijzer is door de Kamer van Koophandel ontwikkeld om u te helpen antwoord te krijgen op deze vragen. Via de links vindt u meer informatie om uw exportavontuur gestructureerd vorm te geven.

Hoe helpt deze wijzer u?

De exporteerwijzer is ingedeeld in 3 categorieën: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Afhankelijk van de fase waarin uw exportplannen zich bevinden leest u over één of meerdere onderwerpen.

1. Ontdekken

Deze fase begint bij het verkennen van het waarom en waarheen u wilt exporteren. U staat dan stil bij de volgende vragen: 

2. Ontwikkelen

In deze fase weet u al naar welk land u gaat exporteren. Maar hoe zorgt u dat uw bedrijf en product ook geschikt is voor het betreffende land? Naast deze vraag staan in dit deel van de Exporteerwijzer onderwerpen als het opstellen van een exportplan en het vinden van samenwerkingspartners centraal. Daar horen vragen bij als:

3. Organiseren

Nu bent u aangekomen bij de praktische kant van exporteren. Uw product sluit aan bij de behoefte van de nieuwe markt. En nu moet u het product daar zien te krijgen. Van transport tot eventuele douaneformulieren. Van verzekeringen tot belastingen. Allemaal zaken die vaak verschillen per land en cruciaal zijn bij export. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin alle informatie gericht op uw exportland helder op uw netvlies te krijgen. Aandachtspunten zijn dan:

Behoefte aan meer informatie over exporteren? U kunt contact opnemen met een van de adviseurs van de Kamer van Koophandel via 088-585 2222

Exporteerwijzer

Download de Exporteerwijzer en kom geen verrassingen tegen tijdens uw zoektocht naar exportmogelijkheden voor uw bedrijf.

Download de Exporteerwijzer

Road2TheWorld Online

Ga naar Road2TheWorld Online en krijg alle informatie die u nodig heeft om uw internationale ambitie waar te maken. In deze 7-delige serie verschijnt iedere week een nieuwe aflevering. Ondernemers kijken hierin terug op het Road2TheWorld event in Utrecht. En experts geven tips over internationaal zakendoen.