Internationale handel

Gespot! Nieuws over internationaal ondernemen

  • bijgewerkt 28 feb 2019
  • 3 min lezen
Actueel nieuws over internationaal zakendoen.

Wijzigingen btw bij grensoverschrijdende internethandel

26 februari 2019 – Voor particuliere internetaankopen uit niet-EU landen met beperkte waarde (tot en met 22 euro excl. verzend- en verzekeringskosten) betaal je geen btw. Volgens het Europese bedrijfsleven leidt deze btw-vrijstelling tot concurrentievervalsing. Immers je koopt als consument dezelfde producten in de winkel wél met btw. Brussel wil daarom de btw-vrijstelling per 1 januari 2021 afschaffen.
Een niet-EU-leverancier kan straks kiezen voor de zogenaamde Import One Stop Shop regeling (IOSS). Bij deze regeling betaalt de consument de btw van zijn thuisland aan de niet-EU leverancier op het moment dat hij de goederen bestelt op de website van deze leverancier.

E-commerce en btw

Totaalverbod EU voor pulsvisserij

14 februari 2019 – Het verbod op pulsvisserij is een feit. De Europese Unie kondigt een totaalverbod aan op deze vorm van vissen. De pogingen van de Nederlandse overheid voor het behoud van pulsvissen hielden geen stand. Met Brexit op komst, komt dit verbod meer dan ongelegen. De regering probeert nu de schade voor de Nederlandse vissers zoveel mogelijk te beperken.

Nederlandse vissers gedwongen tot innovatie

Nederland meest verbonden land ter wereld

12 februari 2019 - Als het gaat om globalisering is Nederland nummer 1 op de wereldranglijst van best verbonden landen. Dat staat in de 5e editie van de Global Connectedness Index (GCI) 2018 van logistiek dienstverlener DHL. GCI geeft een gedetailleerde analyse van de globalisering, gemeten door de internationale stromen van handel, kapitaal, informatie en mensen te vergelijken. In de Top 10 staan 8 Europese landen. Dit maakt Europa 's werelds meest verbonden regio, met name bij handelsstromen en personenverkeer.

Global Connectedness Index (GCI) 2018

Registratieplicht medische hulpmiddelen

29 januari 2019 - Ben je fabrikant, gemachtigde of importeur van medische hulpmiddelen? Dan is inschrijving in EUDAMED straks verplicht. EUDAMED is de European Databank on Medical Devices. Je moet gegevens over jezelf, over je bedrijf en het medische hulpmiddel registreren. Het op de markt brengen van een hulpmiddel mag pas na registratie. Fabrikanten moeten zich registreren voordat zij een beoordeling van het hulpmiddel aan een aangemelde instantie kunnen vragen. Dit geldt voor alle risicoklassen medische hulpmiddelen. De ingangsdatum is 26 mei 2020.

Inschrijven in EUDAMED

Minder invoerrechten door handelsverdrag EU-Japan

29 januari 2019 - Het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Japan treedt op 1 februari 2019 in werking. Hierdoor betaal je als importeur van Japanse oorsprongsproducten in de meeste gevallen geen invoerrechten meer. Andersom heft Japan minder of geen invoerrechten op de meeste producten van EU-oorsprong. Dit maakt de Japanse markt met 127 miljoen consumenten toegankelijker voor Nederlandse exporteurs. Om aanspraak te maken op een verlaagd invoerrecht heb je als importeur 2 mogelijkheden: of je doet een beroep op ‘importer’s knowledge’ of je maakt gebruik van een attest van oorsprong afgegeven door de exporteur.

EU-Japan Economic Partnership Agreement

Export spruitjes naar recordhoogte

25 januari 2019 - De Nederlandse spruit is populair in het buitenland. Stond de teller in 2008 nog op een exportwaarde van 32 miljoen euro. In 2017 groeide dit uit tot 66 miljoen euro. Naast Noord-Amerikanen zijn vooral Duitsers, Engelsen, Belgen en Italianen fervent spruiteneters, meldt het CBS. Wil jij jouw producten ook in het buitenland afzetten? Verdiep je dan goed in de regels en aandachtspunten bij export.

Alles over exporteren