Golfstaten gaan in 2018 btw heffen

De Gulf Cooperation Council (GCC) introduceert op 1 januari 2018 een btw-stelsel. Het gaat om de landen Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het nieuwe stelsel lijkt sterk op het Europese btw-systeem. Al zijn de percentages anders. In de GCC bedraagt het tarief op de meeste goederen en diensten straks 5%.

Afspraak is dat alle landen op dezelfde manier de regels invoeren. Qatar en Saoedi-Arabië lopen hiermee voorop. Hun nationale btw-wet is in concept vastgesteld. Verwachting is dat overige staten snel volgen.

5% btw

De meeste goederen en diensten worden vanaf 1 januari 2018 belast met 5% btw. Een aantal goederen valt onder een nultarief of er geldt een vrijstelling voor, zoals voor de gezondheidszorg, het onderwijs, maatschappelijke diensten en een fors aantal voedingsartikelen. De btw-plichtige ondernemers kunnen de btw op hun aankopen en kosten als voorbelasting verrekenen met de btw die zij schuldig zijn.

Lokale ondernemingen

Bedrijven met een omzet hoger dan 89.000 euro registreren zich voor de btw en brengen 5% btw in rekening op levering van de meeste goederen en diensten. Heeft u lokaal een onderneming, dan kunt u vanaf 1 januari 2018 een 5% hogere factuur verwachten.

Export

Uitvoer valt onder het 0% tarief. Een buitenlands bedrijf registreert zich alleen als er btw betaald moet worden. Bij uitvoer is dit niet het geval. Houd hier dus rekening mee bij de keus van de Incoterms.

Import

Bij invoer brengt de douane van de staat 5% import btw in rekening. Houd hier dus rekening mee bij de keus van de Incoterms.

BTW terugvorderen

De golfstaten stimuleren buitenlandse ondernemers zaken te doen. Ook niet btw-geregistreerde bedrijven kunnen mogelijk betaalde btw terug krijgen.