Hoe controleer ik een buitenlandse leverancier

Als u eenmaal een leverancier in het buitenland vindt, is het uiteraard belangrijk dat u weet dat u gaat samenwerken met een betrouwbaar en goed bedrijf. Hoewel de meeste bedrijven gewoon eerlijk zaken willen doen, zitten er bedrijven bij waar dat niet vanzelfsprekend is. Dat komt zowel in Nederland als in het buitenland voor. Een controle op betrouwbaarheid is lastiger dan het lijkt. Toch zijn er mogelijkheden om risico’s te beperken. Hieronder een overzicht:

Handelsregister

De meeste landen kennen een handelsregister waar bedrijven staan ingeschreven. Hoewel de inschrijving niet veel zegt over de betrouwbaarheid van een bedrijf, gaat u in het handelsregister wel na of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. Vaak is het ook mogelijk te controleren of de personen die een bedrijf vertegenwoordigen ook echt bevoegd zijn. Een overzicht van de handelsregisters in en buiten Europa vindt u op de website van de Kamer van Koophandel.

Nederlandse ambassades

De economische afdelingen van de Nederlandse ambassades in het buitenland hebben meestal ook de mogelijkheid om na te gaan of het bedrijf van uw leverancier staat ingeschreven. Sommige ambassades voeren company checks uit. Bijvoorbeeld de ambassades in Rusland en China.

Handelsinformatiebureaus

Dit zijn particuliere bedrijven die tegen betaling een bedrijf doorlichten of bijvoorbeeld een kredietrapport opstellen. Via de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus vindt u een aantal van deze bedrijven. Tip: Vraag van te voren wel even wat het onderzoek kost.

Lokale Kamers van Koophandel

In veel landen zijn Kamers van Koophandel meer een soort businessclubs voor bedrijven. Bedrijven worden dan speciaal uitgenodigd om lid te worden van een Kamer van Koophandel. Dit is vooral het geval in landen die deel uitmaakten of maken van het Britse Gemenebest of een kolonie waren van Engeland (zoals de VS). Lid worden van een Kamer van Koophandel is in deze landen een bijzondere eer voor bedrijven en het lidmaatschap vermelden zij als aanbeveling op briefhoofden of in e-mails.

Brancheorganisaties

Hoewel aansluiten niet verplicht is, wekt het zeker meer vertrouwen als uw buitenlandse zakenpartner lid is van een lokale brancheorganisatie. Brancheorganisaties fungeren als het gezicht van hun sector en zijn daarom gebaat bij betrouwbare leden. Vaak stellen zij ook kwaliteitsnormen op. Bedrijven die daaraan voldoen mogen dan een keurmerk voeren. Check eventueel via de website van een buitenlandse brancheorganisatie of de leverancier daadwerkelijk lid is. Vaak staan de aangesloten leden namelijk genoemd op deze website.

Internet

Internet vormt natuurlijk een bron van informatie. Mogelijk dat u recensies aantreft over uw potentiële buitenlandse leverancier, negatief dan wel positief. Bezoek de website van de leverancier en let op de contactmogelijkheden. Alleen een postbusadres of vermelding van een enkel mobiel telefoonnummer oogt al minder betrouwbaar. Ook mag u ervan uitgaan dat de toekomstige zakenpartner via een zakelijk e-mailadres met u communiceert (een yahoo- of hotmailadres komt al minder professioneel over).