Hoe controleer ik een leverancier?

Als u eenmaal een leverancier in het buitenland vindt, is het uiteraard belangrijk dat u weet dat u gaat samenwerken met een betrouwbaar en goed bedrijf. Hoewel de meeste bedrijven gewoon eerlijk zaken willen doen, zitten er bedrijven bij waar dat niet vanzelfsprekend is. Dat komt zowel in Nederland als in het buitenland voor. Een controle op betrouwbaarheid is lastiger dan het lijkt. In geen enkel land bel je even naar het politiebureau om te vragen of een bepaald bedrijf zich goed gedraagt. Er bestaan geen zwarte lijsten van bedrijven. Toch zijn er mogelijkheden om risico’s te beperken. Hieronder een overzicht:

Handelsregister

De meeste landen kennen een handelsregister waar bedrijven staan ingeschreven. Hoewel de inschrijving niet veel zegt over de betrouwbaarheid van een bedrijf, kunt u in het handelsregister wel nagaan of een bedrijf volgens de wet staat ingeschreven. Vaak is het ook mogelijk te controleren of de personen die een bedrijf vertegenwoordigen ook echt bevoegd zijn. Een overzicht van de handelsregisters in en buiten Europa vindt u op de website van de Kamer van Koophandel.

Handelsinformatiebureaus

Dit zijn particuliere bedrijven die tegen betaling een bedrijf doorlichten of bijvoorbeeld een kredietrapport opstellen. Via de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus vindt u een aantal van deze bedrijven. Tip: Vraag van te voren wel even wat het onderzoek kost.

Lokale Kamers van Koophandel

In veel landen zijn Kamers van Koophandel meer een soort businessclubs voor bedrijven. Bedrijven worden dan speciaal uitgenodigd om lid te worden van een Kamer van Koophandel. Dit is vooral het geval in landen die deel uitmaakten of maken van het Britse Gemenebest of een kolonie waren van Engeland (zoals de VS). Lid worden van een Kamer van Koophandel is in deze landen een bijzondere eer voor bedrijven en het lidmaatschap vermelden zij als aanbeveling op briefhoofden of in e-mails. vermeld.

Controleren referenties

Vaak doet een buitenlandse leverancier eerst een offerte of aanbod. Hierin staan soms referenties. Deze referenties controleert u door contact op te nemen met de genoemde bedrijven en naar hun ervaringen te vragen.