Importeerwijzer

Zelf uw producten importeren uit het buitenland? Dan heeft u vast veel vragen. Strategische vragen zoals ‘Is mijn interne organisatie klaar om te importeren?’ en ‘Hoe vind ik een buitenlandse leverancier?’ Maar ook praktische vragen als ‘Welk land is het meest geschikt?’ en ‘Welke douaneformaliteiten moet ik regelen?’ zijn van belang.

De Importeerwijzer is door de Kamer van Koophandel ontwikkeld om u te helpen antwoord te krijgen op deze vragen. Via de links vindt u meer informatie om uw importavontuur gestructureerd vorm te geven.

Hoe helpt deze wijzer u?

De importeerwijzer is ingedeeld in 3 categorieën: ontdekken, ontwikkelen en organiseren. Afhankelijk van de fase waarin uw importplannen zich bevinden leest u over één of meerdere onderwerpen.

1. Ontdekken

Deze fase begint met het verkennen waarom u wilt importeren en waar vandaan. En of het een kansrijk product is. U staat stil bij de volgende vragen:

2. Ontwikkelen

U heeft een product en een leverancier gekozen. Maar welke regels gelden er bij import? Is uw bedrijf er klaar voor of zijn interne aanpassingen nodig? Gebruik het importplan om alles op een rijtje te krijgen.

3. Organiseren

Tenslotte regelt u de praktische kant van het importeren. U ziet dat het product aansluit bij de behoefte van de markt. En nu moet u het product hier zien te krijgen. Van transport tot eventuele douaneformulieren. Van verzekeringen tot belastingen. Allemaal zaken die vaak verschillen per land en cruciaal zijn bij import. Het is belangrijk om vanaf het begin alle informatie gericht op uw importland helder op uw netvlies te krijgen. Aandachtspunten zijn dan:

Importeerwijzer

Download de Importeerwijzer en kom geen verrassingen tegen tijdens uw zoektocht naar importmogelijkheden voor uw bedrijf.

Download de Importeerwijzer

Veelgestelde vragen

 • Wat moet ik regelen als ik een bedrijf wil starten?

  Uw bedrijf heeft een naam nodig en een rechtsvorm. Bij de start registreert u uw bedrijf in het Handelsregister van de KvK. U ontvangt meteen uw KvK-nummer. Als u zich inschrijft worden deze gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst.

  Bekijk het stappenplan bedrijf starten

 • Waar kan ik op letten bij export of import met politiek-economisch instabiele regio’s?

  • Doe zaken met een bedrijf in het buitenland met vestigingen en een bankrekening in politiek/economische stabiele regio’s/landen;
  • Regel een letter-of-credit en exportverzekering;
  • Laat je voortdurend op de hoogte stellen van wijzigingen in wet- en regelgeving op nationaal en regionaal niveau;
  • Vraag om vooruitbetaling;
  • Houd het transport van deur-tot-deur in eigen hand via een Nederlandse expediteur die een prijs biedt incl. lokale belastingen en papier.

 • Hoe zit het met betalingen of geld overmaken naar een buitenlandse vestiging van een bedrijf?

  Bij valutaproblemen zal de importeur in het buitenland soms vragen om te wachten met de betaling of geld over te maken naar een buitenlandse vestiging van het bedrijf. Daarnaast kan de overheid van een politiek-economisch instabiele regio het overmaken van bedragen naar het buitenland steekproefsgewijs tegenhouden voor een korte of langere periode.

 • Hoe maak ik een ondernemingsplan?

  Heeft u een goed bedrijfsidee? Met een ondernemingsplan maakt u uw idee concreet. Lees meer over het maken van een ondernemingsplan.

Staat uw vraag er niet tussen?