Hoe bepaal ik een goederencode?

Verzamel je als importeur of exporteur informatie over invoerrechten of andere importbelastingen zoals btw? Dan heb je een goederencode nodig.

Goederencodes staan niet, zoals barcodes, op producten of productverpakkingen. Een goederencode of HS-code (Harmonized System) is een meercijferige code die de douane wereldwijd gebruikt om producten in te delen. Door goederencodes te vermelden in je douaneaangifte weet de douane welke producten jouw im- of exportzending bevat. Ook weet de douane in het bestemmingsland door de goederencode hoeveel invoerrechten en andere invoerbelastingen zij moet heffen. De eerste 6 cijfers van alle goederencodes zijn internationaal gelijk. De onderverdeling daarna kan nationaal anders zijn. Houd daar rekening mee, wanneer je een goederencode bij jouw buitenlandse leverancier opvraagt. Wil je zelf de goederencode voor jouw product opzoeken? Ga naar het gebruikstarief op de website van de douane en klik op het tabblad ‘nomenclatuur'. Daar vind je alle goederencodes (goederennomenclatuur). In de handleiding lees je hoe het gebruikstarief werkt.

Hoe stel ik de goederencode vast?

Het is soms lastig om de goederencode van je product te bepalen. Veel producten vind je namelijk niet ‘letterlijk’ terug in de goederennomenclatuur. Een ‘laptop’ of een ‘tablet’ bijvoorbeeld. De goederennomenclatuur spreekt dan over ‘draagbare automatische gegevensverwerkende machines, wegende niet meer dan 10 kg, die ten minste bestaan uit een centrale verwerkingseenheid, een toetsenbord en een beeldscherm’. De goederencode die daarbij hoort is 8471 30 00 00. Maak eventueel gebruik van onderstaande hulpmiddelen om jouw product in te delen in een goederencode:

Importeer je goederen in de EU? Dan telt jouw goederencode 10 cijfers. Bij uitvoer uit de EU heb je een 8-cijferige goederencode nodig.

Voorbeeld:
Stel je importeert elektrische speelgoedtreinen. De goederencode op de invoeraangifte luidt dan 9503 00 30 00. Exporteer je elektrische speelgoedtreinen? Dan is de goederencode op de uitvoeraangifte 9503 00 30.

Wanneer schakel je een specialist in?

Stel je de goederencode eenvoudig vast op basis van de goederennaamlijst? Dan heb je geen hulp nodig. Schakel een specialist in wanneer:

  • Je zelf weinig kennis of ervaring hebt met het vaststellen van goederencode;
  • Je er met de indelingsregels en de toelichting niet uitkomt;
  • Het gaat om de indeling van risicovolle producten (chemicaliën, producten met een hoog percentage invoerrechten, landbouw- of antidumpingheffingen, dual-use-goederen, strategische goederen).

Vragen over de indeling van je product?

KVK geeft geen persoonlijk advies over de indeling van producten in goederencodes. Heb je hulp nodig bij het vinden van de goederencode voor jouw product? Bel dan naar de Douane (0800 01 43) of het Centraal Bureau voor de Statistiek (045 570 79 20). Of raadpleeg een andere specialist, zoals een douane-adviesbureau of douane-expediteur. Douane-expediteurs vind je via FENEX (de brancheorganisatie voor expediteurs) en op de website van ondernemersvereniging evofenedex. Uiteraard gaan zij af op de (mondelinge) omschrijving van je product en kun je daar geen rechten aan ontlenen. Je vraagt een Bindende Tariefinlichting (BTI) bij de Douane aan wanneer je een schriftelijke en bindende uitspraak wenst. Een BTI is 3 jaar geldig in de hele Europese Unie vanaf de datum van afgifte van de BTI. Een juiste goederencode bepaalt dus hoeveel invoerrechten en eventuele andere invoerbelastingen jij of jouw klant betaalt. Importeer je goederen uit een land buiten de EU? Dan betaal je in sommige gevallen minder of geen invoerrechten.

Let op! De Nederlandse douane kan een onderzoek instellen naar de juistheid van een goederencode. Bij een onjuiste toepassing van een goederencode bij invoer kan dit leiden tot een naheffing van invoerrechten (tot 3 jaar!).

Heeft deze informatie je geholpen?