Update internationaal augustus

Actueel nieuws over internationaal zakendoen. Deze maand: nieuwe Duitse verpakkingswet, vrijhandelsakkoord EU - Japan, geen basiskennis bedrijfsbeheer meer nodig in Vlaams Gewest, Qatar deelnemer ATA Conventie en het stelen van energiedrank.

1. Nieuwe Duitse verpakkingswet

Op 1 januari 2019 gaat in Duitsland de nieuwe verpakkingswetgeving (VerpackG) van kracht. Deze vervangt de huidige ‘Verpackungsverordnung’. De nieuwe wet geldt voor alle distributeurs die als eerste bedrijfsmatig verpakkingen in Duitsland in omloop brengen. Alle distributeurs, dus niet alleen de lokale maar bijvoorbeeld ook importeurs en online handelaren die vanuit Nederland verpakkingen in Duitsland in omloop brengen. Lever jij verpakte goederen aan Duitsland? Verdiep je dan alvast in het onderwerp.

Exporteren naar Duitsland

Waar moet je aan denken?

2. Onderlinge importtarieven EU en Japan omlaag

In juli ondertekenden Japan en de EU het grootste vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap ter wereld. De afspraken gelden vanaf 2019. Naar verwachting krijgt de Europese export naar Japan hierdoor een flinke impuls. De JEFTA, de Japan EU Free Trade Agreement, verlaagt veel importtarieven drastisch of schaft ze zelfs af. Europa exporteert onder meer auto’s, machines, medicijnen, cosmetica en agrarische producten als bloemen, kaas, wijn, bier en groenten naar Japan. Lever jij ook aan Japan? Ga dan na wat dit voor jouw producten betekent.

De EU en vrijhandelsverdragen

Bekijk de laatste update

3. Geen basiskennis bedrijfsbeheer meer nodig in Vlaams Gewest

Sinds 1 september 2018 heb je geen bewijs van basiskennis bedrijfsbeheer meer nodig om activiteiten in Vlaanderen uit te voeren. Je hebt dus niet langer een EG-verklaring nodig om een bedrijf in dit Belgische gebied te starten. Een EG-verklaring is nog wel nodig om de  beroepsbekwaamheid voor 11 activiteiten uit de bouwsector aan te tonen. Ondernemingen actief in het Waals of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten de basiskennis bedrijfsbeheer en beroepsbekwaamheid nog wel bewijzen. Ook na 1 september 2018. Verleen jij ook diensten in België? Check dan of deze wijziging ook voor jou geldt.

Dienstverlening in België

Regelgeving over het verrichten van werkzaamheden

4. Qatar deelnemer ATA Conventie

Sinds 1 augustus 2018 neemt Qatar deel aan het systeem van ATA Carnets. Dit levert voordeel op wanneer je aan een beurs in Qatar deelneemt. Het ATA Carnet, een internationaal douanedocument, is een soort paspoort voor tentoonstellingsmateriaal, beroepsmateriaal en handelsmonsters. Met het carnet voer je de materialen tijdelijk in/uit en betaal je geen invoerrechten. In Quatar is het document alleen te gebruiken voor tentoonstellingsmateriaal. Je vraagt het digitaal aan bij KVK.

ATA Carnet bij tijdelijke uitvoer

Beperk je administratieve rompslomp

5. Dieven stelen blikjes energiedrank

In België namen dieven voor bijna een miljoen euro aan blikjes Red Bull mee uit een opslagplaats. En dat zonder af te rekenen. Het Openbaar Ministerie vond dat de inbrekers professioneel te werk gingen. Ongezien wisten ze driehonderd pallets van het zoete energiedrankje in te laden. Voor het transport van de blikjes waren maar liefst 11 vrachtwagens nodig. De Red Bull-rovers deden er ongeveer 12 uur over om de klus te klaren. Ze slaagden er zelfs in het camerasysteem te omzeilen.

Ook goederen vervoeren?

Regel je transport goed

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?