Update internationaal december

Actueel nieuws over internationaal zakendoen. Deze maand: top 5 positie Nederland als exportland, handelsovereenkomst met Japan, extra douanecontroles, Colombiaanse import van appels en peren en de Kerstman ontvangt iets te laat een brief.

1. Nederland handhaaft zich in top 5 exportlanden

Nederland behoudt ook in 2019 een plek in de top 5 van grootste exportlanden ter wereld. Kredietverzekeraar Euler Hermes voorziet volgend jaar een exportgroei van 8%. Exportreuzen als China, VS, Duitsland en Japan gaan Nederland voor. Naast de bekende risico’s als een mogelijk moeizame Brexit of een Europese botsing over de oplopende Italiaanse staatsschuld ziet de kredietverzekeraar 3 trends. De wereldwijde handel moet rekening houden met oplopende kosten voor handelsfinanciering, handelsstromen die zich verleggen en toenemende politieke risico’s.

Ook plannen om producten uit te voeren?

Alles over exporteren

2. Handelsovereenkomst met Japan

Altijd al zaken willen doen in het land van de rijzende zon? Naar verwachting treedt de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Japan op 1 februari 2019 in werking. Voor veel EU- producten gelden straks lagere importtarieven in Japan. In veel gevallen is zelfs vrijstelling van invoerrechten mogelijk. Dit vergroot de exportkansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Andersom profiteert Japan van lagere importtarieven in de EU. Dit is bijvoorbeeld gunstig voor de Japanse auto-industrie.

Meer weten?

Lees de overeenkomst

3. Extra douanecontrole

De komende maanden besteedt de Douane extra aandacht aan de waarde van allerlei producten. Dit geldt bijvoorbeeld voor e-commerce goederen, producten die online zijn gekocht. Daarnaast is er extra controle op goederen waarvoor importeurs beschikken over een bindende tariefinlichting (BTI). Ook de invoer van textiel en schoenen uit China, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand ligt onder de loep. Houd jij je hiermee bezig? Kijk dan goed of de waarde en de goederencode kloppen.

Meer weten?

Lees het nieuwsbericht van de Belastingdienst

4. Colombiaanse import Nederlandse appels en peren

Binnenkort is het mogelijk om appels en peren te exporteren naar Colombia, zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Export is alleen mogelijk voor geregistreerde exporteurs van goedgekeurde en geregistreerde percelen (koelhuizen en pakstations). Begin 2019 kunnen Nederlandse exporteurs hiervoor percelen aanmelden bij het Kwaliteits-Controle-Bureau. Er is vooral ruimte voor Nederlands fruit bij een tekort aan appels en peren in de omringende landen. En in jaren dat de oogst in de regio tegenvalt.

Importeer je liever fruit?

Dit zijn de aandachtspunten

5. Post voor Kerstman na 106 jaar bezorgd

Het duurde ruim een eeuw voordat de brief van de 8-jarige Amerikaanse Page Woodward bij de Kerstman werd bezorgd. Het bericht uit 1912 was achter de schoorsteenmantel gevallen en daar al die tijd blijven liggen. Tijdens de verbouwing van een cultureel centrum in het voormalige woonhuis dook het papiertje weer op. Page had een verlanglijstje voor het hele gezin samengesteld. NOS.nl meldt dat het nog onduidelijk is of de Kerstman de kinderen destijds verblijdde met dat wat ze wilden.

Wil jij je producten wel op tijd leveren?

Lees hoe je internationaal transport regelt

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?