Update internationaal mei

Elke maand een update over actuele onderwerpen rond internationaal zakendoen. Deze maand over extra douanecontroles, Amerikaanse importheffingen, export naar Rusland en sancties, vrijhandelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland, het belang van de Duitse taal en ‘creatieve’ Indiase oplichters.

1. Meer douanecontroles bij invoer

De Nederlandse douane kondigt aan de komende maanden extra controles uit te voeren op de invoer van een aantal producten. Voert u zonnepanelen, fietsen en fietsonderdelen, glasvezels, keuken- en tafelgerei of schoeisel in? Dan checkt de douane bij de aangifte met name of de waarde, het land van oorsprong en de goederencode kloppen. Vooral goederen uit China, Maleisië, Taiwan, Vietnam, Bangladesh, Hong Kong, India, Pakistan of Thailand zijn onderhevig aan extra controle. De douane wil voorkomen dat importeurs via een onjuiste aangifte de geldende antidumpingheffingen en compenserende heffingen ontwijken.

Ook op import van kleding gaat de douane extra controleren

Wat komt er allemaal kijken bij kledingimport?

2. Amerikaanse importheffing op staal en aluminium

Per 1 juni 2018 leggen de Verenigde Staten Europa importheffingen op voor staal en aluminium. Aan de uitzonderingspositie van de EU (en Canada en Mexico) komt zo dus een einde. Op staal komt een importheffing van 25%. Voor aluminium geldt 10% heffing bij invoer. De EU zint op een tegenmaatregel in de vorm van extra heffingen op bepaalde Amerikaanse producten zoals jeans, motoren, sinaasappelsap, pindakaas en jachten.

Maatregel

Bekijk de maatregel

3. Sancties bij het zakendoen met Rusland

Justitie onderzoekt de rol van Nederlandse bedrijven die vermoedelijk meewerkten aan de bouw van een brug tussen Rusland en de Krim. Daarbij werden volgens het Openbaar Ministerie machines en onderdelen geleverd. Voor Rusland gelden sinds de zomer van 2014 sancties. De EU heeft deze opgelegd naar aanleiding van het conflict in Oost-Oekraïne. Onderdeel daarvan is een verbod op de export van bepaalde goederen en diensten naar de Krim. De Krim is geannexeerd door Rusland, maar voor de EU hoort dit schiereiland nog steeds tot Oekraïne. Ook gelden er verboden en beperkingen op de uitvoer naar Rusland van bepaalde goederen en diensten die bestemd (kunnen) zijn voor militair gebruik en de olie-industrie. Als reactie weert Rusland landbouw-, tuinbouw- en visserijproducten uit de EU.

Exporteren naar Rusland

Alles over de sancties, documenten en producteisen bij export naar Rusland.

4. Vrije handel met Australië en Nieuw-Zeeland

De EU-handelsministers geven groen licht voor onderhandelingen over vrijhandelsverdragen met Australië en Nieuw-Zeeland, meldt NU.NL. De EU is nu de op twee na grootste handelspartner van Australië en, na Australië, de grootste van Nieuw-Zeeland. Door de vrijhandelsverdragen worden douanerechten op goederen afgeschaft. Ook krijgen EU-bedrijven een betere toegang tot diensten en overheidsopdrachten in beide landen. Van de verdragen profiteren naar verwachting vooral bedrijven die machines, chemicaliën en verwerkte voedingsmiddelen produceren en diensten aanbieden. De handel in landbouwproducten wordt niet volledig geliberaliseerd maar wel versoepeld.

Meer vrijhandelsverdragen

Bekijk met welke landen de EU ook onderhandelingen voert.

5. Duitse taal blijft belangrijk

Voor de handel met Duitsland blijft de beheersing van de Duitse taal erg belangrijk. Ook al spreken steeds meer Duitsers Engels, als enige communicatietaal is het Engels niet voldoende. Uit een enquête van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), evofenedex en VNO-NCW blijkt dat het merendeel van de Nederlandse ondernemers inschat dat medewerkers en collega's de Duitse taal onvoldoende beheersen. Een zorgwekkende vaststelling, zeker gezien het Nederlandse belang van deze handelspartner. Vooral bij het zakendoen met het mkb werkt de Duitse taal nog steeds het best.
Een betere beheersing van de taal zal naar verwachting in een hogere omzet resulteren. Volgens de onderzoekers blijft het beheersen van de Duitse taal een USP en zouden scholen er ook meer aandacht aan moeten schenken.

Ook de Duitse markt op?

Hay Hutjens van Prowise vertelt hoe zijn bedrijf de Duitse markt bewerkt.

6. Indiase oplichters maken 200.000 dollar buit

Een Indiase vader en zoon zijn wederom gearresteerd. Zij verkochten ‘magische koperen platen’. Het koper dat door bliksem geraakt is kon volgens hen rijst magnetisch maken. NASA zou volgens vader en zoon interesse hebben en voor miljoenen dollars willen investeren. Verkleed in NASA-ruimtepakken die eruitzagen alsof ze uit een slechte Bollywood-film kwamen, wisten de mannen zeker 30 mensen op te lichten. Vader en zoon waren op borgtocht vrij. Eerder al verkochten ze slangen met ‘medicinale krachten’ voor slechts 25.000 dollar per stuk, meldt NOS.NL.

Controle op betrouwbaarheid leverancier

Nep van echt onderscheiden en risico’s beperken.

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen maand over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?