
1. Britse pond maakt duikvlucht
Na het vertrek van enkele Britse kabinetsleden, waaronder Brexit-minister Dominic Raab, daalde het Britse pond flink. De onzekerheid op financiële markten is groot, niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. Door de gebeurtenissen in Amerika staan ook valuta’s in landen als Turkije en India onder druk. Hier krijg je mee te maken als je zakendoet buiten de eurozone. De wisselkoers bepaalt dan namelijk of een product of dienst goedkoper of duurder uitvalt.
Weten wat schommelende wisselkoersen voor jou betekenen?
Gevolgen van valutaschommelingen
2. Vliegverbinding tussen Eindhoven en Moskou
Vanaf 21 december 2018 vliegt 4 keer per week een Boeing 737-800 tussen Eindhoven en Moskou. Met de nieuwe verbinding hopen Eindhoven Airport en het Russische Pobeda Airlines bij te dragen aan meer bedrijvigheid en toerisme tussen Nederland en Rusland. Eindhoven is het centrum van Brainport, een toptechnologieregio waar hightech en design hand in hand gaat met hoogwaardige maakindustrie en ondernemerschap. De nieuwe luchtverbinding biedt daarom kansen voor zakenreizigers actief in sectoren als automotive, hightech en agrifood. Het vliegveld Vnukovo Airport in Moskou kent goede verbindingen met andere Russische steden zoals Sint-Petersburg, Novosibirsk en Jekaterinenburg.
Ook zakendoen in Rusland?
3. Buitenlandse afnemers betalen steeds later
Buitenlandse afnemers betalen hun facturen steeds later. Exporteurs wachten hierdoor steeds langer op hun geld. Vaak heeft dit een negatieve invloed op de liquiditeit van een bedrijf. Ook Nederlandse bedrijven geven aan last te hebben van achterstallige betalingen door zakelijke (buitenlandse) klanten. Dit blijkt uit de Betalingsbarometer voor West-Europa van kredietverzekeraar Atradius. De bescherming van uitstaande vorderingen is erg belangrijk voor bedrijven. Evenals de keuze van de juiste betalingsvorm, vooral bij nieuwe buitenlandse klanten.
Voor welke betalingsvorm kies jij?
Betalingsvormen bij internationaal zakendoen
4. Stijging werkdruk douane door online shoppen
De Nederlandse douane heeft 20 tot 30% meer aangiftes te verwerken door een sterke groei van online shoppen buiten de EU. Dit leidt tot een flinke toename van de werkdruk. Grote e-commerce spelers van buiten de EU slaan ook steeds vaker producten op in West-Europese fulfillmentcentra. Het gaat dan vooral om producten van derden die deze spelers verkopen. Hierdoor moeten tal van artikelen stuk voor stuk worden ingeklaard. Doordat de voor opslag bestemde producten bij binnenkomst nog niet verkocht zijn, moet de douane de waarde van deze producten zelf inschatten. Ook de berekening van de hoogte van de btw leidt tot onduidelijkheid. Dit kost veel werk en leidt tot vertraging in de afhandeling.
Wil jij internationaal dropshippen met jouw webwinkel?
5. Opmerkelijke namaakartikelen in China
In China is een half miljoen dozen met namaakcondooms in beslag genomen, meldt NU.NL. De politie schat de waarde op € 6,3 miljoen. Criminelen produceerden de condooms, voorzien van bekende merknamen, in 2 landelijke provincies. De politie pakte 17 verdachten op. Supermarkten en hotels kochten de nagemaakte voorbehoedsmiddelen. Illegale condooms zijn een groeiend probleem in China. De productie vindt vaak plaats in vieze werkplaatsen met blootstelling aan allerlei bacteriën en schimmels. Ook recycling van gebruikte condooms zou af en toe voorkomen.
Hoe stop je de import van namaakgoederen?
Vraag de douane om op te treden
In het nieuws
Wat verscheen er afgelopen tijd over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:
- Update internationaal oktober: regelhulp voor internationale financiering, miljardendeals bij bezoek Chinese premier, hoverboards met tekortkomingen, handelsverdrag tussen EU en Singapore en boete op Frans drinkwater
- Update internationaal september: zakendoen met Duitsland, het International Business Platform, documenten bij export, een online tool met vrijhandelsakkoorden en de handel in mini-Eiffeltorentjes
- Update internationaal augustus: nieuwe Duitse verpakkingswet, vrijhandelsakkoord EU - Japan, geen basiskennis bedrijfsbeheer Vlaams Gewest, Qatar deelnemer ATA Conventie en diefstal van energiedrank
- Brexit nieuws voor ondernemers