Update internationaal oktober

Actueel nieuws over internationaal zakendoen. Deze maand: nieuw hulpmiddel voor internationale financiering, miljardendeals met China, verbod op hoverboards, handelsovereenkomst met Singapore en boete op Frans water.

1. Nieuwe regelhulp voor internationale financiering of exportverzekering

Wanneer je internationaal onderneemt kan het lastig zijn om aan financiering te komen. Bijvoorbeeld bij export of uitbreiding van je bedrijf met een buitenlandse vestiging. Speciaal voor ondernemers en (financieel) adviseurs ontwikkelde de Rijksoverheid een regelhulp. Wel zo handig, want nu weet je in 5 minuten of je in aanmerking komt voor een internationale financiering of exportverzekering.

Weten of jij in aanmerking komt?

Controleer het zelf met de regelhulp

2. Miljardendeals tussen Nederland en China bij bezoek premier Li

Half oktober bezocht de Chinese premier Li ons land. Tijdens zijn bezoek zijn goede zaken gedaan. Nederlandse bedrijven sloten alles bij elkaar tussen de 6 en 8 miljard euro aan contracten en overeenkomsten af. Buiten het zicht van de camera zijn ook zakelijke zorgen geuit, bijvoorbeeld over de vraag of er via dit soort overeenkomsten belangrijke Nederlandse kennis en kunde ongewenst naar China verdwijnt. Dat meldt NOS.nl.

Ook contacten leggen in China?

Bereid je alvast voor

3. Hoverboards uit de handel genomen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 30 hoverboards onderzocht. Deze vertoonden alle 30 ernstige tekortkomingen. Wanneer dit gebeurt draagt de NVWA de betrokken fabrikanten, importeurs en distributeurs op hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit betekent dat zij de producten uit de handel moeten nemen. Ook moeten zij de afnemers en consumenten zo snel mogelijk op de hoogte. Wanneer je producten van buiten de Europese Economische Ruimte (EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) importeert, draag jij als importeur de volledige aansprakelijkheid. De wet beschouwt jou dan als fabrikant. Iets om rekening mee te houden wanneer je contracten sluit.

Ook importeur?

Houd rekening met de producteisen bij import

4. EU en Singapore ondertekenen vrijhandelsverdrag

Op 19 oktober ondertekenden de EU en Singapore een handelsovereenkomst en een investeringsbeschermingsovereenkomst (IBO). Het handelsverdrag zorgt onder andere voor afschaffing van bijna alle douanetarieven en openstelling van de markt voor diensten als telecommunicatie, milieudiensten en engineering. Binnen de IBO behouden beide verdragspartners het recht om hun eigen doelstellingen rond volksgezondheid, veiligheid en milieu na te streven. Het Europees Parlement moet de overeenkomsten nog goedkeuren. Voor de IBO is aanvullend nog goedkeuring per EU-lidstaat nodig. Mogelijk dat de handelsovereenkomst volgend jaar in werking treedt.

Meer weten?

Lees de tekst van beide overeenkomsten

5. Belgische betaalt boete voor Frans water

De Belgische douane beboette een Belgische vrouw voor het kopen van teveel water in Frankrijk, zo meldt het AD. Omdat de prijs van water in Frankrijk lager is dan in België kopen veel Belgen water bij hun zuiderburen. De Belgische douane vermoedde dat de vrouw de 70 pakken van 6 literflessen water zou gebruiken voor commerciële doeleinden. Dit leverde haar een boete van 414 euro op. Zolang je kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik inkoopt is er niets aan de hand. Maar voor grotere hoeveelheden moet je belasting betalen in de EU-lidstaat van invoer. In Nederland betaal je aan de douane verbruiksbelasting bij de invoer van alcoholvrije dranken als mineraalwater. Op de invoer van alcoholhoudende producten zoals bier en wijn betaal je accijnzen.

Plannen om bier of wijn te importeren?

Dit zijn de aandachtspunten

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?