Update internationaal september

Actueel nieuws over internationaal zakendoen. Deze maand: zakendoen met Duitsland, het International Business Platform, documenten bij export, een online tool met vrijhandelsakkoorden en de handel in mini-Eiffeltorentjes.

1. Nederland blijft belangrijke handelspartner voor Noordrijn-Westfalen

In het eerste half jaar exporteerde Noordrijn-Westfalen 3,4% meer dan dezelfde periode van 2017. De in Nederland geïmporteerde goederenwaarde bedroeg 10,5 miljard euro. Met deze voorlopige cijfers van het Bureau voor de Statistiek van de deelstaat blijft Nederland het belangrijkste exportlandland. Nederland importeert niet alleen uit Noordrijn-Westfalen, maar exporteert nog meer. Van januari tot juni 2018 bedroeg de geëxporteerde goederenwaarde 21,5 miljard euro. Een stijging van 15,9% ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Hiermee staat Nederland in de top van de belangrijkste leverancierslanden van de regio. Wil jij ook zakendoen in Duitsland? Bereid je dan goed voor.

Zakendoen met Duitsland

Wat komt daarbij kijken?

2. Nieuw internationaal business platform

Met het KVK International Business Platform leg je gratis en eenvoudig contact met andere ondernemers. Dit nieuwe online platform brengt relaties tot stand tussen ondernemers in binnen- en buitenland. Een interessant platform voor ondernemers die actief internationaal ondernemen. Zowel voor importeurs en exporteurs van producten en diensten als voor bedrijven werkzaam in traditionele of innovatieve sectoren. Zonder bemiddeling van (netwerk) organisaties of adviseurs breid je jouw netwerk snel en gemakkelijk uit. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan snel aan.

KVK International Business Platform

Ontdek nieuwe kansen in het buitenland

3. Handige poster met documenten bij export

Stuur je goederen naar het buitenland? Dan krijg je te maken met verschillende documenten. Welke dat zijn verschilt per product, vervoersvorm en bestemmingsland. Zonder de juiste documenten loop je het risico dat jouw klant de producten niet (op tijd) ontvangt. De poster ‘Documenten bij export’ van evofenedex geeft een overzicht van documenten die je mogelijk nodig hebt als je goederen exporteert. In vier fasen (koopovereenkomst, export, transport, import in bestemmingsland) zie je waar jij als exporteur rekening mee moet houden en welke documenten je eventueel nodig hebt.

Geen exporteur maar importeur?

Overzicht van mogelijke importdocumenten

4. Database met oorsprongsregels en handelsverdragen

Niet alleen de EU maar ook veel andere landen sluiten Free Trade Agreements (FTA’s) met elkaar. De Rules of Origin Facilitator maakt deze verdragen inzichtelijk. Met dit online hulpmiddel vind je ook op goederencode (HS-code) niveau de tarieven van invoerrechten en de oorsprongsregels. Oorsprongsregels bepalen het land van oorsprong van een product. Dit is belangrijk omdat producten die de oorsprong dragen van het ene verdragsland in aanmerking komen voor een verlaging van invoerrechten in het andere verdragsland. De site laat ook zien welke oorsprongscertificaten je daarvoor nodig hebt.

Welke vrijhandelsakkoorden zijn (nog niet) in werking?

Je vindt het in de Rules of Origin Facilitator

5. Illegale handel in mini-Eiffeltorentjes

In Frankrijk is een bende opgerold die mini-Eiffeltorentjes verkocht aan toeristen. Daarbij zijn circa duizend dozen met Eiffeltorentjes in beslag genomen met een geschatte straatwaarde van 800.000 euro. De bende voerde de miniatuur torentjes op grote schaal in. Vervolgens verkochten illegalen de souvenirs aan toeristen. NU.nl meldt dat de bende zeer systematisch opereerde. De Franse politie arresteerde negen mensen.

Legaal internationaal zakendoen?

Juridische zaken bij internationaal ondernemen

In het nieuws

Wat verscheen er afgelopen tijd over internationaal ondernemen in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?