De Duitse Kamer van Koophandel

Net als in Nederland heeft Duitsland eigen Kamers van Koophandel. De bekendste en grootste zijn de ‘Industrie- und Handelskammern’ (IHK's). Wil je jouw zakelijke activiteiten uitbreiden naar Duitsland? Dan kunnen de IHK’s je van nuttige informatie voorzien. De Nederlandse en Duitse Kamers van Koophandel vormen een sterk netwerk voor ondernemers. Via de adviseurs van de Nederlandse KVK leg je snel contact met de juiste contactpersonen in Duitsland.

Wat doet een Duitse Industrie- und Handelskammer eigenlijk?

De Industrie- und Handelskammern (IHK’s) en de Handwerkskammern voor ambachtelijke bedrijven ondersteunen ondernemers en starters met maatregelen en verschillende dienstverlening voor het thema ondernemen. Als aanspreekpunt voor vooral kleine en middelgrote ondernemingen zijn zij een bron van informatie over nieuwe wet- en regelgeving, over de vele regels op het gebied van milieubescherming, nieuwe ontwikkelingen in het belastingrecht, arbeidsrecht, handels- en commercieel recht enzovoort. Daarnaast houdt de IHK de conjunctuur en de concurrentiepositie in de gaten. Ook informeert zij over financieringsmogelijkheden en subsidieprogramma‘s. De IHK is aanspreekpartner voor alle vragen over het thema beroepsonderwijs, is organisator van daaraan verbonden netwerken en uitdrager van moderne kwalificatiemaatregelen. Het beheer van het handelsregister behoort dus niet tot de taken van de Duitse KVK.

Bewijs van inschrijving

In Duitsland heet een KVK-uittreksel een ‘Auszug’ (Mitgliederbescheinigung). Deze vraag je aan bij de regionale Industrie- und Handelskammer of Handwerkskammer waar het bedrijf (het ‘Gewerbe’) is gevestigd. Via Registers in Europa raadpleeg je de Duitse registers. Hier controleer je ook of een Duits bedrijf echt staat ingeschreven.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met KVK. Bel een adviseur: 088 585 22 22.

Heeft deze informatie je geholpen?