Marketing

Vind opdrachten via online marktplaatsen

Als je opdrachten zoekt, vind je deze vaak via je eigen netwerk, promotie of (online) marketingactiviteiten. Een andere optie, waar steeds meer mensen gebruik van maken, zijn online marktplaatsen. Dit zijn online platforms waar zzp’ers en opdrachtgevers elkaar vinden.

Op deze online marktplaatsen kom je gemakkelijk in contact met andere zzp'ers en opdrachtgevers. Zo kun je aan jouw netwerk bouwen. Misschien krijg je via collega-zzp’ers wel opdrachten, omdat zij al vol zitten of een opdracht alleen niet aankunnen.

Waar vind ik een online marktplaats?

De diversiteit is groot. Denk aan marktplaatsen per regio of per type activiteit. Bijvoorbeeld klussen in en om het huis of voor interim-professionals. Online marktplaatsen zijn soms gratis, en soms moet je betalen.

Met behulp van zoekmachines vind je de voor jou bruikbare online marktplaatsen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de zoektermen ‘freelance’, ‘zzp’, ‘online marktplaats’ en ‘opdracht’. Probeer vooral ook zoektermen toe te voegen specifiek voor jouw vak. Ook op vacaturesites zijn soms opdrachten voor zzp’ers te vinden.

Voorbeelden van marktplaatsen voor zzp’ers in Nederland zijn: Freelancer.nl, Werkspot, Hoofdkraan.nl, Freelance.nl, Twago.com, Lancelots, Marktplaats.nl, Indeed en Planet Interim.

Zo registreer je jezelf

Op een online marktplaats plaatsen opdrachtgevers hun opdracht en zoeken meteen naar geschikte en beschikbare zelfstandigen. Andersom kun jij zelf op zoek gaan naar een opdracht of jezelf aanbieden. Overweeg je een online marktplaats te gebruiken? Ga als volgt te werk:

  1. Registreer jezelf op de online marktplaats. Stel je voorkeuren in en ontvang automatisch opdrachten in je mailbox.
  2. Maak een scherp profiel met een duidelijke beschrijving van jouw werkzaamheden en ervaring.
  3. Beschrijf specifiek welke opdrachten je zoekt en wanneer je beschikbaar bent.

5 onderdelen van een scherp profiel

  • Een beschrijving van je werkzaamheden, ervaring en sterke punten
  • Een professionele foto van jezelf
  • Een verwijzing naar je website
  • Een verwijzing naar je zakelijke social media
  • Referenties van opdrachtgevers

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.

Annelies den Breejen

Als KVK-adviseur en zzp-specialist coördineer ik de maandelijkse nieuwsbrief KVK-nieuws voor zzp’ers. Op KVK.nl schrijf ik interviews en artikelen over zzp-onderwerpen, wet- en regelgeving en veilig ondernemen.

InspiratiePage