Marketing

Zo is acquisitie succesvol, 7 methoden

Met acquisitie probeer je potentiële klanten te bereiken en opdrachten binnen te halen. Bij koud acquireren benader je onbekenden. Bij warme acquisitie mensen die je al kent. 7 online en offline methoden voor het werven van nieuwe klanten en 4 extra tips om dit online te doen.

Voordat je van start gaat met acquisitie heb je jouw verkoopverhaal, website en socialmediakanalen op orde.

7 acquisitiemethoden

Bij het doen van acquisitie kun je een combinatie van onderstaande methoden toepassen. Welke het beste past, is afhankelijk van jouw situatie.

1. Netwerken

Bij netwerken richt je je op het leggen van contact. Dit kan op allerlei momenten. Bijvoorbeeld tijdens netwerkbijeenkomsten, congressen en seminars en zelfs tijdens het reizen of op een verjaardag. Met jouw persoonlijke verhaal zorg je voor een effectieve introductie.

Wanneer je van iemand contactgegevens ontvangt, kun je later zelf het initiatief nemen en ben je niet afhankelijk van die ander. Zelf met visitekaartjes strooien is minder effectief. Vraag bij nieuwe relaties of zij het op prijs stellen dat je hen nog eens benadert.

Voor het actueel houden van je netwerk kun je regelmatig contact houden met bestaande en nieuwe relaties. Deel bijvoorbeeld interessant nieuws en zinvolle websites of introduceer hen bij mensen in je eigen netwerk. Hiermee creëer je een vertrouwensband, waardoor zij ook sneller opnieuw contact met jou zoeken.

2. Online acquisitie door leadgeneratie

Een lead is een potentiële klant die interesse toont in jouw product of dienst. Met leadgeneratie maak je een potentiële klant geïnteresseerd in jouw aanbod met als doel je product verkopen of opdrachten binnenhalen. Dit proces verloopt vaak in verschillende fasen van koude lead naar warme lead.

Voorbeelden van leadgeneratie:

 • Een bericht op je website, blog en social media over een onderwerp dat aansluit bij jouw product of dienst en tegelijkertijd bij de interesse van je netwerk. Met als doel meer websitebezoek, contactgegevens verzamelen of meer zichtbaarheid op social media.
 • Een invulveld op je website om een telefoonnummer achter te laten voor een terugbelverzoek, abonnee te worden op de nieuwsbrief of een whitepaper te ontvangen op een e-mailadres.
 • Een e-mail naar je klantenbestand met interessante informatie over je gedeelde interesse en met een aanbieding.

3. Klanten en opdrachten via social media

Op social media zijn je lezers zelf ook actief; ze liken, delen en posten. Hierdoor kan je naamsbekendheid groeien en leiden tot nieuwe opdrachten of klanten. Welk social media kanaal je gebruikt is afhankelijk van jouw aanbod en doelgroep. Voor zzp’ers is het professionele netwerk van LinkedIn interessant, voor detailhandel en webshops kan juist Pinterest, Facebook of Instagram beter werken.

2 voorbeelden voor het inzetten van social media:

 1. Schrijf posts, blogs, ga vloggen en deel je nieuws. Hierdoor vergroot je niet alleen je naamsbekendheid, potentiële klanten kunnen ook op je reageren en contact met je zoeken. Daarnaast kun je proactief contact zoeken met degene die op je bericht reageert.
 2. Lees en reageer. Op social media kan je veel informatie vinden en een netwerk opbouwen. Volg mensen die interessant zijn in je branche en kijk naar wat ze te zeggen hebben.

4. Pitchen

Voordat je gaat acquireren, heb je jouw verkoopverhaal op orde. Hiervoor kun je de essentie van je product of dienst verwerken in je verkooppitch.

 1. Wat doe je?
 2. Voor wie doe je het?
 3. Waarmee onderscheid jij jezelf?

Met een pitch introduceer je jouw aanbod zo duidelijk mogelijk. Een pitch is tijdsgebonden, beperk je daarom tot de belangrijke punten en stem die goed af op jouw doelgroep. Een goede ijsbreker kan je daarbij helpen. Als je de aandacht hebt getrokken, kun je op het probleem focussen. Daarna introduceer je jouw oplossing en leg je uit wat jou onderscheidend maakt. Probeer af te sluiten met een concreet actiepunt. Vraag of je binnenkort contact kunt zoeken.

5. Free publicity en public relations (pr)

Door free publicity en pr krijg je gratis aandacht voor je bedrijf. Een goed netwerk en de gunfactor zijn onderdeel van een free publicity- of pr-strategie. Dit kost energie, tijd en voorbereiding dus helemaal gratis is het niet.

Voorbeelden van free publicity en pr.

 • Maak een persbericht of een vlog en stuur dit naar persrelaties. Zoals een verhaal over iets wat je hebt gedaan en maatschappelijk relevant is voor jouw doelgroep. Je kan ook een ludiek idee uitwerken, mail dan vooraf een aankondiging naar persrelaties zodat ze erbij zijn wanneer je het idee uitvoert.
 • Houd als expert een presentatie op een event waar jouw doelgroep komt en waarin je jouw expertise laat zien.
 • Stuur je product naar social influencers die zich op jouw doelgroep richten. Ga een zakelijke relatie met hen aan voor de lange termijn. Organiseer een event voor bloggers of influencers dat past bij je product.

6. Online platforms

Op online platforms vinden vooral zzp’ers en opdrachtgevers elkaar. Opdrachtgevers plaatsen hun opdracht en zoeken naar geschikte en beschikbare zelfstandigen. Andersom kun je hier als zzp’er op zoek gaan naar een opdracht of jezelf aanbieden. Jezelf presenteren op een platform is een vorm van online acquisitie. Voorbeelden van marktplaatsen voor zzp’ers in Nederland zijn: Freelancer.nl, Werkspot, Hoofdkraan.nl, Freelance.nl, Twago.com, Lancelots, Marktplaats.nl, Indeed, Planet Interim en KVK Connect.

7. Telefonische acquisitie

Telefonisch contact is een acquisitiemethode om leads te verkrijgen of op te volgen. Probeer de juiste persoon aan de lijn te krijgen op het tijdstip dat hem uitkomt. Met een goede voorbereiding heb je voor jouw verhaal zo min mogelijk tijd nodig. Neem bij de opvolging het initiatief, zorg dat je potentiële klant weinig moeite hoeft te doen. Geef niet te snel op, en toon begrip als het even niet uitkomt. Vaak zijn meerdere contactmomenten nodig om je doel te bereiken.

4 tips voor online acquisitie

 1. Verkoopverhaal en online uitingen sluiten op elkaar aan
  Je komt geloofwaardiger over wanneer je online hetzelfde uitstraalt als bij je pitch of aan de telefoon. De persoon voor wie je de pitch houdt kan bijvoorbeeld tegelijkertijd je socialmediakanalen of je website bekijken.

 2. Reviews en aanbevelingen beschikbaar
  Hoe mooi je het zelf ook kan vertellen, de ervaringen van anderen zijn voor de consument ook van belang bij een definitieve keuze. Onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat zien dat klanten steeds vaker reviews raadplegen als ze zich oriënteren op een aankoop. Ben je net gestart en heb je nog geen klanten? Laat je product of dienst dan (gratis) testen en vraag om feedback.

 3. Ben vindbaar via online zoekmachines
  Vinden klanten jou gemakkelijk of kan dit beter? Deze tips helpen je om je bedrijf beter vindbaar te maken.

 4. Houd rekening met privacy en wetgeving
  Let op de privacywetgeving en de Telecommunicatiewet wanneer je gegevens verzamelt, gebruikt of verwerkt. Dit geldt voor offline en online acquisitie. Maak onderscheid tussen bedrijfsgegevens en persoonsgegevens.

Acquisitie in de praktijk

De ene acquisitiemethode sluit de andere niet uit. Vaak werkt een combinatie versterkend. Voor een zzp’er in de IT-adviespraktijk kan een combinatie van bloggen op LinkedIn en een expertpresentatie (free publicity) goed werken. Voor een dienstverlener kan juist netwerken en telefonische opvolging het meeste opleveren. Er is geen goed of fout. Kies vooral die strategie, die het beste bij jou, jouw bedrijf en je doelgroep past.

Hoe vind je nieuwe opdrachten? Hoe maak je van koude acquisitie warme contacten? Gebruik hiervoor de KVK Connect app.
Juliëtte Geers

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over online marketing, digitalisering en online klanten bereiken. Ik schrijf voor KVK.nl en KVK-nieuwsbrieven. Volg mij op social media voor enthousiaste posts over deze onderwerpen.

InspiratiePage