Marketing

Zorg voor meer trouwe klanten met een loyaliteitsprogramma

Zegels van de supermarkt. Een stempel van de koffietent. Spaarpunten bij een webshop. Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe je klanten aan je bedrijf kunt binden. Deze beloningssystemen noem je ook wel loyaliteitsprogramma's. En ze werken, want klanten geven aan vaker terug te komen bij winkels met loyaliteitsprogramma’s. Maar waar begin je? Een stempelkaart of toch een lidmaatschap? Ontdek wat het beste bij jouw onderneming past. En zet je eigen loyaliteitsprogramma op met de tips van Flyeralarm.

Nieuwe klanten werven kost meer dan aan bestaande klanten verkopen. Uit onderzoek blijkt dat 81% van de consumenten haar geld liever uitgeeft bij bedrijven met een loyaliteitsprogramma of beloningssysteem. Het merendeel zegt daarnaast eerder geneigd te zijn om positieve ervaringen over deze bedrijven te delen.

Je opties

Beloningssystemen kun je grofweg opdelen in twee categorieën: sparen en een lidmaatschap.

Punten sparen

Punten sparen is een klassieker. Wie kent immers niet de zegels van Douwe Egberts? Sparen kan in allerlei vormen, van een stempelkaart tot stapelkortingen.

SushiPoint beloont haar bij iedere sushibestellingen : Eén euro is één punt. Klanten kunnen hun gespaarde punten inleveren voor sushi. Pizza Beppe heeft een vergelijkbaar beloningssysteem. Voor elke euro die je uitgeeft, krijg je punten. Die kun je inwisselen voor pizza, maar je kunt ook doorsparen voor een Pizza Masterclass trip naar Napels.

Ook goed om te weten: 61% van de millennials (de generatie geboren tussen 1982 en 1999) geeft aan dat ze hun gespaarde beloningen liever aan een goed doel geven dan aan zichzelf besteden. Een voorbeeld van een onderneming die daarop inspeelt is bierbrouwerij Bird Brewery. Zij verbindt de verkoop van haar producten aan concrete acties die de wereld groener maken. Voor elke liter bier die ze verkopen via een select aantal partners, planten zij een boom. Zo genieten klanten niet alleen van een lekker biertje, maar doen ze tegelijkertijd iets terug voor de natuur.

Lidmaatschap

Bij lidmaatschap krijgen klanten voor een vast bedrag per maand of jaar meer korting. Het voordeel van een lidmaatschap is dat het een hogere mate van betrokkenheid geeft omdat er vanuit twee kanten een toezegging is.

Zo koop je bij American Book Center voor zeven euro per jaar een Booklover Card. Je krijgt daarmee in de fysieke winkel altijd 10% korting. Leden van de Paradiso Vinyl Club ontvangen naast releases en korting op concerten, 10% korting in de muziekwinkel Concerto.

Kiezen

Welk beloningssysteem je kiest is afhankelijk van wat je als bedrijf aanbiedt. Heb je een winkel waar veel mensen telkens kleine bedragen afrekenen? Dan is een stempelkaart een goede start. Heb je een product of dienst waar klanten minder vaak kopen, maar wel voor een groter bedrag? Dan is een lidmaatschap waar mensen continu voordeel kunnen halen de beste optie.

Kijk wat bij jouw bedrijf past en waar je klanten behoefte aan hebben. Twijfel je? Schroom niet om ze dit gewoon te vragen. Je kunt altijd klein beginnen met een simpele stempelkaart en het later uitbreiden met specifieke spaaracties of speciale producten.

3 tips voor een succesvol loyaliteitsprogramma

Hoe zorg je ervoor dat je beloningssysteem echt een succes wordt? Flyeralarm is een grote online drukkerij die herhaalbezoek bij klanten stimuleert met een loyaliteitsprogramma: de Flyeralarm Club. Ze delen drie tips die je helpen bij het opzetten of aanpassen van jouw loyaliteitsprogramma.

1. Zet loyale klanten op de eerste plek

Behandel je bestaande klanten met respect en waardering, anders komen ze niet terug. Beloningssystemen lokken nieuwe klanten, maar zijn vooral bedoeld om bestaande klanten te behouden. Heb je een leuke actie of aanbieding? Denk dan niet alleen aan het werven van nieuwe klanten. Bedenk vooral hoe je een stapje extra zet voor je bestaande klanten. Geef ze extra’s, premium service en beloon ze voor hun loyaliteit. En heel belangrijk: laat zien dat je dat doet. Zo weten andere klanten ook wat je biedt, zien ze wat ze missen en willen ze dezelfde extra’s. Op die manier kan een programma voor bestaande klanten ook nieuwe klanten lokken.

Met de Flyeralarm Club staan loyale klanten van Flyeralarm op de eerste rij. Het bedrijf biedt niet alleen korting, maar geeft ook allerlei Masterclasses die exclusief zijn voor leden.

2. Houd het simpel

Maak je beloningssysteem niet te complex, met extra korting zus of bonuspunten zo. 61% van de consumenten geeft aan de meeste loyaliteitsprogramma te ingewikkeld te vinden. Dit zorgt er sneller voor dat je de klant in verwarring brengt en het lijkt alsof het je alleen maar om het verhogen van je omzet gaat. Houd het daarom simpel.

Flyeralarm geeft clubleden de hoogste korting: zij betalen driehonderd euro per jaar en krijgen dan 15% korting op al het drukwerk. Een eenvoudig sommetje leert dat het voordeel al begint als ze voor tweeduizend euro aan drukwerk per jaar bestellen.

3. Blijf eraan werken

Hoe succesvol je programma ook is, je moet eraan blijven werken. Dus zorg op tijd voor nieuwe acties, relevante contactmomenten of andere voordelen. De Flyeralarm Club doet dit door continue events en masterclasses te organiseren. Blijf daarom in contact staan met je klant, pols hun behoeften en kijk vervolgens hoe je erop in kunt spelen.

Read this article in English

Meer weten over marketing- en groeivraagstukken? Kijk naar andere artikelen over marketing en groei op deze verzamelpagina.
Amber Kuipers

Ik schrijf over marketing, personeel en digitalisering. Van marketing met een klein budget tot aan het gelukkig houden van je personeel: ik leg je graag uit hoe je dat doet en hoe je het inzet voor de groei van je bedrijf.

InspiratiePage
Marketing en personeel