Gespot in december: brighthack, verplicht pensioenfonds en bezwaar tegen nieuwe arbeidswet

Onze selectie van nieuwsberichten over mkb-zaken in december 2018: winnaars BrightHack werken vinding verder uit, verplicht pensioenfonds en de bezwaren tegen nieuwe arbeidswet.

1. BrightHack-winnaars aan de slag met uitvoeren van hun ideeën

Een digitaal polsbandje dat de lange wachttijden bij de Eerste Hulp verkort is een van de prijswinnaars van de BrightHack 2018. Het team kreeg een bedrag van 12.500 euro om hun oplossing verder uit te werken. Ook krijgt het team een coachingworkshop ter waarde van 1.000 euro. In totaal werd er tijdens de finale een prijzenpot van ruim 60.000 euro vergeven. De hackathon was een initiatief van KVK en Brightlands Smart Services Campus in samenwerking met Young Creators. De Nationale Politie, Provincie Limburg, Zuyderland en KVK leverden de opdrachten. De deelnemers werden in hun uitdagingen bijgestaan door experts van grote partijen zoals Accenture, Conclusion, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de track sponsors (Bron: Innovation Origins).

Sta je ook in de startblokken om je idee uit te voeren?

Gebruik het KVK e-book Productontwikkeling

2. De valkuil van het verplichtgesteld pensioenfonds voor (kleinere) werkgevers

Sommige werkgevers zijn verplicht hun pensoen te regelen bij een bedijfstakpensioenfonds. Vaak hebben kleine(re) werkgevers dat niet in de gaten gehad waardoor ze nu voor een grote financiële strop komen te staan. Daarvoor waarschuwt Accountant.nl. Zij moeten met terugwerkende kracht premie betalen als zij als niet-aangeslotenen ontdekt worden. Dat ontdekken kan lang duren omdat persioendfondsen niet verplicht zijn om niet-aangesloten werkgevers actief op te zoeken. Het zal j emaar gebeuren dat je met terugwerkende kracht van tien jaar of meer alsnog moet aansluiten.

Zeker weten of jouw bedrijf bij een verplicht fonds moet aansluiten?

Deelnemen aan een pensioenfonds

3. Ondernemers boos op arbeidswet

Brancheorganisaties overhandigden in december een manifest tegen het wetsvoorstel Wet Arbeidmarkt in Balans (WAB) aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die nieuwe wet is onder andere bedoeld om de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner te maken. Een van de gevolgen is dat flexwerkers duurder worden voor werkgevers. En daar is niet iedereen blij mee (Bron: rtlnieuws.nl).

Weet jij of je in 2019 personeel aanneemt?

Wel of geen personeel

4. Met nieuwe app haal je belastinggeld terug

Begin 2019 komt de Belastingdienst met een app die het simpeler maakt om de zogeheten middelingsregeling te gebruiken. Dat meldt brancheorganisatie TLN. Dat is goed nieuws voor ondernemers: nu laten zij nog veel geld liggen omdat ze die regeling niet gebruiken.

Zelf minder belasting betalen? Gebruik fiscale reglingen en aftrekposten

Gebruik fiscale regelingen en aftrekposten

5. Mkb'ers kunnen dag en nacht extra kapitaal aantrekken

Ondernemers krijgen via een online handelsplatform binnen Rabobank toegang tot nieuwe financiering. Via het Amsterdamse beurshandelsplatform Nxchange kunnen vooral mkb-bedrijven extra kapitaal aantrekken, meldt De Telegraaf. De financiering loopt via een beurs die dag en nacht open is en actuele koersen afgeeft. De bank combineert deze financiering met een lening of krediet.

Ben je in 2019 ook op zoek naar geld voor je plannen?

Selecteer dan de juiste financieringsvorm

Gespot in...

Hoe kwamen mkb-zaken de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?