Gespot in november: ondernemersvertrouwen blijft hoog, mkb in trek en jaarrekeningen

Onze selectie van nieuwsberichten over mkb-zaken in november: ondernemersvertrouwen blijft hoog, mkb in trek, minder kosten voor kleine vorderingen, MKBDoorstart en minder stipt met jaarrekeningen deponeren.

1. Ondernemersvertrouwen nog steeds hoog

Voor het achtste kwartaal op rij bevindt het ondernemersvertrouwen zich boven de 10. In het eerste kwartaal van 2018 bereikte het met 18,9 het hoogste niveau sinds de start van de meting in 2008. De ontwikkelingen van het ondernemersvertrouwen ten opzichte van het vorige kwartaal verschilt per sector (Bron: Ondernemersplein.nl).

Wil je weten hoe jouw sector vertrouwt op de toekomst?

De Conjunctuurenquete geeft je antwoord

2. Ondernemers minder stipt met deponeren jaarrekeningen

Slechts 43% van de bedrijven heeft de jaarrekening over 2016 bij KVK gedeponeerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Financiële Dagblad op basis van gegevens van Company.info. Het percentage is in vergelijking met het voorgaande jaar met vier procent gedaald. Ondernemers moesten de jaarrekening dit jaar voor het eerst in twaalf maanden in plaats van dertien maanden deponeren. Zouden we naar de oude termijn kijken, dan was het aantal bedrijven hetzelfde als in het voorgaande jaar.

Laat je niet verrassen en deponeer op tijd de jaarrekening van je bv

Deponeren doe je zo

3. Ondernemer betaalt minder voor kleine vorderingen

Minister Dekker (Rechtsbescherming, VVD) verlaagt de griffierechten voor kleine handelsvorderingen tot 5.000 euro met ruim eenderde. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van VNO-NCW, MKB Nederland, advocaten en de Raad voor de Rechtspraak, de organisatie voor de rechterlijke macht in Nederland. Dat schrijft Dekker in een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd (Bron: NRC.nl).

Wat kun je doen als je klant je factuur niet betaalt?

Volg het stappenplan

4. Het mkb is erg gewild

Bedrijfsovernames zijn booming. Dat meldt Brisk Magazine. Sinds de economie na de crisis weer is aangetrokken, wisselen steeds meer bedrijven van eigenaar. De manier waaróp dat gebeurt kan, door gebrek aan ondersteuning, stukken beter. Dit stelt Lex van Teeffelen. Van Teeffelen is als lector Financieel-Economische Advisering al jaren gespecialiseerd in alles wat met bedrijfsovernames te maken heeft.

Vergroot een geslaagde overname

Een overnameadviseur neemt je bij de hand

5. MKBDoorgaan.nl helpt 1.000 ondernemers

De landelijk werkende non-profit stichting MKBDoorgaan.nl (voorheen MKB Doorstart) bereikte een mijlpaal. Zij hielp 1.000 ondernemers, aldus Eufin.nl. De stichting helpt ondernemers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die ondersteuning nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

Herken je deze fase in jouw bedrijf?

Vraag gerust om hulp

Gespot in...

Hoe kwamen mkb-zaken de vorige maanden in het nieuws? Lees het in:

Heeft deze informatie je geholpen?