Midden- en kleinbedrijf

Gespot! Nieuws voor mkb'ers

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 10 sep 2019
  • 3 min lezen
De belangrijkste nieuwtjes voor jou als mkb'er.

Gevolgen stikstofbesluit groter dan gedacht

5 september 2019 - De manier waarop we in Nederland de stikstofuitstoot van bouwplannen in de buurt van natuurgebieden compenseren, kan de prullenbak in. Dat bepaalde de Raad van State drie maanden geleden. Sindsdien zijn geen nieuwe bouwvergunningen verleend. Nu blijkt dat zeker 18.000 projecten in de wacht staan meldt nrc.nl. Denk aan woningbouw en plannen voor snelwegverbreding. Gemeenten wachten op een nieuwe rekenmethode, maar de komst daarvan is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Omgevingsvergunning: bouwen en verbouwen

Tempo verduurzaming kantoren moet omhoog

2 september 2019 - Op 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland energielabel C of beter hebben. Met het huidige tempo van verduurzaming lukt dat niet blijkt uit onderzoek van Calcasa. 40% van de kantoorpanden voldoet, maar een oppervlakte van 30 miljoen vierkante meter heeft nog een slag te maken.

Maak je bedrijfspand energiezuinig

200 miljoen voor vergroening mkb

28 augustus 2019 – Mkb’ers die willen investeren in zonne- of windenergie of hun gebouw energiezuinig willen maken, kunnen aankloppen bij de bank voor een goedkope lening. Vanaf september heeft ING 200 miljoen euro beschikbaar meldt RTLZ.nl. Het geld komt van de Europese Investeringsbank (EIB) zodat bedrijven een rentekorting van 0,3 procent krijgen.

Energiebesparing binnen het mkb

Toename fraude met QR-code

12 augustus 2019 - De nieuwe manier van internetoplichting, QR-codefraude, komt steeds vaker voor. Bij de Fraudehelpdesk komen wekelijks tientallen aangiftes binnen. Criminelen laten slachtoffers een blokjescode scannen met een mobiele telefoon of tablet. Daarmee proberen zij toegang te krijgen tot hun bankrekening. Lukt dat? Dan plunderen de oplichters de rekeningen (Ad.nl).

Een hacker gaat niet op vakantie, 5 tips

Flink meer overnames in bouw- en installatiebranche

25 juli 2019 - Het aantal fusies en overnames in de bouw- en installatiebranche is in het eerste kwartaal van 2019 met 25 procent gestegen tot 165, bericht Cobouw. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral middelgrote en grote aannemers kopen bedrijven omdat ze personeel nodig hebben, zowel in de uitvoering als op kantoor. Ze willen hun vaste opdrachtgevers geen ‘nee’ verkopen en minder afhankelijk zijn van de flexibele schil. Metsel- en timmerbedrijven zijn populair. Net als installateurs, stukadoors en tegelzetters. Ook kleine aannemers met goede werkvoorbereiders, projectleiders, uitvoerders en ander uitvoerend technisch en administratief personeel zijn in trek.

KVK Gids voor bedrijfsverkoop

Keurmerk verbetert financieringsadvies mkb

9 juli 2019 - Uit een verkennend onderzoek van Stichting MKB Financiering komt een keurmerk voor financieringsadviseurs naar voren, meldt Accountant.nl. Mogelijk is dit de aanzet voor een beroepsgroep van financieringsadviseurs. De vele veranderingen in het financieringslandschap was de reden voor het onderzoek. Mkb-financieringsadviseurs, ondernemers, opleiders en financiers zien zowel een keurmerk als een beroepsgroep wel zitten. Toezichthouders vinden de markt rijp voor een keurmerk voor mkb-financieringsadviseurs. Kwalitatief onderscheiden richting ondernemers en financiers is hierbij het uitgangspunt.

Toezicht en gedragscodes mkb-financiering

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage