Midden- en kleinbedrijf

Gespot! Nieuws voor mkb'ers

  • Nieuws
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 20 dec 2019
  • 3 min lezen
  • 530
De belangrijkste nieuwtjes voor jou als mkb'er.

Bouw groeit licht ondanks stikstof

5 december 2019 - De bouwproductie groeit in 2019 naar verwachting met 5%. Dat is de hoogste groei van alle sectoren in Nederland. De bouwproductie groeit in 2020 nog licht, ondanks de stikstof- en pfas-problematiek. Dit meldt accountant.nl op basis van cijfers van ING. De infrasector kampt in 2020 waarschijnlijk wel met krimp. Daar zijn de problemen met pfas en stikstof het grootst.

Stikstof in de bouw: het kan naar nul

SLIM-subsidie voor leren en ontwikkelen

12 november 2019 - Vanaf maart 2020 kunnen mkb'ers aanvragen voor SLIM-subsidie indienen. Daarmee kunnen ze bedrijfsschool oprichten, loopbaanadvies voor werknemers krijgen of vaardigheden van werknemers up to date houden. Dat maakte minister Koolmees reent bekend (accountant.nl). SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Bedrijven kunnen tot wel 24.999 euro subsidie krijgen voor leren en ontwikkelen. Ook voor mkb-ondernemers die investeren in mbo-opleidingen via de derde leerweg is er goed nieuws: de SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerweg-traject.

Personeel en subsidies

Halvering wettelijke betaaltermijn grootbedrijf aan mkb

12 november 2019- Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische zaken constateert dat grote bedrijven het mkb nog steeds laat betalen. Ze laat een evaluatieonderzoek uitvoeren naar de werking van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven. Daarin is nu een maximale betaaltermijn van 60 dagen geregeld. De staatssecretaris wil deze termijn terugbrengen naar 30 dagen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer (bron: Ministerie EZK).

Stappenplan klant betaalt factuur niet

MKB-toets: praat mee over nieuwe wetgeving

8 november 2019 - De MKB-toets is een manier om als mkb’er mee te praten over nieuwe wetgeving. Ondernemers kunnen in een panel op basis van hun praktijkervaring hun mening geven over de werkbaarheid en regeldruk van voorgenomen regels. Dit instrument wordt door de overheid steeds meer toegepast, maar heeft geen kans van slagen als ondernemers niet deze kans grijpen om mee te praten. Ondernemers, die willen meedoen aan zo’n panel, kunnen zich aanmelden via: bureau@mkb.nl (bron: Rijksoverheid).

Wetten en regels

Meer ondernemers staan open voor bedrijfsverkoop

3 november 2019 - 70% van de ondernemers vindt het nu een goed moment om het bedrijf te verkopen. Door angst voor een mogelijke recessie, staan meer ondernemers open voor verkoop. De toename in verkoopbereidheid volgt na twee jaren van dalingen. Dit concludeert overnamespecialist Marktlink na een onderzoek onder ruim tweehonderd mkb-bedrijven met tussen de tien en tweehonderd werknemers (fd.nl). Ondernemers hopen met een snelle verkoop een waardedaling van hun bedrijf voor te zijn.

KVK Gids voor bedrijfsverkoop

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage