"Er is best wat te winnen"

Mkb-krediet door de ogen van Roy Spit


Roy Spit, directeur van kredietverstrekker Qredits volgt het financieringslandschap op de voet. Qredits verstrekt kredieten tot 250.000 euro aan mkb-bedrijven en heeft 20.000 ondernemers op weg geholpen met een financiering. Het aanbod van bedrijfsfinanciering verandert voortdurend en snel. Ondernemers zien vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe kan dit beter en wat kan een ondernemer zelf doen om een financiering te laten slagen? Roy Spit geeft graag zijn visie.

Roy Spit, Qredits
Roy Spit, Qredits

"Op onze vestiging in Almelo behandelen we jaarlijks ruim 10.000 kredietaanvragen. Ondernemers (her)investeren weer. De tijd dat een machine of vervoermiddel de afschrijvingstermijn overschrijdt is voorbij. En ook bedrijfsopvolging is weer een actueel thema" begint Spit. Naast bestaande ondernemers kloppen ook veel starters aan voor een krediet via Qredits. De laatste tijd neemt het aantal aanvragen van bestaande bedrijven steeds meer toe. De verhouding tussen startende en bestaande ondernemers verschuift van 80/20 naar 60/40. "Zo financierden wij onlangs een advocatenkantoor voor ruim 2 ton, maar ook dierenartsen en kopers van vastgoed kloppen bij ons aan" zegt Spit.

Menselijke maat

Een financiering aanvragen is geen klusje dat een ondernemer er zomaar even bij doet. Ook een goede financiële indruk maak je maar een keer. "In de kwaliteit van de aanvragen is best nog wat te winnen” stelt Spit. “In Twente zijn we gemoedelijk en zeggen we vaak 'KWW' ('Kieken wat het wordt'). Dat kan allang niet meer. Een financieringsaanvraag kost de ondernemer gewoonweg voorbereidingstijd. Gezien het aantal aanvragen dat kwalitatief onder de maat is, adviseren wij om een (objectieve) deskundige mee te laten kijken. Die hoeft niet duur te zijn". Voor Qredits is dat een reden om met 600 deskundige vrijwilligers te werken. Daarin speelt KVK ook nog steeds een rol.

Bedenk ook dat een financier steeds meer data over een aanvrager heeft. Zoals informatie van BKR (Bureau Krediet Registratie), KVK, faillissementen of gedrag op sociale media. “Wees eerlijk naar een financier. Het helpt om bijvoorbeeld met de juiste onderbouwing uitleg te geven over eerdere of lopende schuldproblemen". Dat versoepelt de aanvraag en geeft vertrouwen. "Draai de rollen eens om en verplaats je in de vragen van een geldverstrekker", tipt Spit. "Vanuit de uitgebreide en gecheckte data-analyse is hij of zij nieuwsgierig naar uw verklaring of oplossing. Na de gegevensanalyse is er wel degelijk ruimte voor de menselijke maat", stelt Spit.

Zorgplicht

"Financiers gedragen zich ook graag als ondernemers. Toch moeten zij ook rekening houden met de persoon die ze voor zich hebben. Er ligt bij hen een zorgplicht", vindt Spit. Zij moeten de onderneming en de ondernemer als privé-persoon beschermen. Het helpt niet om ondernemers een financiering te verkopen waarmee zij in een uitzichtloze schuldenpositie terecht komen. "Bij een lening moet de aflossingsverplichting voor de ondernemer draaglijk zijn".

Weinig financiers geven aandacht aan de ondernemer als persoon in de vorm van vaardigheidstrainingen of coaching. "Qredits doet dat wel" vertelt Spit. Bijvoorbeeld een hele dag bootcamp, een dagdeel social media training of een workshop marketing. "Goed om jezelf weer aan te scherpen, ook al ben je al 10 jaar ondernemer. Bijblijven in een snel veranderende wereld kost nu eenmaal tijd en energie" aldus Spit.

Transparantie

Ondernemers zijn gebaat bij meer transparantie. Er komen steeds meer financieringspartijen en -producten waar ondernemers uit kunnen kiezen. Spit: "Er is sprake van versnippering. Dat kan verwarrend werken" meent Spit. "Voor ondernemers is het beter als het aantal aanbieders beperkt is, zeker als die producten erg op elkaar lijken. De vraag is ook of ondernemers zitten te wachten op een combinatie van producten. Zeker bij kleinere bedragen. Waar we wel in geloven is in een gezonde mix van verschillende financieringsproducten zoals leasing, factoring en een middellange lening. Op die manier kun je de klant toch optimaal bedienen" besluit Spit.

Qredits

Bij Qredits staan drie financieringsproducten in de etalage:

  • Microkrediet tot 50.000 euro
  • Flexkrediet tot 25.000 euro
  • Mkb-krediet en Hypothecair krediet tot 250.000 euro

In de eerste negen maanden van 2019 verstrekte Qredits voor een totaalbedrag van €72 miljoen aan zakelijke kredieten aan het kleinbedrijf. Hiermee werden meer dan 3.200 startende en bestaande ondernemers geholpen. Een groei van 23% ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2018 (bron: AV Accountancy, oktober 2019).

Zelf financiering nodig?

Alternatieve financieringBel voor advies de KVK-Financieringsdesk
InfoPage