Midden- en kleinbedrijf

Maak je bedrijf veiliger met een RI&E

Een ongeluk binnen je bedrijf zit in een klein hoekje. En gezondheidsproblemen wil je liever voorkomen dan achteraf oplossen. Denk aan werken met machines of gevaarlijke stoffen, confrontaties met agressie of geweld, te lang achter een beeldscherm zitten of hoge werkdruk. Dat is vervelend voor werknemer èn werkgever. Breng daarom de risico's in jouw bedrijf in kaart met de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en neem meteen passende preventiemaatregelen. Met een voorbeeld uit jouw branche is dat niet ingewikkeld.

Personeel en bedrijf gezond houden

Werknemers in een gezond bedrijf zijn positiever, gemotiveerder, productiever en meer betrokken. Een gezonde werkplek verhoogt de productiviteit. En verlaagt samen met een goede werksfeer het personeelsverloop en het ziekteverzuim. Dat is meteen een manier om personeel te binden. Een hoge medewerkerstevredenheid zorgt voor een positief werkgeversimago en maakt het werven van nieuw personeel gemakkelijker.

Een RI&E in de praktijk

Willy de Werd is samen met haar man franchisenemer van Praxis Bouwmarkten. In de vestigingen Gouda en Alphen aan den Rijn werken 35 mensen. Ze gebruikte de richtlijnen voor de Doe-Het-Zelf-branche voor een RI&E.

Je positief onderscheiden met een RI&E

De Werd: “De RI&E bestaat uit 4 modules over middelen, mensen, gebouwen en communicatie. Elke vier maanden checken we een van de onderwerpen. Aandachtspunten bij ons zijn bijvoorbeeld het werken met een heftruck en een zaagmachine. Met een RI&E voorkom en verlaag je als ondernemer risico’s. En aan de andere kant geef je terug aan je medewerkers dat je serieus omgaat met veiligheid, overleg en rusttijd. Je kan je met een RI&E als branche en als ondernemer positief onderscheiden.”

Parttimers zijn een uitdaging

“Omdat steeds meer mensen flexibel en parttime werken, is het lastiger om ook hen goed te informeren. Een stagiaire bedacht voor ons om via de app Kahoot! met een kwis informatie over veiligheid te delen. Dat werkt goed”, stelt De Werd.

Tips

De Werd geeft de volgende tips:

  • Verdeel het bijhouden van de modules in de RI&E over meerdere mensen. Dat vergroot het veiligheidsbewustzijn bij meer mensen. Een ander voordeel is dat meer ogen andere risico’s zien.
  • Gebruik de gratis downloadbare branchetools.

Een RI&E opstellen

Met een RI&E breng je risico’s in kaart, stel je prioriteiten en maak je in vier stappen een plan van aanpak:

  • Risico’s inventariseren: denk aan fysieke risico’s voor het werk of emotionele risico’s voor het personeel, de organisatie van het werk en de veiligheid van de werkplek en het bedrijf.
  • Risico’s evalueren: inschatten hoe vaak een risico voor komt en hoe groot het gevolg kan zijn. Hiermee weet je welke risico’s belangrijker zijn dan anderen.
  • Plan van aanpak maken: voor veel risico’s geeft een branche-RI&E al oplossingen. Voor elk risico omschrijf je de oplossingen inclusief wie dit wanneer gaat doen tegen welke mogelijke kosten.
  • Plan van aanpak uitvoeren: maartregelen realiseren.

Tools gebruiken

Voor veel branches is een online RI&E beschikbaar. Hierin staan risico’s en oplossingen voor jouw branche. Het Steunpunt RI&E biedt instrumenten en tools.

Aan verplichtingen voldoen

Ieder bedrijf met personeel is wettelijk verplicht om een RI&E te maken. Tot 25 medewerkers kan dat zonder toets van een arbodeskundige, als je gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument. Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan moet je altijd je RI&E laten toetsen door een erkend arbodeskundige. Als je geen RI&E maakt, kan de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid een boete opleggen. Hoe groter het aantal werknemers, hoe hoger de boete.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jouw van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage