Midden- en kleinbedrijf

Personeel is een vak op zich

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 9 dec 2019
  • 4 min lezen
  • 416
Hightide Surf & Food in IJmuiden begon als surfwinkel aan huis en breidde uit met een beachclub en surfcentrum. Inmiddels bestaat het team uit 25 medewerkers, waarvan 1 in vaste dienst. Hoe organiseer je je bedrijf als het afhankelijk is van het weer en wat doe je als je nog nooit personeel hebt aangenomen? Eigenaresse Tamar Moorman vertelt hoe zij het aanpakt.

Moorman runt samen met haar man Ivo Kemper sinds 4 jaar Hightide Surf & Food. Ze organiseren het bedrijf vanuit hun hart en de liefde voor surfen. Kennis van contracten of wetgeving ontbrak. Een ondernemersavontuur met hoogte- en dieptepunten.

Campinggevoel

In 2008 zegde haar man zijn baan als psychiatrisch verpleegkundige op en begon een surfwinkel aan huis. Omdat de winkel hard groeide, stopte Moorman met haar restauratieatelier en ging de administratie van de winkel doen. "Naast de verkoop van watersportartikelen wilden we meer faciliteiten voor de watersportliefhebber creëren op het strand. Een omgeving waar sport en gezond eten centraal staan en waar iedereen zich thuis kan voelen in een gezellige en ongedwongen sfeer, een soort campinggevoel." Ze bouwden een strandpaviljoen. Horeca werd een groot onderdeel van hun bedrijf.

Goede afspraken

Het echte ondernemen begon toen de deuren van het paviljoen open gingen. Vanaf de eerste dag was er personeel nodig. Op goed vertrouwen gingen ze met iemand in zee maar dat pakte minder goed uit. "Er was geen contract getekend", legt Moorman uit. "Dus was er geen bewijs voor wat precies was afgesproken. Met alle gevolgen van dien." Er kwam een rechtszaak. Dit was een financiële domper en meteen een goede les. "In het verleden deden we teveel op goed vertrouwen, dat doen we nu niet meer. Iedereen is gebaat bij goede afspraken."

Regelgeving

Personeel is een vak op zich, geeft Moorman aan. "De meeste moeite heb ik met de regelgeving. Veel personeelszaken hebben we onszelf eigen gemaakt, toch blijven contracten een lastig verhaal. Werken met flexibel personeel betekent niet dat je geen verantwoordelijkheden hebt. Payroll is ook zoiets, daar wist ik niets van af. Ik dacht dat je medewerkers daarmee 2 jaar in dienst kon hebben, dan op de payroll kon zetten en zodoende geen risico’s had. Maar ik kwam erachter dat payroll alleen vanaf het eerste jaar kan."

Ik heb behoefte aan concrete checklists

Bedrijfsleider

Moorman heeft een hecht team. Medewerkers blijven lang bij Hightide werken. Juist in de vakantieperiodes is het druk bij het strandpaviljoen en zijn de oproepkrachten ruim beschikbaar. Na de zomer beperkt dit zich meer tot de weekenden. "Het is nu voor het eerst dat een groot deel van onze medewerkers gaat doorstromen naar ‘grotemensenbanen’, maar gelukkig staat er weer een nieuwe generatie scholieren klaar.” Vaste medewerkers met horeca-ervaring vinden is een lastiger verhaal. “De komende tijd gaan we op zoek naar een ervaren bedrijfsleider."

Jip en Janneke

Toen Moorman haar eigen atelier begon, volgde ze een aantal workshops via KVK. “Ik vond het laagdrempelig, niet duur en de workshops werden gegeven door professionals met veel kennis. Dat gaf een goede basis.” Bij de oprichting van het strandpaviljoen was het anders, vervolgt ze. “Dat was zo’n rollercoaster. Voor stapje-voor-stapje was helemaal geen tijd. Het was meer een kwestie van overleven. Nu zijn we weer wat verder in de ontwikkeling en is daar meer tijd voor. Ik heb vooral behoefte aan concrete checklists in jip- en-janneketaal. Met welke regels moet ik rekening houden, wat zijn mijn risico’s?”

Focussen op bedrijven

Het paviljoen is het hele jaar open en om ook buiten het hoogseizoen voldoende klanten te hebben, willen Moorman en haar man zich meer gaan focussen op bedrijven. “Het paviljoen is ook geschikt voor vergaderingen gecombineerd met een sportieve break of een barbecue.” De juiste bedrijven vinden en hen laten weten dat ze bestaan is een ingewikkelde klus meent Moorman. “De huidige boekingen zijn vaak van mensen die hier een keer zijn geweest en het leuk vonden. Van daaruit gaat het balletje dan rollen. Mond-tot-mondreclame is altijd onze sterke kant geweest, maar we willen graag meer mensen van buitenaf aantrekken.”

Tamar Moorman
  • huisjeStrandpaviljoen
  • punaiseIJmuiden
  • vlaggetje2014

Tamar Moorman

Mede-eigenaar Hightide Surf & Food

Ze had eerst een restauratieatelier. Nu runt ze samen met haar man een strandpaviljoen en hebben ze een surfwinkel. Hun team bestaat uit 25 (seizoens)medewerkers. Bedrijven zijn voor hen een nieuwe doelgroep.

“Het paviljoen is ook geschikt voor vergaderingen”

Met de golven mee

Het waren behoorlijke tropenjaren voor Hightide. Nu zien ze hun business stabieler worden. Het is drukker op de mooie dagen, en op de minder mooie dagen. "We krijgen meer een basis. Nu is het tijd om zaken beter te organiseren. Elk jaar blikken we terug en kijken we vooruit. Hoe gaan we het doen en waar gaan we ons verbeteren?" Al gaan ze ook graag met de golven mee. Niet te ver vooruit denken. In de winter nemen ze ook tijd om bij te komen. "Vorig jaar zijn we 2 maanden met het gezin naar Spanje gegaan."

Tip van Tamar Moorman

"Schuif negativiteit niet op de lange baan. Zodra je het gevoel hebt dat er iets speelt bij het personeel of het onderling niet lekker loopt, pak het aan en doe er iets mee. Dit geeft op korte termijn waarschijnlijk meer heisa, maar loont op de lange termijn."

Heb je een ondernemersvraag? Het KVK Adviesteam staat voor je klaar.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage