Personeel werven: 20 manieren

Je leest het regelmatig in de krant en loopt er zelf tegenaan: personeelstekort. Je kunt onvoldoende geschikt personeel vinden. Dit bemoeilijkt de dagelijkse bedrijfsvoering en remt de groei van je bedrijf. Wat kun je doen om personeel te werven?

Mkb-sectoren met krapte

Vooral mkb-ondernemingen met tussen 5 en 250 werknemers, hebben meer last van personeelskrapte dan het grootbedrijf. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). En dan vooral in de sector ICT, informatie- en communicatietechnologie. 25% van de ondernemingen in die sector geeft aan een personeelstekort te hebben. Ook de sectoren bouw, techniek, zorg en welzijn en zakelijke dienstverlening hebben moeite vacatures te vervullen.

Spanning arbeidsmarkt loopt op

De spanning op de arbeidsmarkt is opgelopen naar een nieuw hoogtepunt. In het eerste kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 88 vacatures per 100 werklozen. In het vierde kwartaal van 2018 was de verhouing nog 80 - 100. Het aantal vacatures nam toe, terwijl het aantal werklozen afnam. Ook het aantal banen is verder gestegen in het eerste kwartaal. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Checklist personeel werven

Hieronder vind je een checklist. Als inspiratie en hulpmiddel om te controleren of je zoveel mogelijk acties in werking hebt gezet om personeel te werven. Het zijn opties, die je mogelijk al geprobeerd hebt, maar er zitten ook vernieuwende manieren tussen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de werving en uitwisseling van personeel samen met andere bedrijven. Of je werkzaamheden als opdracht veilen onder zzp'ers.

 1. Zet je bedrijfswebsite en social media kanalen in die je doelgroep gebruikt zoals bijvoorbeeld Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram en YouTube.
 2. Gebruik je persoonlijke en zakelijke netwerk en ook dat van je (oud)medewerkers.
 3. Veil de werkzaamheden als opdracht aan zzp'ers. Lees meer over innovatief zzp'ers inhuren.
 4. Organiseer samen met andere mkb-ondernemers het werven en uitwisselen van personeel. Lees meer over samen personeel werven en uitwisselen.
 5. Zet je vacature uit bij het UWV en de Sociale dienst: UWV en Sociale diensten.
 6. Zet je vacature uit bij intermediairs zoals uitzendbureaus, detacheringsbureaus, payrolbedrijven en werving- en selectiebureaus. Uitzendbureaus: brancheorganisatie NBBU en brancheorganisatie ABU.
 7. Vraag je netwerk via je ondernemersvereniging, netwerkclub, sportclub of andere hobbyvereniging of die van je medewerkers.
 8. Plaats de vacature op online vacaturebanken en websites.
 9. Leg de vraag neer bij re-integratie bureaus: brancheorganisatie Borea.
 10. Benader opleidingsinstituten en scholen voor bijna of net afgestudeerden.
 11. Informeer bij brancheorganisaties: overzicht brancheinformatie.
 12. Adverteer online en offline in landelijk, regionale en lokale media.
 13. Werf intern: geef je eigen medewerkers de kans te groeien.
 14. Neem deel aan banenmarkten en carrièrebeurzen zoals bijvoorbeeld via het UWV: UWV evenementen.
 15. Gebruik alle bekende en onbekende marketingkanalen: flyer, poster, oproep bedrijfsauto, op een festival, congres of andere grote bijeenkomst van de doelgroep.
 16. Zet stagiaires en afstudeerders in en biedt talenten een kans te blijven.
 17. Maak een persbericht over een leuk aspect van je bedrijf: een nieuw product, een nieuwe dienst, je jubileum of een goede-doelen-actie van je personeel. Maak je personeelsbehoefte kenbaar in het artikel.
 18. Benader actief een andere werkgever bij een bedrijfssluiting of reorganisatie in de regio.
 19. Organiseer een open dag voor je klanten, leveranciers, je netwerk en potentiële werknemers.
 20. Houd sollicitanten voor jezelf of ondernemers in je netwerk in portefeuille. Dat biedt opties voor de langere termijn. Vraag kandidaten in verband met de AVG privacywetgeving om toestemming.

Meer informatie over personeel

Subsidies voor het aannemen en opleiden van personeel

Voor het eerst personeel aannemen

Wel of geen personeel

Flexibele arbeid als oplossing voor personeelstekort

Personeel binden: 20 manieren

InfoPage