Ondernemen

Verhalen uit de praktijk

Waar lopen andere ondernemers tegenaan? Waar hebben ze van geleerd en hoe gaan ze met problemen om? Lees hun ervaringen en tips over het ondernemerschap.

Het duurzame wegwerp-rietje van Straw by Straw

‘Iets nuttigs willen doen’ om de planeet te redden, dat gevoel kreeg oprichter Ev Liu, van Straw by Straw, na een duikvakantie. Ze trekt ten strijde tegen plastic soep met milieuvriendelijke wegwerprietjes. Maar hoe vind je ‘het’ duurzame idee en hoe werk je het uit.

Hoe oprichter Ev Liu inspiratie kreeg door een schildpad

De klantenbinding-truc van sportschool Kras Sport

Veel ondernemers kennen drukke en rustige periodes gedurende het jaar. Zo ook Kras Sport uit Haarlem, dat veel typische seizoensporten aanbiedt als schaatsen en buitenzwemmen. Hoe hou je dan je klanten vast. Eigenaar Jos Kras (60) vertelt hoe hij dat doet.

Zo piek je in het laagseizoen

De koffiekoers van snelgroeier Doppio Espresso

Door de waan van de dag kan het moeilijk zijn de uitgangspunten van je onderneming in het vizier te houden. Zeker bij sterke groei. Jonathan Teoh (35) mede-eigenaar van de espressobars Doppio Espresso dreef af van de kern. Hij greep op tijd in.

Zo blijf je op koers bij snelle groei

Het bedrijfsnaamgeheim van The Avocado Show

Misschien is het wel de grootste uitdaging voor ondernemers: hoe kies je een goede bedrijfsnaam? Hij moet raak zijn, blijven hangen en echt iets voor je doen. Ron Simpson, mede-eigenaar van het lifestylemerk The Avocado Show geeft tips. 'Zoek naar een originele naam die zichzelf uitlegt.'

Een bedrijfsnaam kies je zo

Brexit-proof ondernemen met Bio Brass

De Brexit is in maart 2019 een feit. Voor ondernemers die veel naar het Verenigd Koninkrijk exporteren, kan dit ingrijpende gevolgen hebben. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor, terwijl er nog zo veel onduidelijk is? Gerjan Snippe, directeur van Bio Brass en teler van biologische groenten, vertelt hoe hij zijn onderneming zo goed mogelijk Brexit-proof maakt.

Zo bereid je je zo goed mogelijk voor

‘Werk nooit gratis, je maakt de markt kapot’

Je geld verdienen met taartjes bakken. Soms staat Saakje Visser (32) er zelf ook van te kijken. Als cum laude afgestudeerd productontwerpster heeft ze met haar oog voor schoonheid en plezier in bakken het goedlopende bedrijf Bakbar opgebouwd en uitgerold. Een vliegende ondernemersstart zonder missers? Nee. Ook Visser maakte fouten en schroomt niet om ze te delen. ‘Werk nooit gratis, je maakt de markt kapot.’

Saakjes tip: 'Neem jezelf serieus’

'Een succesvol bedrijf is een gokmachine die blijft geven'

Met hun bedrijf HoosJeBootje lichten, hozen en onderhouden Roman van Woerden en Sammie Dorp boten in de Amsterdamse grachten. Waar het begon als hobby, hebben ze nu een goedlopend bedrijf en hozen ze in piekperiodes wel 15 boten per dag. Hun tip: ‘Alles wat je niet kunt of waar je geen zin in hebt: meteen uitbesteden.’

Over succes, concurrentie en een dure fout