Ondernemen

Verhalen uit de praktijk

Waar lopen andere ondernemers tegenaan? Waar hebben ze van geleerd en hoe gaan ze met problemen om? Lees hun ervaringen en tips over het ondernemerschap.

Suzanne Eikmans, Festival Wallet

Voor zorgboerderij Tokhok is regeldruk de grootste zorg

Wie een zorgboerderij begint, moet aan veel regels voldoen. Toen Esther van Kemp van Zorgboerderij Tokhok startte, was ze vooral met de deelnemers bezig. Nu is ze zo’n 80 procent van de tijd op kantoor aan het werk.

"Dat is zonde, dat is tijd die je liever aan de mensen besteedt.”

Lightyear ziet vooral voordelen in duurzaam ondernemen


Met elektrische auto’s die deels rijden op zonnestroom zoekt de autobouwer de grenzen op van duurzaam ondernemen. Soms is dat proces ingewikkeld en kostbaar, maar mede-oprichter Lex Hoefsloot ziet vooral voordelen. “En dan met name bij het aantrekken van investeerders en talentvolle medewerkers.”

Dit is juist het moment om radicaal anders te gaan denken

Hoppenbrouwers Techniek ziet cyberaanval als uitdaging

Hoppenbrouwers Techniek werd in 2021 slachtoffer van een cyberaanval en werkte een weekend lang met man en macht om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Eigenaar Henny de Haas is er opmerkelijk positief uitgekomen.

Dit gun je niemand, maar ik heb er veel van geleerd

Zakenvrouw van het jaar 2022 zet in op wendbaarheid

Als directeur van Koninklijke Nooteboom Groep heeft Marinka Nooteboom zich gericht op groei en organisatieverandering. “Mijn doelstelling was om meer winstgevendheid te genereren. Dat betekent anders produceren, beter kijken welke orders je wel of niet aanneemt, je inkoop van materialen anders regelen. Het inrichten van zelfsturende teams is daar ook een voorbeeld van, daardoor heb je minder leidinggevenden nodig.”

Iedereen heeft zijn eigen expertise en die moet je gebruiken.

De radicale innovatie­slag van een familieveeteeltbedrijf

Bij de ontwikkeling van het Leuker Voedselbos is de belangrijkste opbrengst die voor de natuur, vindt agrariër Mark Venner. Hij bouwt het familiebedrijf, een traditionele melkveehouderij, om tot voedselbos. En is ervan overtuigt dat dit op termijn een gezond business-model oplevert.

Dit is de landbouw van de toekomst.

PlasmaMade filtert naar een virusvrije sportzomer

Met het EK, de Tour en de Olympische Spelen beleven we een enerverende sportzomer. Mede mogelijk gemaakt door innovatieve ondernemers, als Martin van der Sluis van PlasmaMade. Zijn luchtreinigingssysteem was bedoeld om kookluchtjes te verwijderen maar wordt inmiddels ook ingezet om covid bij grote sportevenementen buiten de deur te houden.

Sportploegen als Jumbo-Visma en Team NL gebruiken de luchtreinigers.

'Ons product is de bijles, niet een Cito-resultaat'

Bijles is hot, bijlesinstituten schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. De media-aandacht voor leerachterstanden door corona speelt daarbij een grote rol, zegt Mariska Kloppenburg van bijlesinstituut Bijzonder Jij. “Onterecht, want het woord ‘achterstand’ drukt meteen zo’n stempel op kinderen, dat is niet eerlijk.”

"Een Cito-resultaat of een schoolniveau halen kan ik niet garanderen.”

De ideale bedrijfsmix van Kaptein

Na 2 generaties mannen staat er sinds 2009 een vrouw aan het hoofd van zuivelbedrijf Kaptein. En Mireille Kaptein doet het anders dan haar vader en opa. “Ik geloof meer in samenwerken en verbinden dan van boven opleggen. En met een goeie mix van man, vrouw en diverse culturen binnen het bedrijf ontstaan vanzelf nieuwe ideeën."

De ambities van de Zakenvrouw van het Jaar 2019

Het duurzame boodschappen­model van Picnic

Als er 1 Nederlandse ondernemer is die de boel graag lekker opschudt, is het Michiel Muller wel. Samen met Marc Schröder was hij eerder al disruptief bezig met Tango en Route Mobiel. Sinds een paar jaar heeft hij met online boodschappen­dienst Picnic het supermarktlandschap een compleet nieuwe boost gegeven. “Precies doen wat anderen ook doen, boeit mij niet zo.”

'Automatisering is motor van ons bedrijf'

Bonne Klein Woolthuis maakte een doorstart met het bedrijf Technotape: “Ik was onbezonnen genoeg om aan het roer te gaan staan. Eigenlijk is daar tamelijk onverwacht een mooi bedrijf uit ontstaan.” Hij is succesvol leverancier van digitale afdruktechniek. Zijn geheim? “Alles automatiseren wat los en vast zit en kei- en keihard werken.”Technotape ging van analoog naar digitaal

Betekenisvol advies als businessmodel

Edith Kroese, manager director van Avance Impact, helpt bedrijven om niet alleen met goede intenties de wereld te verbeteren maar daar juist ook zakelijk van te profiteren. “Duurzaam ondernemen was aanvankelijk: minder schade toebrengen aan het milieu. Sindsdien heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar ‘waarde toevoegen’.” Hoe overtuigt adviesbureau Avance Impact?

‘Eén lek kan einde bedrijf betekenen’

Hackers, phishing mails, DDoS-aanvallen, bijna elke ondernemer krijgt er ooit mee te maken. Thijs Schoonbrood van WhiteHats helpt bedrijven fouten in hun zelf ontwikkelde software op te sporen. “ Ik probeer de meest waarschijnlijke aanvalsscenario's onmogelijk te maken door genoeg kwetsbaarheden op te sporen.” "Elk gaatje dichten lukt bijna niet"

Aspergeboer Erik oogst met amper personeel

Werken met seizoensarbeiders gaf Erik van Lankveld steeds meer gedoe. Zijn aspergerobot heeft het werk van 6 man overgenomen."De afnemers willen zeker zijn van aanvoer, dus dan is zo’n robot een uitkomst.” “Ik kan die machines niet meer missen”

Zo palm je een angel investor in

Als startende, innovatieve ondernemer is het regelen van financiering vaak tijdrovend en frustrerend. Een angel investor, die zijn eigen geld investeert in een bedrijf en zijn ervaring, kennis en netwerk deelt, kan uitkomst brengen.  Arthur Hoffman, ervaren ondernemer en angel investor, geeft 5 tips voor een echt overtuigende pitch.

Zonder een goede klik met de investeerder wordt het een lastig verhaal

Anchormen en de kracht van klantdata

Elk bedrijf beschikt over data: klantgegevens, surf- en klikgedrag, betalingsgegevens, maar ook informatie die sensoren in machines en apparaten verzamelen. Rutger Wetzels, managing director van Anchormen, helpt bedrijven om die informatie te verzamelen, analyseren en met behulp van data science slim in te zetten.

Anchormen en de kracht van klantdata

Het ondernemerssprookje van een jonge start-up

De 22-jarige Suzanne Eikmans bedacht de Festival Wallet, een cashless betaalsysteem via een app op je telefoon. Het idee ontstond door het ombuigen van een eigen ergernis naar een nieuwe dienst. Doorpakken met haar afstudeeropdracht bleek succesvol want inmiddels is haar start-up ingelijfd door festival-app WOOV.

Het ondernemerssprookje van een jonge start-up

Een vrouwelijke touch in de techniek

Ze mag zich een jaar lang 'zakenvrouw van het jaar 2018' noemen: Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers. Zij benadrukt dat een gezonde onderneming drijft op de krachten van haar medewerkers: "We zijn echt een team en iedere werknemer heeft daarin een belangrijke taak."

Kijk op een andere manier naar het personeelstekort in de techniek

Van ondernemersdroom naar vliegende auto

‘Een startend bedrijf, zonder omzet en met een technologisch product dat nog niet bestaat, daar doet geen bank aan mee.' Toch vergaapten de bezoekers van de Autosalon van Genève zich in 2018 aan de eerste vliegende auto, bijna 20 jaar nadat het idee ontstond.

Hoe vind je geld als een goed idee niet genoeg is

Het duurzame wegwerp-rietje van Straw by Straw

‘Iets nuttigs willen doen’ om de planeet te redden, dat gevoel kreeg oprichter Ev Liu, van Straw by Straw, na een duikvakantie. Ze trekt ten strijde tegen plastic soep met milieuvriendelijke wegwerprietjes. Maar hoe vind je ‘het’ duurzame idee en hoe werk je het uit.

Hoe oprichter Ev Liu inspiratie kreeg door een schildpad

De turbulente vlucht van een drone-ondernemer

Voor veel mensen is een drone slechts een geinig vliegende camera. Niet voor Rudy Muller van RPAS Services; hij ziet mogelijkheden om drones in te zetten bij inspectiewerkzaamheden voor hoogwerkers. Maar hoe ga je als pionier aan de slag met een vernieuwend product?

Zo onderneem je buiten de gebaande paden