Ondernemen

Verhalen uit de praktijk

Waar lopen andere ondernemers tegenaan? Waar hebben ze van geleerd en hoe gaan ze met problemen om? Lees hun ervaringen en tips over het ondernemerschap.

Suzanne Eikmans, Festival Wallet

Lightyear ziet vooral voordelen in duurzaam ondernemen


Met elektrische auto’s die deels rijden op zonnestroom zoekt de autobouwer de grenzen op van duurzaam ondernemen. Soms is dat proces ingewikkeld en kostbaar, maar mede-oprichter Lex Hoefsloot ziet vooral voordelen. “En dan met name bij het aantrekken van investeerders en talentvolle medewerkers.”

Dit is juist het moment om radicaal anders te gaan denken

Hoppenbrouwers Techniek ziet cyberaanval als uitdaging

Hoppenbrouwers Techniek werd in 2021 slachtoffer van een cyberaanval en werkte een weekend lang met man en macht om de gevolgen zo klein mogelijk te houden. Eigenaar Henny de Haas is er opmerkelijk positief uitgekomen.

Dit gun je niemand, maar ik heb er veel van geleerd

Zakenvrouw van het jaar 2022 zet in op wendbaarheid

Als directeur van Koninklijke Nooteboom Groep heeft Marinka Nooteboom zich gericht op groei en organisatieverandering. “Mijn doelstelling was om meer winstgevendheid te genereren. Dat betekent anders produceren, beter kijken welke orders je wel of niet aanneemt, je inkoop van materialen anders regelen. Het inrichten van zelfsturende teams is daar ook een voorbeeld van, daardoor heb je minder leidinggevenden nodig.”

Iedereen heeft zijn eigen expertise en die moet je gebruiken.

De radicale innovatie­slag van een familieveeteeltbedrijf

Bij de ontwikkeling van het Leuker Voedselbos is de belangrijkste opbrengst die voor de natuur, vindt agrariër Mark Venner. Hij bouwt het familiebedrijf, een traditionele melkveehouderij, om tot voedselbos. En is ervan overtuigt dat dit op termijn een gezond business-model oplevert.

Dit is de landbouw van de toekomst.

PlasmaMade filtert naar een virusvrije sportzomer

Met het EK, de Tour en de Olympische Spelen beleven we een enerverende sportzomer. Mede mogelijk gemaakt door innovatieve ondernemers, als Martin van der Sluis van PlasmaMade. Zijn luchtreinigingssysteem was bedoeld om kookluchtjes te verwijderen maar wordt inmiddels ook ingezet om covid bij grote sportevenementen buiten de deur te houden.

Sportploegen als Jumbo-Visma en Team NL gebruiken de luchtreinigers.

'Ons product is de bijles, niet een Cito-resultaat'

Bijles is hot, bijlesinstituten schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. De media-aandacht voor leerachterstanden door corona speelt daarbij een grote rol, zegt Mariska Kloppenburg van bijlesinstituut Bijzonder Jij. “Onterecht, want het woord ‘achterstand’ drukt meteen zo’n stempel op kinderen, dat is niet eerlijk.”

"Een Cito-resultaat of een schoolniveau halen kan ik niet garanderen.”

Björn Kuipers over ondernemen in tijden van corona

De scheidsrechter en retailondernemer, is tevreden met de manier waarop zijn medewerkers én zijn klanten in de winkel met de roerige tijden zijn omgegaan. “Het voetbal ging op slot, dus alle tijd om er met mijn mensen in de winkel de schouders onder te zetten.“

klanten en personeel geruststellen tijdens de corona-crisis

Hoe The Next Closet uit haar jasje groeit

Via een platform kledingshoppers inspireren tot een duurzame leefstijl. Dat lukt The Next Closet met een online winkel in tweedehands designerkleding. Het bedrijf is nog niet winstgevend, maar dat is een keuze, vertelt mede-oprichter Thalita van Ogtrop. “We willen zo snel mogelijk de grootste zijn in de Benelux en de komende 2 jaar ook in andere Europese landen open gaan.” Kleding een tweede leven geven is een duurzame oplossing

De gratis verkooptactiek van Viking

Het oer-Hollandse merk bindt de mondiale schaatstop aan zich door ze kosteloos het nieuwste materiaal te laten uitproberen. Eigenaar Jaap Havekotte hoeft dan ook weinig moeite te doen om zijn producten in het buitenland te verkopen. En als de toppers goede resultaten halen, wil de consument die schaatsen ook. "Topschaatsers zijn onze beste reclame."

Go-Tan, wereldmerk met de smaak van oma

Het lukt Han Go om familiebedrijf Go-Tan te laten groeien in een markt die wordt gedomineerd door multinationals. “Ik denk dat we een wereldmerk kunnen worden. We exporteren nu naar 17 landen. In 3 landen zijn we al marktleider binnen kleine maar groeiende productcategorieën en dat kunnen we uitbouwen." De toekomst ligt voor Go-Tan in het buitenland.

Van 1 insta-post naar een poppen-imperium

Als kind was Ellen Brudet eraan gewend te spelen met poppen die niet op haar leken. Maar toen ze als volwassene geen geboortekaartje met een donkere baby kon vinden, viel het kwartje. Ze begon Coloured Goodies, een poppenwinkel voor mensen met verschillende achtergronden. Nadat een bekende Amerikaanse rapper een pop voor zijn dochter kocht en daarover postte op Instagram, kreeg ze er in 1 nacht 10.000 volgers bij. "Media-aandacht kost niets en het levert veel op."

‘Blurring’ omzetkanon voor boekhandel

Hoe houd je je als lokale winkelier staande tussen online giganten als Bol.com en Amazon? De Amstelveense boekhandel Venstra zoekt het in ‘blurring’, de combinatie van detailhandel en horeca of cultuur. En dat werkt. “Inmiddels halen we 40% van onze omzet uit het café en andere producten.” "We zijn een ontmoetingsplek geworden."

De ideale bedrijfsmix van Kaptein

Na 2 generaties mannen staat er sinds 2009 een vrouw aan het hoofd van zuivelbedrijf Kaptein. En Mireille Kaptein doet het anders dan haar vader en opa. “Ik geloof meer in samenwerken en verbinden dan van boven opleggen. En met een goeie mix van man, vrouw en diverse culturen binnen het bedrijf ontstaan vanzelf nieuwe ideeën."

De ambities van de Zakenvrouw van het Jaar 2019

Veilige Secrid-wallet verovert de wereld

Marianne van Sasse van Ysselt wilde haar ondernemersdroom realiseren, maar toen brak de economische crisis uit. Bijzonder genoeg maakte dat haar en haar man juist sterker en nu verovert Secrid de wereld met unieke wallets, een leren portemonnee met cardprotector. Terwijl zij trouw bleven aan hun idealen. "Wij hebben heel wat engeltjes op ons pad gehad."

De proefstrategie van een wijnkampioen

Stan Beurskens van wijnmakerij St. Martinus bewijst dat je ook in Nederland prima wijn kunt produceren, met een combinatie van duurzaamheid en wetenschap. “Ik zie het als mijn plicht om mensen te vertellen waar hun wijn vandaan komt.” “Ik hoef de massa niet te bereiken”

Klant Swapfiets wil fietsen zonder gedoe

Altijd een werkende fiets. Die gedachte zetten 3 Delftse studenten in 2014 om naar ’s werelds eerste fietsabonnement. Inmiddels een bedrijf met ruim 1.200 medewerkers: Swapfiets. 1 keuze was doorslaggevend; de kleur van de band. Medeoprichter Richard Burger: “We willen dat de klant zo min mogelijk stilstaat.” “Het gaat klanten om de service.”

Het duurzame boodschappen­model van Picnic

Als er 1 Nederlandse ondernemer is die de boel graag lekker opschudt, is het Michiel Muller wel. Samen met Marc Schröder was hij eerder al disruptief bezig met Tango en Route Mobiel. Sinds een paar jaar heeft hij met online boodschappen­dienst Picnic het supermarktlandschap een compleet nieuwe boost gegeven. “Precies doen wat anderen ook doen, boeit mij niet zo.”

'Automatisering is motor van ons bedrijf'

Bonne Klein Woolthuis maakte een doorstart met het bedrijf Technotape: “Ik was onbezonnen genoeg om aan het roer te gaan staan. Eigenlijk is daar tamelijk onverwacht een mooi bedrijf uit ontstaan.” Hij is succesvol leverancier van digitale afdruktechniek. Zijn geheim? “Alles automatiseren wat los en vast zit en kei- en keihard werken.”Technotape ging van analoog naar digitaal

Betekenisvol advies als businessmodel

Edith Kroese, manager director van Avance Impact, helpt bedrijven om niet alleen met goede intenties de wereld te verbeteren maar daar juist ook zakelijk van te profiteren. “Duurzaam ondernemen was aanvankelijk: minder schade toebrengen aan het milieu. Sindsdien heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar ‘waarde toevoegen’.” Hoe overtuigt adviesbureau Avance Impact?

BALR., wereldspeler via 1.200 influencers

Juul Manders, CEO van BALR. staat altijd aan. Het fashionbrand is groot geworden via social media. Door dagelijks video’s te plaatsen en direct te reageren op comments hebben ze een relevante fanbase opgebouwd. Wereldwijd werkt BALR. samen met zo’n 1.200 influencers. “Dat iemand als Neymar in ons shirt gespot werd, was de beste reclame.” Het belang van social media

‘Eén lek kan einde bedrijf betekenen’

Hackers, phishing mails, DDoS-aanvallen, bijna elke ondernemer krijgt er ooit mee te maken. Thijs Schoonbrood van WhiteHats helpt bedrijven fouten in hun zelf ontwikkelde software op te sporen. “ Ik probeer de meest waarschijnlijke aanvalsscenario's onmogelijk te maken door genoeg kwetsbaarheden op te sporen.” "Elk gaatje dichten lukt bijna niet"

Aspergeboer Erik oogst met amper personeel

Werken met seizoensarbeiders gaf Erik van Lankveld steeds meer gedoe. Zijn aspergerobot heeft het werk van 6 man overgenomen."De afnemers willen zeker zijn van aanvoer, dus dan is zo’n robot een uitkomst.” “Ik kan die machines niet meer missen”

Zo palm je een angel investor in

Als startende, innovatieve ondernemer is het regelen van financiering vaak tijdrovend en frustrerend. Een angel investor, die zijn eigen geld investeert in een bedrijf en zijn ervaring, kennis en netwerk deelt, kan uitkomst brengen.  Arthur Hoffman, ervaren ondernemer en angel investor, geeft 5 tips voor een echt overtuigende pitch.

Zonder een goede klik met de investeerder wordt het een lastig verhaal

De ambitieuze zelfmarketing van ontwerper Remy Meijers

Hij wist al op jonge leeftijd: ik wil mijn eigen naam op de gevel. Dus daar ging interieurarchitect Remy Meijers volledig voor. Inmiddels heeft hij het gemaakt in de Nederlandse designwereld en is zijn naam een merk op zichzelf. Compleet met een eigen meubelcollectie, woondecoratie en bijdragen aan RTL Woonmagazine. 

"Ik wilde mijn eigen pad volgen"

Worstenmaker bindt Berlijnse speciaalzaken aan zich

Geert van Wersch van Brandt & Levie ging van Amsterdam naar Berlijn met een koffer vol worsten. Wat als naïef pionierswerk begon, was een schot in de roos. Potentiële klanten laten proeven bleek de beste weg naar vertrouwen in zijn ambachtelijke product. Nu liggen zijn worsten bij de hipste speciaalzaken.

Naar Berlijn met een koffer vol worsten

Anchormen en de kracht van klantdata

Elk bedrijf beschikt over data: klantgegevens, surf- en klikgedrag, betalingsgegevens, maar ook informatie die sensoren in machines en apparaten verzamelen. Rutger Wetzels, managing director van Anchormen, helpt bedrijven om die informatie te verzamelen, analyseren en met behulp van data science slim in te zetten.

Anchormen en de kracht van klantdata

Het ondernemerssprookje van een jonge start-up

De 22-jarige Suzanne Eikmans bedacht de Festival Wallet, een cashless betaalsysteem via een app op je telefoon. Het idee ontstond door het ombuigen van een eigen ergernis naar een nieuwe dienst. Doorpakken met haar afstudeeropdracht bleek succesvol want inmiddels is haar start-up ingelijfd door festival-app WOOV.

Het ondernemerssprookje van een jonge start-up

Een vrouwelijke touch in de techniek

Ze mag zich een jaar lang 'zakenvrouw van het jaar 2018' noemen: Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers. Zij benadrukt dat een gezonde onderneming drijft op de krachten van haar medewerkers: "We zijn echt een team en iedere werknemer heeft daarin een belangrijke taak."

Kijk op een andere manier naar het personeelstekort in de techniek

Van ondernemersdroom naar vliegende auto

‘Een startend bedrijf, zonder omzet en met een technologisch product dat nog niet bestaat, daar doet geen bank aan mee.' Toch vergaapten de bezoekers van de Autosalon van Genève zich in 2018 aan de eerste vliegende auto, bijna 20 jaar nadat het idee ontstond.

Hoe vind je geld als een goed idee niet genoeg is

Het duurzame wegwerp-rietje van Straw by Straw

‘Iets nuttigs willen doen’ om de planeet te redden, dat gevoel kreeg oprichter Ev Liu, van Straw by Straw, na een duikvakantie. Ze trekt ten strijde tegen plastic soep met milieuvriendelijke wegwerprietjes. Maar hoe vind je ‘het’ duurzame idee en hoe werk je het uit.

Hoe oprichter Ev Liu inspiratie kreeg door een schildpad

De turbulente vlucht van een drone-ondernemer

Voor veel mensen is een drone slechts een geinig vliegende camera. Niet voor Rudy Muller van RPAS Services; hij ziet mogelijkheden om drones in te zetten bij inspectiewerkzaamheden voor hoogwerkers. Maar hoe ga je als pionier aan de slag met een vernieuwend product?

Zo onderneem je buiten de gebaande paden

De klantenbinding-truc van sportschool Kras Sport

Veel ondernemers kennen drukke en rustige periodes gedurende het jaar. Zo ook Kras Sport uit Haarlem, dat veel typische seizoensporten aanbiedt als schaatsen en buitenzwemmen. Hoe hou je dan je klanten vast. Eigenaar Jos Kras (60) vertelt hoe hij dat doet.

Zo piek je in het laagseizoen

De koffiekoers van snelgroeier Doppio Espresso

Door de waan van de dag kan het moeilijk zijn de uitgangspunten van je onderneming in het vizier te houden. Zeker bij sterke groei. Jonathan Teoh (35) mede-eigenaar van de espressobars Doppio Espresso dreef af van de kern. Hij greep op tijd in.

Zo blijf je op koers bij snelle groei

Het bedrijfsnaamgeheim van The Avocado Show

Misschien is het wel de grootste uitdaging voor ondernemers: hoe kies je een goede bedrijfsnaam? Hij moet raak zijn, blijven hangen en echt iets voor je doen. Ron Simpson, mede-eigenaar van het lifestylemerk The Avocado Show geeft tips. 'Zoek naar een originele naam die zichzelf uitlegt.'

Een bedrijfsnaam kies je zo