Ondernemen

‘Mijn Britse afnemers raken vermoeid’

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 24 jan 2019
  • 3 min lezen
  • 46
Komt-ie wel of komt-ie niet? En als hij komt, wat zijn dan de gevolgen? De impasse in de Britse politiek zorgt voorlopig nog voor veel onduidelijkheid rond Brexit. Gerjan Snippe, directeur van Bio Brass, merkt dat zijn afnemers in Groot-Brittannië een beetje Brexit-moe worden.

Als teler van biologische groenten moet Snippe op tijd afspraken maken met zijn afnemers, zodat hij een teeltplan kan maken. Daarom reisde hij begin december af naar Groot-Brittannië. “Gek genoeg moest ik Brexit zelf ter sprake brengen. Bij eerdere ontmoetingen hadden mijn afnemers het er meer over, maar nu bespeurde ik een zekere vermoeidheid.”

Gerjan Snippe: 'Gelukkig merken wij nog niet echt de negatieve gevolgen van de lage pond.'Gerjan Snippe: 'Gelukkig merken wij nog niet echt de negatieve gevolgen van de lage pond.'

Het is lastig te voorspellen wat de gevolgen van Brexit zullen zijn. Veel hangt af van een ‘harde’ of een ‘zachte’ Brexit. Krijgen ondernemers die naar Groot-Brittannië exporteren te maken met grenscontroles, invoerrechten en hogere kosten? Of blijft het land deelnemen aan de interne Europese markt en verandert er in de praktijk vrij weinig?

Klaar mee

Op de dag dat Snippe zijn afnemers bezocht, maakte May bekend dat de stemming in het Lagerhuis werd uitgesteld. Omdat het er lang op leek dat de Britten begin december de knoop zouden doorhakken, verwachtte de groenteteler dat de spanning bij zijn afnemers op een hoogtepunt zou zijn, maar dat bleek niet het geval. “De mensen die ik sprak, zijn er klaar mee. Ze zijn moe geworden van nog meer uitstel. Er heerst een zekere gelatenheid omdat er nog steeds niets duidelijk is. Tegelijkertijd zeggen mijn afnemers ook: de mensen blijven toch eten, dus we maken gewoon afspraken en we zien wel.”

Brexit is voor ons geen zwaard van Damocles

Geen alternatieven

In een eerder interview zei Snippe te verwachten dat de gevolgen van de Brexit voor zijn bedrijf wel zullen meevallen. Tijdens de kredietcrisis nam de vraag naar biologische groente vanuit Groot-Brittannië sterk af en is hij op zoek gegaan naar andere markten voor zijn producten. Inmiddels is Bio Brass is nog maar voor een klein deel afhankelijk van Britten. Na zijn laatste bezoek is hij er opnieuw van overtuigd dat de gevolgen van de Brexit voor hem zullen meevallen. “We zullen wel te maken krijgen met invoerrechten en strengere controles maar ik verwacht niet dat de export naar Engeland sterk zal afnemen. Zij hebben immers weinig alternatieven. Maar mocht dat wel het geval zijn, bijvoorbeeld omdat de pond erg in waarde daalt, zullen we hier in Nederland wat meer moeten opeten. En dat past prima bij onze filosofie dat je dichtbij huis moet produceren.”

Gerjan Snippe: 'Gelukkig merken wij nog niet echt de negatieve gevolgen van de lage pond.'

Wel wat gewend

Snippe laat zich dan ook niet te veel meeslepen door de onzekerheid. “Misschien omdat we boeren zijn, zijn we wel wat gewend. Je hebt altijd te maken met marktontwikkelingen en met veranderende prijzen. Discounters die op de markt komen, de gevolgen van klimaatontwikkelingen, dat speelt allemaal mee. Als er een harde Brexit komt, zullen we om te beginnen te maken krijgen met wat meer douaneformaliteiten. Andere maatregelen worden pas later ingevoerd, dus daar hebben we niet meteen last van. We leveren onze producten pas vanaf juni. Dan is er al heel wat gepasseerd en hebben we de tijd gehad om eraan te wennen. De Brexit is voor ons geen zwaard van Damocles. Eerlijk gezegd maak ik me meer zorgen over de klimaatverandering: daar hebben we nog veel minder invloed op.”

Gerjan Snippe
  • branchebiologische landbouw
  • werknemers8 werknemers
  • locatieZeewolde

Gerjan Snippe

Directeur Bio Brass

Gerjan Snippe is directeur van Bio Brass. Het bedrijf is actief in de teelt, verwerking en marketing van biologische groenten. In Flevoland wordt een breed assortiment groenten geteeld voor retail en de verwerkende industrie in binnen- en buitenland.

“Maak je niet te veel zorgen om stijgende kosten”

Tip van Gerjan Snippe

'Ga in gesprek met je klanten. Ondernemers willen graag zekerheid, maar die is er nu gewoon niet. Dus blijf in contact. Met goede relaties kom je er samen wel uit.'

Wil je meer inspirerende verhalen van andere ondernemers en hun bijzondere projecten lezen? Inspiratie en lessen uit de praktijk.
Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage