Ondernemen

"Gek genoeg heb ik zelfs meer verkocht"

  • Interview
  • Redactie KVK
  • 15 jan 2019
  • 3 min lezen
Hij zit er niet op te wachten, maar als Brexit voor problemen gaat zorgen, past Eduard Daling desnoods zijn product aan. "De handel in sierbloemen is altijd van trends afhankelijk, dus wij zijn gewend flexibel te zijn." Maar de bloemkweker uit Smilde hoopt dat het niet zover komt. "Ik denk dat iedereen het vooral praktisch wil houden."

Eduard Daling is opgegroeid op een akkerbouw- en pluimveebedrijf in het Drentse Smilde. Als twintiger nam hij samen met zijn broer het bedrijf over en maakten ze er een bloemenkwekerij van. "Daar was meer in te verdienen." Inmiddels runt hij het bedrijf met zijn vrouw Marjan en zoon Martijn. De kwekerij teelt 8 tot 10 verschillende bloemsoorten, waarvan vooral het sierkooltje Brassica de weg naar Groot-Brittannië goed weet te vinden. "Zo’n 85% daarvan gaat naar Engeland. Van de overige bloemsoorten zal dat ongeveer 10% zijn."

Eduard Daling: “Uiteindelijk ben ik niet zo bang voor de gevolgen.

Populair

Daling volgt de ontwikkelingen rond de Brexit met gemengde gevoelens."‘Het betekent op dit moment een hoop onzekerheid. Ik verwacht wel dat het wordt opgelost, maar hoe: dat weet niemand." De Britse pond is in de aanloop naar de Brexit al flink in waarde gedaald, maar dat heeft de handel niet aangetast. "Gek genoeg heb ik er zelfs meer door verkocht." Dat heeft te maken met de samenstelling van boeketten en de prijskwaliteit-verhouding van het product. Bloemen die weinig vullen zijn dan in verhouding duur, dus die werden er massaal uitgegooid. "Het sierkooltje is een goede vuller, dus die werd juist een stuk populairder."

Eduard DalingEduard Daling: “Uiteindelijk ben ik niet zo bang voor de gevolgen."

Lokale kwekerijen

Een ander gevolg van de Brexit is dat Britse retailers proberen lokale kwekerijen op te tuigen, zodat ze minder afhankelijk zijn van Europese kwekers. En het valutarisico neemt af. "Dat zie ik nu gebeuren en als dat lukt, gaat het zeker impact hebben. Ik ben zelf ook benaderd om in Groot-Brittannië een kwekerij op te zetten, maar dat zag ik niet zitten. Uiteindelijk ben ik niet zo bang voor de gevolgen. Nederlandse kwekers zitten op een goede plek en leveren een prima product. Ik denk niet dat de handel erg zal afnemen."

Bio BrassDaling

Onze wereld

Echt voorbereiden op Brexit doet hij niet. "Ik ben wat voorzichtiger geworden. Niet alle kaarten op Engeland zetten. Het was een mooie markt, maar we moeten nu wat breder kijken: een ander product kweken of andere markten zoeken. Wat dat betreft zijn we heel flexibel. De bloemenkwekerij is altijd onderhevig aan trends, de vraag verandert constant, dus we zijn wel wat gewend: dit is onze wereld."

Eduard Daling
  • BloemkwekerijBloemkwekerij
  • SmildeSmilde
  • Meest innovatieve boerenbedrijf 2011Meest innovatieve boerenbedrijf 2011

Eduard Daling

Bloemkweker

Eduard Daling in Smilde is een familiebedrijf. Eduard en zijn broer namen het bedrijf 30 jaar geleden over en maakten er een bloemkwekerij van. Nu runt hij het met zijn vrouw Marjan en zoon Martijn. De kwekerij teelt op 165 ha grond 10 verschillende bloemsoorten.

“De bloemenkwekerij is altijd onderhevig aan trends. De vraag verandert constant, dus we zijn wel wat gewend.”

Sisser

Daling gaat zich ook niet verdiepen in douaneregels. "Dat is meer voor de inkopers en vervoerders, al hoop ik natuurlijk dat de grenzen gewoon open blijven. Ik zit niet te wachten op grenscontroles en extra sanitaire eisen, dan hebben we echt een probleem. De bloementeelt is van de korte lijnen. Hoe langer de reis duurt, hoe meer er mis kan gaan. Het is moeilijk in te schatten hoe het gaat, maar we hebben al eens iets soortgelijks beleefd onder de Russische boycot. Dat ging veel abrupter. Hier kunnen we nog aan wennen. Mijn gevoel zegt dat het met een sisser zal aflopen. Bij het maken van afspraken probeerde de Britse regering natuurlijk alles eruit te halen, maar we zijn tot elkaar veroordeeld. Uiteindelijk denk ik dat iedereen het vooral praktisch wil houden."

Doe je veel zaken met het Verenigd Koninkrijk? Bereid je goed voor op Brexit: Brexit nieuws voor ondernemers

Redactie KVK

Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage