Ondernemerssprookje van Festival Wallet
- Interview
- Redactie KVK
- 11 mrt 2019
- 4 min lezen
- 243
Ook zo’n hekel aan die festivalmuntjes? Eerst sta je er uren voor in de rij en na afloop houd je een handvol munten over die je niet meer kunt inwisselen. Net terug van een muziekfeest met een zak vol muntjes, bedacht ze de Festival Wallet.
Tijdens haar studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam kreeg Eikmans de opdracht een bedrijf te starten. Met succes, zo blijkt, want inmiddels is haar start-up ingelijfd door festival-app WOOV.
Suzanne Eikmans: "Binnenkomen bij potentiële klanten was geen probleem, ze het systeem laten testen wel."
Doorpakken leverde hoge gunfactor op
Met drie studiegenoten werkte ze het idee uit. "Na afloop van de opdracht is de rest gestopt, maar ik wilde ermee door. Ik heb er mijn afstudeeropdracht van gemaakt." Als kersverse ondernemer ging Eikmans op zoek naar klanten en investeerders. "Veel bedrijven die ik om informatie vroeg, wilden me wel helpen. Ook toen ik was afgestudeerd, bleef het een leuk verhaal: begonnen tijdens mijn studie en nu is het daadwerkelijk een product en een onderneming. Ik was er serieus mee bezig en daar heb ik echt profijt van gehad."
Het was makkelijker geweest als ik zelf technisch was
Ook haar zoektocht naar potentiële klanten leverde veel positieve reacties op. "De festivalmarkt is leuk om in te werken: dynamisch, creatief en open voor experimenten. Er werken vaak jonge mensen en ik hoor zelf bij de doelgroep, dus ik weet waar ik het over heb. Binnenkomen was dus geen probleem, maar ze overhalen om het systeem te testen is lastig. Als er iets mis gaat, kost dat omzet, dus laten ze het liever eerst door een ander uitproberen."
Liever kant-en-klaarproduct
Behalve klanten moest Eikmans ook investeerders vinden. “Bij banken of bedrijven die e-wallets maken werd ik minder enthousiast ontvangen, als een studentje dat net komt kijken. Daarom nam ik mijn vader mee als compagnon. Hij is een ervaren ondernemer, en zo kwamen we serieuzer over.”
Toch was dat niet genoeg om investeerders over de streep te trekken. “Investeerders willen alleen geld stoppen in iets dat helemaal af is. Ik had een softwareontwikkelaar gevonden om de app te bouwen, maar wie kan checken of die goed bezig is? Het was makkelijker geweest als ik zelf technisch was. Gelukkig wilde een familielid investeren in het prototype en kon ik daarmee innovatiesubsidies binnenhalen voor verdere ontwikkeling.”
"Ik was tijdens mijn studie al bezig met Festival Wallet."
Als jonge ondernemer viel ze intussen behoorlijk op: ze ontving verschillende prijzen en nominaties en kreeg veel media-aandacht. Mede daardoor is haar Festival Wallet inmiddels ingelijfd door een grote speler. “Irfan van Ewijk, oprichter van ID&T en de festival-app WOOV, heeft mij benaderd en dat klikte: de Festival Wallet wordt gekoppeld aan WOOV, een app waarmee je festivals en clubs in je omgeving kunt ontdekken en die onder meer helpt je vrienden te vinden op een festivalterrein.”
App nu verder uitbouwen
“Festivalbezoekers worden een beetje app-moe: je telefoon raakt snel leeg en het is verwarrend om steeds tussen apps te switchen. Daarom ligt de focus nu op groei: meer festivals en meer bezoekers bereiken en het combineren van mogelijkheden binnen de app. Ik heb een team van dertig mensen om me heen, die kunnen helpen als het nodig is.”
Of en wanneer Eikmans geld gaat verdienen met haar idee, is nog de vraag. “Ik dacht aanvankelijk aan het verkopen van de data die de app verzamelt, maar dat mag niet meer met de nieuwe privacy-regels. ”

innovatieve app
22 jaar
Amsterdam
Suzanne Eikmans
Eigenaar van Festival Wallet
Suzanne Eikmans studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2017 vertegenwoordigde ze Nederland bij de Creative Business Cup in Kopenhagen. Ze is verkozen tot Viva Visionista: meest ambitieuze onderneemster, en is dit jaar één van de door Sprout geslecteerde 25 ondernemers onder de 25.
Tips van Suzanne Eikmans
Voor jonge starters met een innovatief idee heeft Suzanne Eikmans een paar tips:
- Heb je een idee, schrijf het op. Schrijf je in bij KVK en maak alvast social media aan. Zo heb je een stok achter de deur en laat je het niet versloffen.
- Creëer een team om je heen met mensen die van verschillende markten thuis zijn: zoals techniek, design, en pr.
- Ga naar start-up events. Die geven je inspiratie en ideeën en laten zien hoe leuk ondernemen is.
- Werk samen met een ander bedrijf dat iets toevoegt aan wat jij doet, of bundel je krachten met iemand die hetzelfde doet. Samen sta je sterker.
En voor gevestigde ondernemers heeft ze ook een tip:
- Laat regelmatig een echt jonge ondernemer langskomen voor een brainstormsessie of laat je inspireren op bijeenkomsten voor start-ups. Wie weet wat voor mooie samenwerkingen zo ontstaan.
De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.