Ondernemen

Een vrouwelijke touch in de techniek

Ze mag zich een jaar lang 'zakenvrouw van het jaar 2018' noemen en daarmee staat ze direct volop in de belangstelling: Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers. Haar manier van ondernemen valt op, al is ze zelf opvallend bescheiden over haar rol. "Ik ben dan wel het gezicht naar buiten toe, maar voor mij zijn al onze medewerkers dat."

Laat er geen misverstand over bestaan: Aukje Kuypers is maar wat trots op de titel Prix Veuve Cliquot die dit jaar voor de 37e keer is uitgereikt aan een bijzondere Nederlandse zakenvrouw. "Het is toch een bepaalde erkenning." Om de verdienste onmiddellijk breder te trekken dan haar rol alleen: "Het is een prijs voor het bedrijf als geheel. Ik ben dan wel het gezicht naar buiten toe, maar onze ruim 1.100 mensen zijn dat ook." Want Kuypers kan niet genoeg benadrukken dat een gezonde onderneming drijft op de krachten van haar medewerkers: "We zijn echt een team en iedere werknemer heeft daarin een belangrijke taak."

Zakenvrouw van het jaar 2018 Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener KuijpersAukje Kuypers: "Ik stel vragen die niemand meer stelt, maar die misschien nu een ander antwoord verdienen."

Boegbeeld van de branche

Kuypers verdienste is des te opvallender door de branche waarin zij werkt: de technische installatiebranche, van oudsher toch een mannenwereld. Dat begint te veranderen, stelt ze, maar inderdaad: er bestaat zeker nog een old boys network. "Bij de branchevereniging kennen ze elkaar allemaal van vroeger. Ze vonden me vooral heel erg jong toen ik daar binnenkwam, maar zelf waren ze niet veel ouder toen ze instapten", lacht Kuypers. Het heeft haar alleen maar voordeel gebracht dat ze niet gehinderd werd door enige voorkennis: "Dat kan namelijk heel handig zijn, ik stel vragen die niemand meer stelt, maar die misschien ondertussen toch een ander antwoord verdienen." Nu zij zakenvrouw van het jaar 2018 is, heeft de branche zich en masse achter haar geschaard. "Nu ben je het boegbeeld van de branche, kreeg ik te horen, en daardoor heb ik ook echt een platform om aan te geven wat mijn visie is."

Het was een voordeel dat ik niet werd gehinderd door enige voorkennis

Het is haar visie waardoor Kuypers opvalt als directeur en die visie is misschien wel gevormd door haar vrouwelijke kant: Kuypers heeft een groot sociaal hart. Zo maakt ze zich sterk voor diversiteit op de werkvloer. "En dan heb ik het niet alleen over de balans man-vrouw, maar ook over variatie in leeftijd, herkomst en achtergrond. Zo'n gevarieerde club mensen, daardoor komen veel verschillende invalshoeken voorbij. En dat houdt iedereen scherp en voorkomt dat je als bedrijf in slaap sukkelt."
Daarnaast kijkt Kuypers samen met collega-technische bedrijven nadrukkelijk op een andere manier naar het personeelstekort in de techniek. "We dagen elkaar uit om op alternatieve plekken te kijken naar personeel. Mensen die al een tijdje zonder werk zitten bijvoorbeeld, of technici met een vluchtelingenstatus." In haar ogen is dat niet alleen haar vrouwelijke touch maar iets dat ook in de Kuypers- familiecultuur zit. 'Wij zijn verbinders met een oog voor mensen, dat is echt een waarde die ons kenmerkt, zowel mijn vader als ikzelf en mijn broer."

Zakenvrouw van het jaar 2018 Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers"Het begint ermee dat je het zelf leuk moet vinden om te werken"

Welk glazen plafond?

Toch volgde zíj in 2013 haar vader op als algemeen directeur, en niet haar broer die ook in het familiebedrijf werkt. Want terwijl haar broer creatief is, is Kuypers meer van de organisatorische kant en daarmee was zij de beste voor de functie. Merkt zij dan niks van het veelbesproken glazen plafond? "Dat vrouwen ook werken, is bij ons thuis met de paplepel ingegoten. Het begint ermee dat je het zelf leuk moet vinden om te werken." Toch erkent ook zij dat de combinatie van werk en privé een grote uitdaging is. "Mijn partner en ik werken alle twee fulltime. Onze twee kinderen zijn nog jong, we hebben sinds kort oppas aan huis en mijn schoonouders springen bij." Allemaal een kwestie van organiseren, volgens haar. Om vervolgens te relativeren dat het werk toch wel door loopt. "Ik ben ook moeder, de kinderen zijn maar kort jong en daar wil ik zeker van genieten."

Zakenvrouw van het jaar 2018 Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener KuijpersZakenvrouw van het jaar 2018 Aukje Kuypers, algemeen directeur van technisch dienstverlener Kuijpers

Jezelf niet zo serieus nemen

Ondernemen vrouwen anders dan hun mannelijke vakgenoten? We zullen Kuypers in ieder geval niet snel bij allerlei vrouwenbusinessclubs aantreffen: "Ik vind dat je je dan teveel gaat afzonderen. De verenigingen waar ik deel van uitmaak, moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij." Als er dan toch een verschil moet zijn tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers, is het volgens haar vooral de manier van communiceren. "Vrouwen kunnen heel makkelijk switchen tussen privé en zakelijk, en daarbij komen ze veel sneller op een echt persoonlijk niveau dan mannen. In de onderlinge samenwerking zitten ze daardoor ook sneller met elkaar op een lijn."
Wat Kuypers ook opvalt, is dat vrouwen zichzelf niet zo serieus nemen als mannen. "Je ziet het bijvoorbeeld als vrouwen een podium op komen: ze zullen eerst iets persoonlijks of een geintje vertellen en dat breekt dan meteen het ijs." Maar het meest sociale aspect bij vrouwelijke ondernemers, is volgens haar hun onfeilbare vermogen om mensen met elkaar in contact te brengen. "Vrouwen leggen makkelijk connecties, ze zijn in staat om mensen aan elkaar voor te stellen die elkaar weer verder kunnen brengen, mooi vind ik dat."

Aukje Kuypers
 • branchetechnische dienstverlener
 • werknemers1.100 werknemers
 • vestigingHelmond

Aukje Kuypers

Algemeen directeur Kuijpers

Aukje Kuypers studeerde economie en bedrijfskunde. Ze werkte een paar jaar bij Kuijpers, daarna een aantal jaren bij Fortis om in 2010 terug te keren bij het familiebedrijf. Eerst als manager Kwaliteit, Arbo & Milieu en vanaf 2013 als algemeen directeur. Kuypers is actief in talloze organisaties en matschappelijke verbanden, zo is ze onder meer bestuurslid bij branchevereniging UNETO-VNI.

“Je moet het zelf leuk vinden om te werken”

Tips van Kuypers

Speciaal voor alle vrouwelijke ondernemers heeft Aukje Kuypers wel wat tips:

 1. Blijf jezelf
  "Je kunt het toch niet voor iedereen goed doen; doe het dan in ieder geval goed voor jezelf."
 2. Vraag door
  "Krijg je commentaar en word je daar onzeker van? Vraag wat ze ermee bedoelen; vaak zijn opmerkingen niet bedoeld zoals ze zijn aangekomen."
 3. Fouten maken moet
  "Misschien niet de leukste manier om te leren, maar fouten maken is zo nuttig."

NB: het verschil in schrijfwijzen van de naam Kuijpers/Kuypers ligt in het feit dat bij een aantal kinderen van de familie Kuijpers de naam bij aangifte verkeerd genoteerd is.

Wil je meer inspirerende verhalen van andere ondernemers en hun bijzondere projecten lezen? Inspiratie en lessen uit de praktijk.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Duurzaam